Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζει το Airbnb στην Ελλάδα – Το νέο πλαίσιο λειτουργίας

Δημοσιεύτηκε

στις

airbnb χανια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ σχετικές «φωνές» για την ανάγκη μεγαλύτερης ρύθμισης του κλάδου ακούγονται και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, η επόμενη κυβέρνηση προβλέπεται να σχεδιάσει μια σειρά από αλλαγές, για τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης του κλάδου, αλλά και τον ξενοδοχειακό τομέα, που επιχειρεί να θέσει φραγμούς στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και επιβολή ΦΠΑ. Ειδικά ως προς το τελευταίο, αυτός είναι και ο προσανατολισμός σε επίπεδο Ε.Ε. και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από το 2025.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερους μεμονωμένους ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδίως αν αυτά βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζουν φορείς του κλάδου, «περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Επίσης, το δικαίωμα των δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνο αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία Key Data στο πρόσφατο συνέδριο Short Stay Conference, το 2022, το συνολικό ύψος των εσόδων διαμονής από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθε σε 3,46 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των καταλυμάτων υπολογίζεται σε 144.000 πανελλαδικά, ενώ οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 20,87 εκατομμύρια.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ