Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές παραμένουν κοντά στο lockdown

Δημοσιεύτηκε

στις

απαγόρευση κυκλοφορίας
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυστηροποίηση των ελέγχων και λήψη μέτρων που μπορεί να φτάσουν έως την επιβολή τοπικών lockdown εξετάζει η κυβέρνηση αν δεν «περάσει» το μήνυμα να σταματήσει η χαλάρωση απέναντι στην πανδημία.

Λίγες μόνο ημέρες αφότου ανακτήσαμε ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας μας μετά το πολύμηνο lockdown και κάποιες περιοχές της χώρας απειλούνται εκ νέου με μέτρα περιορισμού, αφού το αυξημένο ιικό φορτίο αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς προκαλούν έντονο πονοκέφαλο εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση κορωνοϊού στα λύματα την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Στις υπόλοιπες 7 το ιικό φορτίο είτε εμφάνισε σταθερή είτε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ:

  • Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο των έξι από τις έντεκα περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο.

Ειδικότερα, καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).

Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές παρουσίασαν όμως καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες ήταν +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη και +36% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Επίσης στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Ικαρία, η Πάτμος, η Νάξος, η Κάρπαθος.

Με το φόβο τοπικών lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα στις παραπάνω περιοχές και σε περίπτωση που παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αυτό που προκρίνεται είναι να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις και εξειδικευμένα μέτρα σε πρώτη φάση με το «lockdown» σε τοπικό επίπεδο να προκρίνεται ως η έσχατη λύση.

Για τη χαλάρωση που παρατηρείται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας.

Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελούν όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

Πότε θα εφαρμόζονται – 4 δείκτες

Η συνεχιζόμενη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και η δυνατότητα παραγωγικής και επενδυτικής εκτίναξης της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακη Σκέρτσου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ξεκινώντας από το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία παίζει «απολύτως κρίσιμο ρόλο».

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «το είπαμε εξ αρχής, το λέμε συνεχώς, το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση που έκανα για την άρση των μέτρων. Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο».

Επιπλέον, τόνισε, «έχουμε σε ισχύ ένα αυστηρό μηχανισμό και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμη, αρκετούς μήνες ακόμη, επιδημιολογικής επιτήρησης» και θα πρέπει να μετράμε τέσσερις δείκτες:

-Θετικά κρούσματα

-Θετικότητα, στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο

-Επιβάρυνση συστήματος υγείας

-Δείκτες εμβολιασμού, τόσο στην επικράτεια όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Αυτοί οι τέσσερις δείκτες θα δείχνουν πού χρειάζεται να έχουμε έκτακτες παρεμβάσεις, όχι με τα μέτρα του lockdown αλλά παρεμβάσεις που θα καταπνίγουν πιθανές εξάρσεις του ιού», διευκρίνισε.

 

Πηγή: newsunique.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ