Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μετάλλαξη κορονοϊού έφτασε στην Ελλάδα | Πού εντοπίστηκε

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu του κορονοϊού – της οποίας η επιστημονική ονομασία είναι B.1.621 – έχουν ταυτοποιήσει οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα.

Δύο από τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δύο στην Αργολίδα και από ένα σε Αττική και Αχαΐα.

Τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά αυτά αφορούν σε «δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων», όπως αναφέρει το newsbeast.gr.

Η αποψινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από την οποία αντλούνται τα παραπάνω στοιχεία, δε διευκρινίζει τον χρόνο κατά τον οποίο απομονώθηκαν τα κρούσματα αυτά.

Αναφερθείς στη μετάλλαξη Mu, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως αυτή «εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική» αλλά και ότι «έχει πολλές μεταλλάξεις, μάλιστα κάποιες τις μοιράζεται με τα στελέχη Alpha και Βeta», στοιχεία που δείχνουν πως θα μπορούσε να είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια.

Από το βήμα της αποψινής ενημέρωσης για την πανδημία, ο επιδημιολόγος επεσήμανε, ακόμη, πως «άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωσή της, μπορούμε να την επιβραδύνουμε, για παράδειγμα η Delta όταν ξεκίνησε να αποκτά δυναμική δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται».

Πρόσθεσε, από την άλλη, πως «τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, τα παρακολουθούμε», καθώς οι ιδιότητες του στελέχους αυτού – το οποίο προκάλεσε και την ανησυχία του ΠΟΥ – βρίσκονται υπό έρευνα.

Μαγιορκίνης: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Mu

Στη μετάλλαξη Mu του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας, μεταξύ άλλων πως τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αλλά ότι παρακολουθούνται.

«Η μετάλλαξη Mu εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική έχει πολλές μεταλλάξεις, μάλιστα κάποιες τις μοιράζεται με τα στελέχη Alpha και Βeta, έχει και μεταλλάξεις που φαίνεται ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και είναι υπό παρακολούθηση» είπε ο καθηγητής στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής «άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωσή της, μπορούμε να την επιβραδύνουμε, για παράδειγμα η Delta όταν ξεκίνησε να αποκτά δυναμική δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, τα παρακολουθούμε».

Παράλληλα ο καθηγητής επεσήμανε πως δεν ισχύει ότι ο εμβολιασμός αυξάνει την πιθανότητα μεταλλαγμένων στελεχών, φέρνοντας παραδείγματα μεταλλάξεων όπως η Alpha που εμφανίστηκε πριν τον εμβολιασμό, αλλά και της Delta ή της Beta, που εμφανίστηκαν σε Ινδία και Αφρική αντίστοιχα, όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού ήταν εξαιρετικά χαμηλός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ