Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Σχολεία και ανοιχτά καταστήματα φέρνουν 1700 κρούσματα τον Μάρτιο»

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη

Ολοταχώς βαδίζουμε προς αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας κατά τους δύο επόμενους μήνες, κάτι που ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο με δεδομένο το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου μέσα στον Ιανουάριο, αλλά πλέον του προγραμματισμένου ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Φεβρουάριο. Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ βρισκόμασταν στα 500 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, από εκείνο το σημείο και μετά, σημειώθηκε μία αύξηση και αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα να φτάσουμε τα 670 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων να αγγίξει τα 800. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες μέρες από την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων και λιανεμπορίου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 30%.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι δημοτικά σχολεία και λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επαναλειτουργήσει από το Φεβρουάριο η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται  στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. 

1.700 κρούσματα την ημέρα τον Μάρτιο

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, με δεδομένη και την περαιτέρω διασπορά του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους στη χώρα μας, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, αν δε ληφθούν μέτρα, ώστε να σπάσουν από την αρχή οι αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένεται να γίνει… χαμός, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
«Αυτήν τη στιγμή η περίοδος που διανύουμε, αναφορικά με τον κορονοϊό, μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη με αυτήν του δεύτερου δεκαημέρου του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι δεδομένο ότι θα φτάναμε στο τέλος του Ιανουαρίου τα 2.000 ημερήσια κρούσματα, αν ανοίγαμε μαζί Δημοτικά, ΓυμνάσιαΛύκεια και λιανεμπόριο. Πολύ καλά κάναμε και δεν το πράξαμε, με αποτέλεσμα να γλυτώσουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Ανησυχία από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς με το μεταλλαγμένο στέλεχος από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο και αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο καθηγητής εκτιμάει ότι το μεγάλο πρόβλημα τότε θα εντοπιστεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα πιεστούν σημαντικά, μια και ήδη ένα μεγάλο μέρος των κλινών είναι κατηλειμμένο.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα, για να προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως κάναμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Σήμερα οι ΜΕΘ είναι κατά 52% κατηλειμμένες στη Θεσσαλονίκη και κατά 61% στην Αθήνα, ενώ τον Οκτώβριο ήταν πολύ λιγότεροι οι ασθενείς σε αυτές. Ο στόχος πρέπει να είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους στην αρχή τους. Αυτό θα γίνει με περισσότερα τεστ και με ένα ενισχυμένο δίκτυο αλληλούχισης των κρουσμάτων, δηλαδή να διαβάζουμε το γονιδίωμα του ιού στους ασθενείς, ώστε να ξέρουμε, αν πρόκειται για το παλιό ή για το μεταλλαγμένο στέλεχος, να μπουν οι θετικοί σε καραντίνα και να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση. Να φέρω ως παράδειγμα την απολύτως σωστή απόφαση του πρωθυπουργού για νέο κλείσιμο των καταστημάτων στις 2 Ιανουαρίου. Την πήρε χωρίς να έχουμε τότε δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων κι έτσι μπόρεσε τώρα να ανοίξει ουσιαστικά το λιανεμπόριο. Δεν πρέπει να γίνεται τίποτα με αυτοματισμούς αλλά με επαγρύπνηση και φρένο, όπου χρειάζεται», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά οποιαδήποτε δραστηριότητα το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι θα το δείξει η διαδικασία ανίχνευσης και αλληλούχισης που περιέγραψε παραπάνω. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Η αλληλούχιση θα πρέπει να γίνεται και σε άλλες δομές της χώρας και όχι μόνο στην Αθήνα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα.  Αν γίνει αυτό, μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγουμε μία αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα ξέρουμε, αν πρέπει να κλείσει κάτι και πότε. Επίσης, έτσι θα μπορούμε να σπάζουμε τις αλυσίδες της μετάδοσης του ιού στην αρχή τους. Δεν πρέπει να βλέπουμε και να κάνουμε, πρέπει να προλαβαίνουμε. Πρέπει να κλείνουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Όχι ανοίγω – κλείνω και βλέπουμε», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Πηγή: ethnos

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΕΛΛΑΔΑ

Σπύρος Γραμμένος: Συγκλονιστική εξομολόγηση για σεξουαλική κακοποίηση από οικογενειακό φίλο

Δημοσιεύτηκε

στις

σεξουαλικη κακοποιηση

Νέα καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση αυτή τη φορά από τον Σπύρο Γραμμένο που εξομολογήθηκε πως βιάστηκε από οικογενειακό φίλο όταν ήταν 13 ετών.

Το κάνει αυτό με έναν τρόπο που είναι μαζί μετρημένος και θαρραλέος, γιατί ένα από τα πράγματα που εμφανίζονται πολύ δραματικά σε αυτό το βίντεο είναι ότι τα πάντα στρέφονται ενάντια στην αποκάλυψη της αλήθειας, ενάντια στην αλήθεια του θύματος, ενάντια στην επιθυμία του να μιλήσει και να απαλλαγεί από το βάρος του μεγάλου μυστικού του. Έχει όμως διαφορά όταν η παρότρυνση προέρχεται από έναν άνθρωπο που έχει μόλις μαζέψει το θάρρος για να αφηγηθεί τι τον σταματούσε και τι τον έκανε τελικά να μιλήσει.

Ένα από τα πράγματα που έχω συνειδητοποιήσει το τελευταίο διάστημα, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι ακριβώς η απεριόριστη δύναμη του παραδείγματος. Ότι για κάθε θύμα που μιλάει, υπάρχει άλλος ένας τραυματισμένος άνθρωπος που μπορεί για πρώτη φορά να βρει το θάρρος να μιλήσει και να ζητήσει δικαιοσύνη.

Από την άχαρη, αν όχι χυδαία, συζήτηση για το διαβόητο «γιατί τώρα;» που ρωτούν διάφοροι χαρωποί παρατηρητές της κακοποίησης, αρχίσαμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε ότι  η αξία κάθε μαρτυρίας είναι μοναδική, διότι με κάθε στόμα που ανοίγει, ένας ακόμη άνθρωπος απλώνει το χέρι και σηκώνεται.

Μια κοπέλα που είχε πέσει θύμα βιασμού μίλησε και περιέγραψε τι της είχε συμβεί. Έλεγε μετά ότι δέχτηκε έναν καταιγισμό μηνυμάτων όπου άλλες κοπέλες της έλεγαν «δεν έχω μιλήσει σε κανέναν άλλον γι’ αυτό, αλλά…». Και μου έλεγε πως ο λόγος για να μιλήσει είναι να μην υπάρξουν άλλες κοπέλες που λένε αυτό το «δεν έχω μιλήσει σε κανέναν άλλον γι’ αυτό, αλλά…».

Ο Σπύρος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στη Σοφία Μπεκατώρου και σε όλα τα θύματα που μίλησαν, «όπου και αν μίλησαν», και δηλώνει ότι μπορεί η δικαιοσύνη να προβλέπει την παραγραφή, και αυτό να είναι κατανοητό για τον νόμο, αλλά η μνήμη του θύματος δεν γνωρίζει παραγραφή.

Τα θύματα δεν χρειάζονται καμία παρότρυνση από καλοπροαίρετους τρίτους.

Εγώ ένιωθα από την αρχή, όταν κανονίσαμε τη συνέντευξη, ότι δεν ήξερα καθόλου πώς να το χειριστώ και τι να πω. Ας πούμε ότι το πρωταρχικό χρέος μας είναι να ακούσουμε, με όλον μας τον σεβασμό. Γιατί η αλλαγή που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην κοινωνία μας, και που κάνει τον Σπύρο να λέει ότι παλιότερα δεν θα μπορούσε να μιλήσει ενώ τώρα μπορεί, οφείλεται στη γενναία απόφαση καθεμιάς και καθενός που μίλησε.

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία:

Πηγή: thepressproject.gr

σεξουαλικη κακοποιηση
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

«Θα ξαναέκανα το εμβόλιο» λέει η νοσηλεύτρια που παρέλυσε

Δημοσιεύτηκε

στις

νοσοκομειο
27 Shares

Πολύ καλά στην υγεία της είναι η νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα στα κάτω άκρα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η νοσηλεύτρια έχει πλέον αναρρώσει είπε μιλώντας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο ότι η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση και είναι χαρούμενη που γύρισε πίσω στην οικογένειά της.

«Κάθε μέρα είμαι και καλύτερα», σημείωσε η κ. Μουμούρη η οποία τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε οφείλεται στο εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Μπορεί να ήταν ένα τυχαίο γεγονός».

Η νοσηλεύτρια προσπαθεί να ξεχάσει το ατυχές περαστικό και επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας της.

«Σημασία έχει ότι τώρα είμαι καλά», σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό της ότι δεν έπρεπε να κάνει το εμβόλιο. «Θα το ξαναέκανα το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Παναγιώτη Καλοδίκη, το σημαντικό πλέον είναι ότι η νοσηλεύτρια είναι καλά αλλά και το μήνυμα που στέλνει, ότι «ακόμα και τώρα να έπρεπε να αποφασίσει, θα το ξαναέκανε».

«Αυτό πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας», κατέληξε ο κ. Καλοδίκης.

 

Πηγή: newsit

νοσοκομειο
27 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: 2219 τα κρούσματα σήμερα και 35 νεκροί

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
26 Shares

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σε επίπεδο Κρήτης βεβαιώθηκαν 69 νέα κρούσματα, με την διασπορά να είναι η εξής:

    • Χανιά: 19
    • Ρέθυμνο: 15
    • Ηράκλειο: 34
    • Λαίσθι: 1

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7.36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

κορονοϊός
26 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρό 10χρονο κορίτσι από σηπτικό σοκ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ηλεία

Ένα κορίτσι μόλις 10 ετών από την Ανδραβίδα κατέληξε στο νοσοκομείο του Πύργου. Ως πιθανή αιτία θανάτου του μικρού παιδιού εξετάζεται το σηπτικό σοκ, ωστόσο, φως αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την patrinews περίπου στις 10.30 το πρωί στην Ανδραβίδα έφτασε συνοδευόμενη η 10χρονη στο Κέντρο Υγείας. Ήταν φανερά αδύναμη και στεκόταν όρθια με δυσκολία.

«Μόλις μας έφεραν το κορίτσι, δράσαμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Η πίεση του παιδιού ήταν πολύ χαμηλή, ενώ το καρδιογράφημα ήταν πολύ κακό. Με τον ορό το παιδί συνήλθε κάπως. Μου είπε ότι πριν από μέρες την είχε δει γιατρός και είχε διαγνώσει αμυγδαλίτιδα και μάλιστα εμπύρετη», λέει ο προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας Ανδραβίδας.

Λόγω σοβαρότητας της κατάστασης κρίθηκε ότι το κορίτσι έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο του Πύργου. Ένας παιδίατρος και η μητέρα του κοριτσιού συνόδευσαν την μικρή με ασθενοφόρο.

«Στις 13.30 και μόλις είχα επιστρέψει στο Κέντρο Υγείας Ανδραβίδας. Τηλεφώνησα στο νοσοκομείο του Πύργου και μου είπαν ότι το κορίτσι διασωληνώθηκε. Μισή ώρα μετά με κάλεσαν από το νοσοκομείο και μου είπαν ότι δυστυχώς το κορίτσι κατέληξε…», δήλωσε συντετριμμένος ο παιδίατρος στην Patrisnews.

Ηλεία
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μήνυση για βιασμό κατά του Δημήτρη Λιγνάδη

Δημοσιεύτηκε

στις

Λιγνάδης
12 Shares

Τρίτη μήνυση για βιασμό κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του ήδη προφυλακισμένου, ηθοποιού και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηνυτής καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον ήδη προφυλακισμένο για το αδίκημα του βιασμού, ηθοποιό και σκηνοθέτη, το 2018, μέσα στο σπίτι του.

Το θύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εν λόγω περίπτωση είναι Έλληνας, ο οποίος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο.

Γι’ αυτή την τρίτη καταγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Λιγνάδης
12 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτής της ΝΔ «έσπασε» τα μέτρα του lockdown

Δημοσιεύτηκε

στις

βουλευτής

Πρόστιμα για μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, βεβαιώθηκαν στο ξενοδοχείο «The Duke Boutique Suites» στο Κολωνάκι.

Στο ξενοδοχείο, όπως αναφέρει το protothema, βρισκόταν και ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ  Μίλτος Χρυσομάλλης , ο οποίος εντοπίστηκε να παραβιάζει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, στον οποίο επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Ειδικότερη, την Τετάρτη, 03 Μαρτίου, ελεγκτές της ΕΑΔ διενήργησαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες έλεγχο στην περιοχή του Κολωνακίου σε συνεργασία με στελέχη της αστυνομίας, με αντικείμενο τη διαπίστωση της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Το κλιμάκιο ελέγχου διενήργησε έλεγχο σε ξενοδοχείο στο Κολωνάκι. Στο πλαίσιο του ελέγχου:

-Βεβαιώθηκαν σε φυσικά πρόσωπα τρία διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για μη τήρηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας.

-Βεβαιώθηκαν σε φυσικά πρόσωπα δύο διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση του περιορισμού της κυκλοφορίας, διότι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο δεν περιλαμβάνονταν στους διαμένοντες, όπως προέκυψε από τη λίστα με τους διαμένοντες που παρουσιάστηκε στο κλιμάκιο ελέγχου.

-Βεβαιώθηκε στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερολογιακών ημερών, διότι έγινε χρήση του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο ισόγειο από άτομα που δεν περιλαμβάνονταν στους διαμένοντες του ξενοδοχείου όπως προέκυψε από τη σχετική λίστα.

Επίσης, ως προς την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας βεβαιώθηκε στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για μη λήψη αποτρεπτικών μέτρων.

 

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Κατά τη διάρκεια ελέγχου για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την 3η Μαρτίου 2021, διαπιστώθηκε παραβίασή τους από τον Βουλευτή Μεσσηνίας, κ. Μίλτο Χρυσομάλλη.

Στον Βουλευτή επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., κ. Ιωάννης Μπούγας, κάλεσε τον κ. Χρυσομάλλη και του απηύθυνε αυστηρή επίπληξη.

βουλευτής
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap