Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Το «κατόρθωμα» του Βρούτση: Εργαζόμενοι στην Ελλάδα εξετάζονται… από παιδίατρους!

Δημοσιεύτηκε

στις

Βρούτσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πώς θα σας φαινόταν αν ήσασταν εργαζόμενος σε μια εταιρεία ή σε μια επιχείρηση και αντί για τον εξειδικευμένο Ιατρό Εργασίας που ο νόμος ορίζει, ερχόταν να σας εξετάσει ένας… παιδίατρος; Φαντάζει αστείο και παράταιρο, ωστόσο ο κ. Βρούτσης έβαλε το χεράκι του και εν μέσω πανδημίας έκανε το χατήρι (κάποιοι το χαρακτηρίζουν ρουσφέτι…) προς τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν φτηνά ιατρικά χέρια για την άσκηση της Ιατρικής Εργασίας. Και κάπως έτσι μαγικά, νεοελληνικά και επικίνδυνα κινούμενο στα όρια του νόμου, η υγεία των εργαζομένων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ενώ ο κορονοϊός παραμονεύει…

 

Εξυπηρέτηση φίλων

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γιατρών εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία, συμπεριέλαβε σε άρθρο της ΠΝΠ της 20.3.2020 με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19», προκειμένου να εξυπηρετήσει φίλους χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μια ολόκληρη ειδικότητα γιατρών χάνει το δικαίωμα άσκησής της ισότιμα, απόφαση που δεν αναγνωρίζει προτεραιότητα των ειδικών και άλλες προϋποθέσεις, εξισώνοντας τους ειδικευμένους αυτούς γιατρούς με οποιονδήποτε έχει πτυχίο ιατρικής.

 

Τι ορίζει ο νόμος

Η συγκεκριμένη απόφαση, σημειώνουν, είναι αντιδεοντολογική και παράλογη αλλά κυρίως παράνομη, καθώς αντιτίθεται στον ίδιο τον νόμο, που ορίζει ότι ο γιατρός ασκεί μια και μόνη ειδικότητα κατά αποκλειστικότητα (και ούτε καν κατά προτεραιότητα), η οποία ασκείται από γιατρούς που κατέχουν τον τίτλο σπουδών της, εν προκειμένω της Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος όπως ορίστηκε προ διετίας.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί γιατροί εργασίας έχουν εκπαιδευτεί επί τετραετία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις για λήψη του απαιτούμενου τίτλου σπουδών. Στις σπουδές τους δε αυτές, εκτός από το κλινικό κομμάτι, έχουν κάνει πρακτική άσκηση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και σε επιχειρήσεις με οργανωμένα ιατρεία εργασίας καθώς και έναν ολόκληρο χρόνο για εκπαίδευση στη σχετική νομοθεσία, στην επιδημιολογία των επαγγελματικών νοσημάτων, στην τοξικολογία των επικίνδυνων ουσιών, στην εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και σε πληθώρα άλλων εξειδικευμένων γνώσεων.

 

Τι αλλάζει ο Βρούτσης

Πλέον, με βάση τον νόμο Βρούτση, την ιατρική εργασίας θα μπορούν να την ασκούν γιατροί που δεν έχουν εκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως είναι οι καρδιολόγοι ή οι γυναικολόγοι, επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι η απευθείας ανάθεση καθηκόντων γιατρού εργασίας σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων αποτελεί επικίνδυνη απόφαση για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

 

Ξεκίνησαν οι παρανομίες

Όπως αναφέρει στο avgi.gr ο ειδικός γιατρός εργασίας κ. Νίκος Ρητινιώτης, “ήδη με την έναρξη της συγκεκριμένης ΠΝΠ έχουμε δύο κραυγαλέες περιπτώσεις. Δημόσια εταιρεία ύδρευσης, η οποία είναι εξ ορισμού μεγάλης επικινδυνότητας καθώς οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε βιολογικούς παράγοντες, αντικατέστησε τον ειδικό γιατρό εργασίας με παιδίατρο!

Ομοίως, εταιρεία και πάλι πολύ υψηλής επικινδυνότητας αντικατέστησε τον ειδικό γιατρό εργασίας με γενικό χειρουργό συνταξιούχο, 72 ετών, καθώς ήταν πρώην αιρετός στην περιοχή που λειτουργεί η εταιρεία. Πλέον αυτά θα είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής ιατρού για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων”.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι οι ειδικοί ιατροί εργασίας ήταν αυτοί που έβαλαν πλάτη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τα κρούσματα και εν συνεχεία η μετάδοση τους στους εργασιακούς χώρους», συνεχίζει την περιγραφή του για το λειτούργημα των Ιατρών Εργασίας ο κ. Ρητινιώτης. «Καθημερινά βρισκόμασταν σε επαφή τόσο με τους εργοδότες προκειμένου να κάνουμε τις απαραίτητες υποδείξεις για τη λήψη των μέτρων που θα διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένων αλλά και με τους εργαζόμενους προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τη νέα κατάσταση. Ειδικά τις πρώτες 20 ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, το τηλέφωνο μου δεν σταμάταγε να χτυπάει ανά 5  λεπτά -χωρίς υπερβολή- καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να αναφέρω δε, ότι η ελληνική εταιρεία ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος εξέδωσε εγχειρίδιο οδηγιών που αφορά την επιστροφή των εργαζομένων στη νέα πραγματικότητα. Αυτές οι οδηγίες αποτελούν ένα είδος εργασιακού ευαγγελίου που βοηθά εργοδότες και εργαζόμενους να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας παίρνοντας το ελάχιστο δυνατό ρίσκο.»

 

Ακόμη ένα βήμα απορρύθμισης

Σημειώνεται ότι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων τα χρόνια της κρίσης οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, ενώ, στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού κόστους, επιχειρήσεις μείωσαν τους προϋπολογισμούς τους, που αφορούσαν σε μέτρα ασφάλειας, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Με την ΠΝΠ, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα γιατρών άλλων ειδικοτήτων, αλλά κυρίως των εταιρειών που μεσολαβούν για την εύρεση γιατρού εργασίας, αξιοποιώντας φθηνό ιατρικό δυναμικό και αυξάνοντας τα κέρδη τους, σε βάρος της ποιότητας και της εξειδίκευσης που μπορεί να προσφέρει ένας ειδικός γιατρός σε σχέση με κάποιον ανεκπαίδευτο αλλά και εις βάρος τελικά της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

 

Κοροϊδία των εργαζομένων

Σύμφωνα με την κ. Ευγενία Πανταζή, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, η προστασία της υγείας των εργαζομένων από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους είναι αποκλειστικά και μόνο αρμοδιότητα των ειδικευμένων ιατρών εργασίας, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οτιδήποτε άλλο, σημειώνει, είναι για να κοροϊδεύουν απλώς τους εργαζόμενους ότι τους προσέχει γιατρός εργασίας αλλά και τους εργοδότες που ενώ προσλαμβάνουν και πληρώνουν ιατρό εργασίας, μπορεί να τους βγει από παιδίατρος έως κτηνίατρος ή ακόμα και γραμματέας και νοσηλεύτρια. Από μόνο του το γεγονός αυτό αποδεικνύει τι θεωρούν κάποιοι ότι είναι οι εργαζόμενοι, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πανταζή.

 

Να καταργηθεί το άρθρο

Όπως φαίνεται, για την κυβέρνηση και τον έκθετο για άλλη μια φορά υπουργό κ. Βρούτση, η επίτευξη ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας ως βασικό χαρακτηριστικό κοινωνικοοικονομικής ευημερίας και προόδου σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι στόχος και προτεραιότητά τους, αναφέρουν οι ιατροί εργασίας.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση κατάργηση του άρθρου 13 της ΠΝΠ και της εγκυκλίου που το συνοδεύει και διαβούλευση μετά τη λήξη της επείγουσας κατάστασης με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και τον ΠΙΣ, προκειμένου να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, διασφαλίζοντας γιατρούς εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται, αλλά χωρίς να καταργείται η ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ