Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνίδα συγγραφέας που κατέκτησε την κινέζικη αγορά | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια Ελληνίδα γράφει βιβλία για την οικολογία και κατακτά την κινέζικη αγορά. Τα  δικαιώματα για το “Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη” και “Η Εκδίκηση του Πουφ”, δηλαδή των δύο πρώτων bestseller βιβλίων της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη της Ελένης Ανδρεάδη (εικονογράφηση Στέφανος Κολτσιδόπουλος), πουλήθηκαν στον εκδοτικό οίκο CITIC Kids, έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς της Κίνας.

Η κυκλοφορία αυτών των δύο βιβλίων σε μια από τις ισχυρότερες αγορές του κόσμου, όπως αυτή της Κίνας, είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελένης Ανδρεάδη. Ωστόσο, δεν είναι ήσσονος σημασίας το μήνυμα ελπίδας που εμπεριέχει: ότι οι Πράκτορες θα φτάσουν παντού, καταφέρνοντας κάποια στιγμή να παραδώσουν ασφαλή τον Πλανήτη στις επόμενες γενιές.

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία.

Την συναντήσαμε και μας μίλησε για την εμεπιρία της

Από πότε ασχολείστε με το περιβάλλον και γιατί είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο;

Από παιδί αγαπούσα τα δάση, τη θάλασσα, τα ζώα και όλη τη φύση. Δεν φανταζόμουν τότε πως στην πορεία το ενδιαφέρον για το περιβάλλον θα γινόταν επαγγελματική ενασχόληση. Μετά απο κάποια χρόνια εργασίας ως στρατηγικός σύμβουλος σε εταιρείες και οργανισμούς στο εξωτερικό, αποφάσισα να ακολουθήσω μεταπτυχιακές σπουδές σ’ αυτό τον τομέα στην Αμερική. Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι κατεξοχήν θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, το τώρα και το αύριο, την ποιότητα ζωής μας και την δικαιοσύνη σχετικά με τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που επηρεάζονται το μέγιστο από τις αρνητικές επιπτώσεις των προβλημάτων. Αυτές είναι όλες πτυχές που με ενδιαφέρουν. Και πιστεύω πως με την κατάλληλη πληροφόρηση, μπορούν και πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Αν γνωρίζεις, για παράδειγμα, οτι η πλαστική σακούλα μιας χρήσης που παίρνεις στο σουπερμάρκετ καταλήγει στο πιάτο σου καθώς σπάει σε μικρά κομμάτια και την τρώνε τα ψάρια, πως να σε αφήνει αδιάφορο το θέμα την ρύπανσης του πλαστικού;

Διάβασα ότι έχετε εργασθεί ως σύμβουλος στην Ενοχλητική Αλήθεια του Αλ Γκορ. Θα μου περιγράψετε την εμπειρία σας;

Εργάστηκα στην ταινία της ίδιας εταιρείας παραγωγής, της Participant Media, που ακολούθησε το Μια Ενοχλητική Αλήθεια. Η τελευταία είχε ως στόχο την ενημέρωση για το πρόβλημα – κάτι που κατάφερε – και η επόμενη ταινία, το Climate of Change, η οποία είχε ως στόχο να στρέψει το φως σε πρωτοβουλίες από την κοινωνία των πολιτών που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, να εστιάσει στις λύσεις. Αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι το πόσο έτοιμες είναι οι λύσεις, και η τεχνολογία, αλλά υπάρχει διστακτικότητα απο τον πολιτικό κόσμο για την νομοθέτηση σχετικά με την εφαρμογή τους, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τόσο επείγουσα κατάσταση. Βρήκαμε πολλά παραδείγματα στον κόσμο απο ομάδες ανθρώπων που βαρέθηκαν να περιμένουν απο την Πολιτεία να δράσει πιο αποφαστιστικά. Μια απο αυτές τις ομάδες ήταν κάποια παιδιά στην Ινδία, που απαγόρευσαν τη χρήση του πλαστικού στο χωριό τους. Αυτά τα παιδιά μου έδωσαν και την αρχική ιδέα για την δημιουργία των Πράκτορων του Πλανήτη, της σειράς των βιβλίων μου.

Τι πιστεύετε ότι άλλαξε αυτή η ταινία σε σχέση με το περιβάλλον;

Θεωρώ πως το Μια Ενοχλητική Αλήθεια μας άνοιξε τα μάτια – και μιλάω για το ευρύ κοινό που μέχρι τότε δεν είχε επαφή με το συγκεκριμένο θέμα. Εξήγησε πολύ απλά ένα πολύπλοκο θέμα γύρω απο το οποίο επικρατούσε μεγάλη σύγχηση, ένα μεγάλο κομμάτι της μεθοδευμένο απο το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων. Το αρνητικό ήταν ότι το θέμα έγινε ακόμα πιο «πολιτικό» στην Αμερική, καθώς σχετίστηκε στο μυαλό των Αμερικάνων ακόμα περισσότερο με τους Δημοκρατικούς λόγω Αλ Γκορ, ξεχνώντας τους πολλούς Ρεπουμπλικάνους που έδρασαν υπερ της προστασίας του περιβάλλοντος. Εξάλλου ο Μπους ο μεγαλύτερος ήταν αυτός στο Earth Summit του 1992 που είπε ότι η χώρα του στοχεύει να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα, πλέον, στην δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στις εκπομπές ρύπων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή (η πρώτη είναι η Κίνα), το θέμα – κακώς – παραμένει πολύ πολιτικό.

Γράφοντας βιβλία για παιδιά και το περιβάλλον τι είναι το πρώτο το οποίο προτάσσετε ως συγγραφέας;

Πιστεύω οτι δεν πρέπει να περιμένουμε λύσεις μόνο από την πολιτεία. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να εφαρμόσουμε μικρά, καθημερινά πράγματα εμείς η ίδιοι, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά και μεγάλα στο σύνολο τους. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας δεν είναι ο Πουφ (το διοξείδιο του άνθρακα), ο Βαμπίρης Ενεργειάς και άλλοι «κακοί» που συναντά κανείς στα βιβλία μου, αλλά η δική μας αδιαφορία. Εξάλλου, όλους αυτούς εμείς τους κάναμε «κακούς», όπως διαπιστώνουν οι αναγνώστες μου.

Εχετε εργασθεί σε πολλές χώρες, το θέμα περιβάλλον και εκπαίδευση στην Ελλάδα πως είναι;

Είναι δύσκολο να γενικεύσει κανείς. Έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές ως χώρα και ως συνέπεια υπάρχει μεγάλη σύγχυση στους πολίτες. Βλέπει κανείς καχυποψία – π.χ. για το αν ο Δήμος ανακυκλώνει πραγματικά – σε μικρά παιδιά ή να θεωρούν δεδομένο οτι υπάρχουν σκουπίδια στο πάρκο ή στη θάλασσα, και οτι απλά πρέπει να το αποδεχτούμε. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα αλλά έχουμε μέλλον ακόμη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, όπως σε επίπεδο πολιτείας. Με επίκεντρο τα παιδιά και την εκπαίδευση ίδρυσα την οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη το 2009, και έχουμε την τύχη να δουλεύουμε με εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς σε όλη την χώρα. Εκπαιδεύουμε 12.000 μαθητές το χρόνο και το ενδιαφέρον είναι οτι βλέπουμε τα παιδιά να εκπαιδεύουν και τους γονείς τους- δηλαδή να εφαρμόζουν αυτά που μαθαίνουν και στο σπίτι.

Μιλήστε μου για αυτά τα δυο βιβλία και το θέμα τους

Μέσα από το πρώτο μου βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» καλώ τους αναγνώστες να γίνουν μυστικοί πράκτορες για να σώσουν τον κόσμο, να καταπολεμήσουν τον κύριο Τεμπελχανά που όλοι κρύβουμε μέσα μας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για έναν καλύτερο κόσμο, μέσα απο καθημερινές κινήσεις. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη: Η Εκδίκηση του Πουφ», οι πράκτορες-αναγνώστες αναλαμβάνουν να καταπολεμήσουν τον πανίσχυρο Πουφ (διοξείδιο του άνθρακα) και να βρουν τα τρία υπερόπλα ενάντια στην κλιματική αλλαγή μέσα απο ένα ταξίδι σ’ όλο τον κόσμο μέσα σε μόλις 24 ώρες. Τον Ιούνιο κυκλοφορεί και το τρίτο βιβλίο της σειράς, με θέμα τη θάλασσα.

Η μακρόχρονη κρίση έχει επηρεάσει την σχέση μας με τα οικολογικά θέματα;

Είναι λάθος να βλέπουμε τα περιβαλλοντικά θέματα σαν μια πολυτέλεια, κάτι που πρέπει τώρα να παραμελήσουμε επειδή υπάρχει οικονομική κρίση. Δυστυχώς, υπάρχει αυτή η παρανόηση, δηλαδή οτι περιβαλλοντική προστασία σημαίνει μηδέν ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλές χώρες και πολλά πρότζεκτ-υποδείγματα που αποδεικνύουν πόσο λανθασμένη ειναι αυτή η άποψη. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Αλλά στην κρίση έχουμε δει και το αντίθετο. Κόσμο που ανακαλύπτει ξανά την χαρά μιας ανέξοδης εκδρομής στο πάρκο ή στο δάσος και της μείωσης του καταναλωτισμού.

Τι προσδοκάτε από την Κίνα; είναι μια χώρα με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και πώς νομίζετε ότι μπορούν να βοηθήσουν τα βιβλία;

Στόχος μου είναι να διαβάσουν τα βιβλία όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, να αγαπήσουν τους Πράκτορες, να ταυτιστούν μαζί τους και να γίνουν και αυτά μέρος της δράσης μας. Πιστεύω οτι τα παιδιά είναι οι ιδανικοί υπέρμαχοι του πλανήτη μας, με επιμονή, ιδεαλισμό και ενέργεια, που φθείνει όσο μεγαλώνουμε. Ελπίζω οτι θα ευαισθητοποιήσω τους μικρούς Κινέζους αναγνώστες σ’ αυτά τα θέματα και θα τους παροτρύνω να συνεισφέρουν στη λύση των προβλημάτων στη χώρα τους.

 

Πηγή: thetoc

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ