Βρειτε μας στα Social Media
 

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα «χτίζει» τείχος ανοσίας: Μέχρι τέλος Μαΐου θα φτάσουμε στο 20%

Δημοσιεύτηκε

στις

ανοσίας
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS
48 Shares

Σε μάχη με τον χρόνο για τον εμβολιασμό των ενεργών και παραγωγικών ατόμων εξελίσσεται το επόμενο δίμηνο, καθώς αποτελούν πλέον και τον πιο εύκολο στόχο του κορoνοϊού.

Από τη μία πλευρά, η θωράκιση, σε ικανοποιητικό ποσοστό, των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, και από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα των ατόμων στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-59 και η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ενδεχόμενο μόλυνσης, έχουν αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων και συνεπώς και των νοσηλευομένων. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά κορoνοϊού που αφορούν πολίτες ηλικίας 35-54 χρόνων, ενώ καταγράφεται περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες στα 43 έτη.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι «να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με το οποίο δίνουμε, μετά από πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν οι βάσει των συμφωνιών παραλαβές εμβολίων και οι εμβολιασμοί των πολιτών με εντατικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον θα γίνει… ρουτίνα ο ημερήσιος εμβολιασμός 100.000 πολιτών και θα επιτρέψει σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «μέσα στον Μάιο να γίνουν 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί, φτάνοντας συνολικά στο τέλος Μαΐου σε τουλάχιστον 5 εκατ. εμβολιασμούς».

Η «Ελευθερία» σε αυτήν την πρώτη φάση της θωράκισης των πολιτών για την συρρίκνωση της επιδημίας – διότι ουδείς μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τι θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός- έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο. «Οδεύουμε προς την κορύφωση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, εφόσον όλα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραλαβές εμβολίων. Είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Με αφορμή τον υγειονομικό σχεδιασμό για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, που εκπονεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες, ο κ. Κικίλιας, υπογράμμισε και πάλι την αξία του ελέγχου (testing) για τον κορωνοϊό, και «τη δυνατότητα που μας δίνει να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε ώστε να μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας, των κοινωνικών συναναστροφών μας, των επαγγελματικών συναναστροφών μας».

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Διευκρινίσεις για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας έδωσε κατά την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά τις παραλαβές των εμβολίων αλλά και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Ειδικότερα, αναμένονται:

-2.150.000 δόσεις από τις εταιρίες Pfizer/ BioNTeck

-350.000 δόσεις από τη Moderna

-220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000

-150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Mέσα στον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς – αναρτήθηκε χθες στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων (ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

Μια τελευταία σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι το εμβόλιο Novavax στο τελικό στάδιο ελέγχου, για το οποίο η χώρα έχει δηλώσει συμμετοχή. «Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στο τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις περίπου 2 εκατ. πολίτες, ποσοστό περίπου 18% του πληθυσμού θα έχει πλήρη ανοσία. Υπενθυμίζεται πως ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κατά την επιδημία.

emvoliasmos

Τα ραντεβού με την… «Ελευθερία»

«Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε», ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στα «εμβόλια της απελευθέρωσης» από την πανδημία του κορωνοϊού. Αισιόδοξη ήταν και για τη χορήγηση του μονοδοσικού και αποτελεσματικού σε 28 ημέρες εμβολίου της Johnson & Johnson για ηλικίες άνω των 18 ετών από χθες, εξέλιξη που θα επιταχύνει τον εμβολιαστικό ρυθμό.

Από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-39 χρόνων έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 177.000 πολίτες) ενώ ήδη 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 χρόνων έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες), και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 άτομα. Η πλειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 χρόνων έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 250.000 πολίτες και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά κάλυψης των άλλων ηλικιακών ομάδων που έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία «Ελευθερία» από τον περασμένο Ιανουάριο παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως ήταν και στα μέσα Απριλίου, με εξαίρεση τους πολίτες στις ομάδες 60-69 χρόνων.

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την ομάδα άνω των 85 ετών, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και επιπλέον 5% έχει κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων – μάλιστα την χαρακτήρισε ως την «καλύτερή μας ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής»– έχει εμβολιαστεί το 73% και 7% αναμένει τον εμβολιασμό του.

Στην ομάδα 70-74 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 58% και ποσοστό 16% έχει κλεισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα ατόμων 65-69 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 40%, αλλά ποσοστό 34% αναμένει τη σειρά τους έχοντας προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στους πολίτες ηλικίας 60-64 χρόνων, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 14% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Στο μισό η διασπορά με 1 μόνο δόση εμβολίου

Σε ένα σημαντικό ερευνητικό εύρημα για την αξία των εμβολίων αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου«Υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία.

Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, κορυφαία επιστήμονα στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή τηςAstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό.

«Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή – ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, 25.000 νοικοκυριά και 57.000 άτομα σε επαφή- έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε πως το εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Βρετανία και σε όλα τα κράτη, καθώς «επιβεβαιώνει τη βασική ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Η έμμεση προστασία είναι μια ιδιότητα πάρα πολύ σημαντική για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας».

210210163808_embolio_vaccine_ap_20076612303577

 

Διευκρινίσεις για τα τεστ αντισωμάτων

Απάντηση σε ένα ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς εξ όσων νόσησαν ή εμβολιάστηκαν έδωσε η κυρία Θεοδωρίδου: «Nα κάνω έλεγχο αντισωμάτων;».

«Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, το εμβόλιο, δηλαδή αν ήταν αποτελεσματικό και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων» είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο» εξήγησε.

«Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί» τόνισε και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει οδηγία για τον έλεγχο αντισωμάτων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Βήματα ελευθερίας μέσα στο σκηνικό θανάτων της επιδημίας

Τη μεγάλη προσοχή στα βήματα ελευθερίας που παρέχονται από την πολιτεία επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, καθώς η πανδημία, παρά τη βελτίωση, «παραμένει εδώ και στερεί ζωές συνανθρώπων μας, με τους θανάτους να καταγράφουν ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες» όπως ανέφερε.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 2.093 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατόπιν 33.958 ελέγχων. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων που διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα 43 έτη, σε παραγωγική δηλαδή ηλικία, δεν επιτρέπει καμία ανακούφιση, αντιθέτως επιβάλλει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που από την Πρωτομαγιά σημειώνει πτωτικές τάσεις, χθες ήταν 765. Ωστόσο, το περασμένο 24ωρο έγιναν 410 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό να ανέρχεται σε 5.135. Από αυτούς, οι 1.192 βρίσκονταν σε Μονάδες.

Τα νοσοκομεία της Αττικής, που χθες μετρούσαν 2.442 ασθενείς, θα πιέσουν το επόμενο διάστημα οι εισαγωγές από τη μεγάλη διασπορά στην μητροπολιτική περιφέρεια, η οποία κατέγραψε 924 νέες λοιμώξεις με Κέντρο και Δυτικά προάστια σταθερά στο κόκκινο (279 και 171 νέα κρούσματα). Το περασμένο 24ωρο έγιναν 222 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, πάνω από τις μισές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Σταθερά στη δεύτερη θέση της έκθεσης του ΕΟΔΥ παραμένει η Θεσσαλονίκη με 247 νέα κρούσματα, γεγονός που αποτυπώνεται στις νοσηλείες της πόλης ενώ επιβαρυμένο είναι το σύστημα υγείας σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Χθες οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 ανέρχονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης σε 1.363 με τους 222 διασωληνωμένους.

Πηγή: protothema

ανοσίας
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

σχολια αναγνωστων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: 835 τα νέα κρούσματα και 22 θάνατοι

Δημοσιεύτηκε

στις

ektakti eidisi εκτακτη ειδηση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 835, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην Κρήτη εντιοπίστηκαν συνολικά 28 νέα κρούσματα: 8 στα Χανιά, 6 στο Ρέθυμνο, 13 στο Ηράκλειο και 1 στο Λασίθι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.195 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.465 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.573 ασθενείς.

ektakti eidisi εκτακτη ειδηση
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικό τέλος για τη Δήμητρα της Λέσβου: Ταυτοποιήθηκε η σορός της | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Δήμητρα

Τραγικό και θλιβερό επίλογο έχει με κάθε επισημότητα πλέον η πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης της Δήμητρας Καλογιάννη, γνωστής και ως “Δήμητρα της Λέσβου”.

Οι Αρχές προχώρησαν στην προφορική ενημέρωση των συγγενών της 64χρονης Δήμητρας πως βγήκαν τα αποτελέσματα του δακτυλοσκοπικού ελέγχου από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και προέκυψε ταυτοποίηση του νεκρού ατόμου που είχε παρασυρθεί από όχημα στις 9 Απρίλιου στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με τον άνθρωπό τους.

Η ενημέρωση αυτή ήρθε μετά από δύο μήνες από τον θάνατό της και ενώ ήδη η Δήμητρα είχε ταφεί στην Αττική ως αγνώστων στοιχείων.

 

Το χρονικό

Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, στις 9 Απριλίου, επί της Λ. Ποσειδώνος, ένα άτομο βρέθηκε νεκρό στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου, στην περιοχή του Π. Φαλήρου και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μετά από παράσυρση, χωρίς εγκατάλειψη, από διερχόμενο όχημα.

Στα μέσα Απριλίου από την Τροχαία, που αναζητούσε πληροφορίες από τυχόν μάρτυρες, για την ταυτοποίησή του, αναφέρονταν τα εξής στοιχεία: «Ο ανωτέρω πεζός, ηλικίας περίπου 65-70 ετών, αναστήματος 1,75μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, με γκρίζα μαλλιά, φορούσε κατά την ώρα του ατυχήματος λευκό κοντό παντελόνι (σορτς) και κοντομάνικη μπλούζα κόκκινου και κίτρινου χρώματος». Αργότερα εκδόθηκαν αναζητήσεις και Silver Alert για την Δήμητρα Καλογιάννη, 64 χρόνων, που αγνοείται από την Τρίτη 6 Απριλίου από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, η οποία έχει δηλωθεί από τους συγγενείς της ως Δημήτρης Καλογιάννης.. Έχει ύψος 1,75 και γαλανά μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε κόκκινο πουλόβερ και λευκό παντελόνι».

Πηγή: News247

Δήμητρα
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστια μπάζα: Καλλιεργούσαν 46.000 χασισόδεντρα με το πρόσχημα της ιατρικής κάνναβης

Δημοσιεύτηκε

στις

Χασισοφυτεία

Εγκληματική ομάδα που, με προκάλυμμα επιχείρηση βιομηχανικής κάνναβης, δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή της Αττικής, εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Μάλιστα, το προσδοκώμενο παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της από τις μέχρι τώρα κατασχεθείσες ποσότητες υπολογίζεται σε 26.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα και συνεργασία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Μεσσαράς, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν έξι Έλληνες και 18 αλλοδαποί, σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως εξακριβώθηκε, πέντε από τους Έλληνες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και με προκάλυμμα αδειοδοτημένη επιχείρηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης καλλιεργούσαν μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η άδεια.

Επιπλέον, απασχολούσαν παράνομα τους αλλοδαπούς, οι οποίοι έκαναν καλλιεργητικές εργασίες στον χώρο της φυτείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, σε περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής, βρέθηκαν να καλλιεργούνται περισσότερα από 46.000 δενδρύλλια χασίς, από τα οποία τα 28.910, ύψους έως 1,8 μέτρα, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Από τα δενδρύλλια ελήφθησαν κατάλληλα δείγματα και μέχρι στιγμής για τα 28.910 προέκυψε, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, ότι το ποσοστό της ουσίας (τετραυδροιοκανναβινόλη) που καθορίζει τη βιομηχανική κάνναβη ξεπερνά κατά πολύ το νόμιμο επιτρεπτό, ενώ και από τις εξετάσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προέκυψε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Τα υπόλοιπα δενδρύλλια φυλάσσονται, καθώς η έρευνα και οι εργαστηριακές εξετάσεις για αυτά συνεχίζονται.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες και αποθηκευτικούς χώρους σε Ηράκλειο και Αττική, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

5 πολεμικά όπλα, 11 γεμιστήρες και 770 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

3 υποπολυβόλα, 5 πιστόλια, 5 περίστροφα, 3 αεροβόλα όπλα και κυνηγετικό όπλο,

2 θήκες οπλισμού, διόπτρα, 4 μαχαίρια, κυτίο κατάλληλο για αποθήκευση πολεμικού υλικού,

281 γραμμάρια κάνναβη και 1,9 γραμμάρια κάνναβη (σε μορφή σοκολάτας),

21 ναρκωτικά χάπια,

63.290 ευρώ και 10.259 δολάρια,

δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος καμερών,

10 συσκευές κινητών τηλεφώνων και

ακουστικό και συσκευή στρατιωτικού ασυρμάτου.
opla
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων, περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και πλαστογραφία.

Σε βάρος ενός αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.

Χασισοφυτεία
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρομερό ατύχημα σε φούρνο: Ζυμωτήριο έκοψε το χέρι εργαζόμενου

Δημοσιεύτηκε

στις

ασθενοφόρο
196 Shares

Ένα τρομακτικό ατύχημα σημειώθηκε σε φούρνο στην Λάρισα το πρωί της Τρίτης (15.06.2021) με θύμα έναν εργαζόμενο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ζυμωτήριο εγκλώβισε το δεξί χέρι του άτυχου υπαλλήλου, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί!

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως για τον απεγκλωβισμό του έσπευσαν στο σημείο 8 πυροσβέστες.

Μετά από πολύωρη επιχείρηση κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

ασθενοφόρο
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Δημοσιεύτηκε

στις

astrazeneca

Ανατροπές και έντονος προβληματισμός αναμένονται από τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca (1η δόση) σε πολίτες άνω των 60 ετών μόνο. Επιστημονική κοινότητα και πολιτική ηγεσία ενδεχομένως να έλθουν αντιμέτωπες με το σενάριο της μη προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα μεγάλου μέρους από τους 470.000 πολίτες που έχουν κλείσει το ραντεβού τους για δεύτερη δόση με το σκεύασμα.

Η ανησυχία του κόσμου για το εν λόγω εμβόλιο αποτυπώνεται και στο ποσοστό ακυρώσεων: σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, 1,89% είναι το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca, τετραπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με τα 0,5% και 0,45% Pfizer και Moderna αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό και προς αποφυγή του περαιτέρω κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών προ το σημαντικό όπλο των εμβολίων που θα έθετε σε κίνδυνο την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, ανοίγεται «παράθυρο» για όποιον από τους 470.000 πολίτες επιθυμεί να επιλέξει κάποιο άλλο σκεύασμα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, για όσους εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση εμβολίου, όπως θρομβώσεις, είτε πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.

Ωστόσο, η Επιτροπή διατηρεί τη σύσταση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι στη δεύτερη δόση ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας συνδυασμού θρομβοπενίας με θρόμβωση είναι πολύς χαμηλός, μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις με AstraZeneca στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό συναγερμού.

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία χθες μεταφράστηκε σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.

«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προτεραιοποίησης για τα εμβόλια

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών –πάνω από 40,5% αναφορικά με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς–, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα για κάθε εταιρεία:

Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται 4.880.070 δόσεις -2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο

Με το εμβόλιο της AstraZeneca 1.067.533

Με το εμβόλιο της Moderna 685.416

Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 (αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο).

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης –με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού- και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα. Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.

Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnsons, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου. Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών. Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.

astrazeneca
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσημο: Τέλος το AstraZeneca στην Ελλάδα για τους κάτω των 60

Δημοσιεύτηκε

στις

ανακοίνωση υπουργείο υγείας

Ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και την Μαρία Θεοδωρίδου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, τους εμβολιασμούς αλλά και το εμβόλιο AstraZeneca.

«Στην παρούσα φάση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση με AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca πολίτες άνω των 30 ετών και συνολικά έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα.

«Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμιτης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περισταστικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Δείτε live τις ανακοινώσεις:

ανακοίνωση υπουργείο υγείας
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap