Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια»

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

κοίτασμα
Διαφήμιση
Διαφήμιση
19 Shares

Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδας, εφόσον επαληθευθεί από τα πραγματικά δεδομένα, για δέκα έτη, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean για το κοίτασμα των Ιωαννίνων και θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στεριά) το 2023.

«Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», είπε.

Κληθείς να απαντήσει πόσο μεταφράζεται σε χρήματα αυτό, είπε ότι εξαρτάται από τις τιμές του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, τα έσοδα- τα οποία εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο- που προσδοκά το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.

«Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές» συνέχισε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.

Το 2025 η δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη

Όσον αφορά τα κοιτάσματα της Κρήτης ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι εφόσον είναι ικανοποιητικά  τα σεισμικά δεδομένα, θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.

«Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος για οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει γιατί εφόσον έχουμε τέτοιο πλούτο δεν έγιναν όλα αυτά νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει έρευνες σε πέντε περιοχές, σε πέντε θαλάσσια οικόπεδα. Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές. Από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές».

Όπως είπε, οι προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών είχαν ξεκινήσει πριν την ενεργειακή κρίση. «Υπήρχε επίσης το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, οπότε και μηδενίστηκαν σχεδόν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις έρευνες οι εταιρείες. «Γι αυτό το λόγο η TOTAL αποχώρησε… και η ExxonMobile είδε την ευκαιρία, ενώ η Helleniq Energy συνέχισε να στηρίζει την προσπάθεια» είπε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, για να υπάρχουν εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν τεράστια ποσά, και να προχωρήσουν σε ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση έχουν βάσιμα στοιχεία. «Για να επενδύσουν οι δυο εταιρείες προσδοκούν, θεωρούν, ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία μεγάλα στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε μάλιστα.

κοίτασμα
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση marianblue
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
marianblue
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap