Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε ανοίγει η παλτφόρμα για την επιστροφή χρημάτων

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

ρεύμα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα μέτρα για την αποκλιμάκωση και την σταθεροποίηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνουν δραστικά τις αυξήσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για όλες τις καταναλώσεις σε διάφορες φάσεις, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Αταίριαστοι”, μέσα με τέλη Ιουνίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές της επιστροφής του 60% των επιβαρύνσεων στο ρεύμα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ξεκαθάρισε ότι αυτά τα χρήματα θα μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν θα σχετίζονται με τυχόν οφειλές των καταναλωτών προς τους παρόχους. Η πλατφόρμα πρόσθεσε, θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο, αναλυτική και εύχρηστη, ενώ η επιστροφή θα αφορά τόσο ιδιοκτήτες όσο και ενοικιαστές.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι δικαιούχοι θα δουν επιστροφές έως και 600 ευρώ, δηλαδή το 60% των αυξήσεων μετά τις εκπτώσεις που τους έχουν ήδη δοθεί στο διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Για τη δεύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης, τόνισε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα υπάρξει οριζόντια έκπτωση 50% στα αυξημένα τιμολόγια για όλες τις καταναλώσεις επιχειρήσεις νοικοκυριά κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας.

ρευμα

Για το τρίτο σκέλος της κυβερνητικής πολιτικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε πως είναι ίσως η πιο καθοριστική καθώς παρεμβαίνει διπλά σε χονδρική και λιανική τιμή, την αποσυνδέει από τις διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο, εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να είναι φθηνότερες κατά 70% με 80%.

“Το τρίτο, πιο ουσιαστικό ίσως, η πιο καθοριστική παρέμβαση στην ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη είναι αυτό που θα ισχύει από τον Ιούλιο με έναν ορίζοντα έως 12 μήνες που στην ουσία τι κάνει; Με τη διπλή παρέμβαση και στη χονδρική και στη λιανική τιμή, αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου αναστέλλει, εξουδετερώνει θα μπορούσε να πει κάνεις τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε 70% – 80% φθηνότερα στις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα όλοι. Επαναλαμβάνω όλοι”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στα νοικοκυριά – Τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις [Παραδείγματα]

Mερικά παραδείγματα για τις επιδοτήσεις τον Μάιο:

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

• Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Πώς θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών στα νοικοκυριά

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος, είτε από τους παρόχους.

Η επιδότηση καλύπτει νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιδότηση θα δοθεί στο λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
ΔΕΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό αύξησης λογαριασμού λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * 60%.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στα νοικοκυριά - Τι θα ισχύσει με τις επιδοτήσεις [Παραδείγματα]

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretanenergy
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση cretanenergy
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ