Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφιάλτης» για τους δανειολήπτες: 27% ακριβότερες οι δόσεις δανείων μετά και τη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατά 27% ακριβαίνουν πλέον οι δόσεις στα στεγαστικά (με κυμαινόμενο επιτόκιο), μετά και την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δανειολήπτες είναι αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των συνεπειών από τις πέντε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, που αποτελούν την ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης.

Πλέον, από τον επόμενο μήνα (Απρίλιο) θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «βραχνά» μιας ακόμη ανοδικής μεταβολής στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έκταση της «ζημιάς» που έχει προκληθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δίνει η ΕΡΤ:

Ποσό 100 χιλιάδων ευρώ με μια δεκαπενταετία ακόμη για να αποπληρωθεί πλήρως, είχε μία δόση η οποία ήταν περίπου στα επίπεδα των 616. 626 ευρώ πριν από έναν χρόνο, σχεδόν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, όταν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούσε να ανακοινώνει αυτή την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.

Τον Μάρτιο η δόση ήταν ήδη στα 771 ευρώ. Θα έρθουν να προστεθούν ακόμη 27 ευρώ και έτσι προκύπτει και το 27% σε σχέση με πέρσι.

Πάντως, ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί μια πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, οπότε ίσως από κάπου αχνοφαίνεται το τέλος αυτών των αυξήσεων. Οι δανειολήπτες ωστόσο έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

Άλλο παράδειγμα:

Στεγαστικό 130.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών με μέσο επιτόκιο 6% και μηνιαία δόση Ιουνίου 624,62 ευρώ, με τα νέα δεδομένα η νέα δόση θα φτάσει στα 847,15 ευρώ.

Πρόκειται για μηνιαία επιβάρυνση σε έναν χρόνο 222 ευρώ, ενώ το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης φτάνει στα 2.670 ευρώ.

 

 

Πηγή: dikaiologitika

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ