Βρειτε μας στα Social Media
 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Βαρύς χειμώνας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακρίβεια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στελέχη του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών από την αγορά, όπως συνέβαινε κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες, είτε γιατί είχαν εξαντλήθηκαν τα στοκ, είτε γιατί τα συμβόλαια στις αγορές που είχαν κάνει τους προηγούμενους μήνες τούς έδειχναν αυτό το περιθώριο.

Η άνοδος των τιμών χονδρικής, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές λιανικής μετά τον Σεπτέμβριο.

Λόγω των ανατιμήσεων στα ενεργειακά αγαθά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαρύ χειμώνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πετρέλαιο θέρμανσης που κόστιζε πέρυσι τον Οκτώβριο -σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης- περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αυξήσεις στην ενέργεια δημιουργούν υπέρογκο κόστος για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων που φτάνει ακόμα και το 50%, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες του κλάδου για τις οποίες προστίθενται και οι αυξήσεις των πρώτων υλών, τα μεταφορικά κόστη αλλά και τα είδη συσκευασίας.

Στον προθάλαμο βρίσκονται ήδη αυξήσεις τιμών σε άλευρα και αρτοσκευάσματα, δημητριακά, ζυμαρικά, έλαια, τυροκομικά αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα και προϊόντα καφέ. Οι αυξήσεις αυτές εκτιμώνται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ του 1% – 5%, ενώ δεν αποκλείονται και διψήφιες αυξήσεις για ορισμένα είδη που μπορεί να φτάσουν μεσοσταθμικά ακόμα και το 20% – 25%.

Φωτιά σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90€ τη MWh, αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. .

Το φυσικό αέριο στην αγορά σχεδόν διπλασίασε την τιμή του από 4,5 €/MWh σε 8 €/MWh και το πετρέλαιο θέρμανσης από 0,80 € το λίτρο πέρυσι θα ξεκινήσει να διατίθεται με 1,10 € το λιτρο

Πηγή: ieidiseis

Ακρίβεια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap