ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άνοδος τιμών ακινήτων στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές ξεπερνούν ευρωπαϊκές πόλεις

Οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα: Μια αναλυτική επισκόπηση
Ελληνικές περιοχές καταγράφουν υψηλότερες τιμές ακινήτων σε σύγκριση με γνωστές ευρωπαϊκές πόλεις. Η άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα είναι πλέον ένα κυρίαρχο φαινόμενο. Η Βουλιαγμένη, για παράδειγμα, έχει φτάσει τα 7.614 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό ξεπερνά τις μέσες τιμές σε Βερολίνο (5.589 ευρώ/τ.μ.), Βιέννη (6.670 ευρώ/τ.μ.) και Βρυξέλλες (3.463 ευρώ/τ.μ.). Το σημαντικότερο είναι ο ρυθμός ανόδου, όχι οι απόλυτες τιμές.
Η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης τιμών πανευρωπαϊκά.
Εξέλιξη τιμών κατοικιών στην Αττική
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές κατοικιών στην Αττική αυξήθηκαν κατά 88% από το 2017 έως το 2024. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στα νότια προάστια και σε τουριστικές περιοχές. Προβλέψεις για το διάστημα 2025-2027 δείχνουν συνέχιση της ανοδικής πορείας. Αναμένεται επιβράδυνση των ρυθμών, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικά σε ζώνες με μεγάλη ζήτηση, όπως τα νότια προάστια.
Μελέτη του μεσιτικού γραφείου Ellika Real Estate προβλέπει άνοδο 10% σε Πειραιά, Ελληνικό και Γκάζι έως το 2027. Αντίστοιχα, 8% αύξηση αναμένεται σε Περιστέρι και Μαρούσι.
Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας
Τα «χρυσά φιλέτα» του ελληνικού real estate βρίσκονται στην Αθήνα και στα νησιά. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία αγγελιών, οι πέντε ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας είναι:
- Νότια προάστια Αθήνας με μέση τιμή 4.052 ευρώ/τ.μ.
- Κυκλάδες με 3.800 ευρώ/τ.μ.
- Βόρεια προάστια με 3.296 ευρώ/τ.μ.
- Ν. Λευκάδας με 3.269 ευρώ/τ.μ.
- Ν. Χανίων με 2.750 ευρώ/τ.μ.
Η επίδραση των παλαιών κτισμάτων
Οι μέσες τιμές μπορεί να φαίνονται χαμηλές σε σχέση με την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη πολλών παλαιών κτισμάτων που μειώνουν τον μέσο όρο. Η ελληνική αγορά διαθέτει περισσότερα παλαιά ακίνητα λόγω της κρίσης στην οικοδομή. Η εικόνα αλλάζει σημαντικά σε περιοχές με υψηλή ζήτηση και νέες κατασκευές.
Οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής
Η πρώτη πεντάδα των ακριβότερων περιοχών της Αττικής είναι ενδεικτική. Η Βουλιαγμένη διατηρεί την πρώτη θέση με 7.614 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Βούλα με 6.104 ευρώ/τ.μ. και η Γλυφάδα με 5.469 ευρώ/τ.μ. Το Ελληνικό βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 5.407 ευρώ/τ.μ., με τις επενδύσεις να συνεχίζονται. Ειδικά στις νέες κατασκευές, οι τιμές παραμένουν ανοδικές. Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο Παπάγος στα βόρεια προάστια με 5.000 ευρώ/τ.μ.
Αυτές οι τιμές αφορούν αγγελίες και όχι αντικειμενικές αξίες. Το μίγμα των προσφερόμενων ακινήτων μπορεί να επηρεάσει τις μέσες τιμές των αγγελιών.
Συγκριτικά στοιχεία με την Ευρώπη
Οι ρυθμοί ανόδου στην Ευρώπη είναι περίπου 40% χαμηλότεροι από τους ελληνικούς. Στο Βερολίνο, από το 2018, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 50%-70%. Από περίπου 4.000 ευρώ/τ.μ. το 2018, έφτασε ή ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ πέρυσι. Ακόμα και το Βερολίνο είχε υψηλούς ρυθμούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στο Παρίσι, από το 2018 έως σήμερα, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 25% έως 30%. Σύμφωνα με το Global Property Guide, από το 2020, τα ακίνητα στη Γερμανία έχασαν 7,04% της αξίας τους. Τα γαλλικά -2,13%, τα βελγικά -5,84% και τα ισπανικά -1,41%. Αντίθετα, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση τιμών ακινήτων άνω του 43% στο σύνολο των ακινήτων.
Ειδική ανάλυση για νότια και βόρεια προάστια
Τα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας παρουσιάζουν σημαντική άνοδο τιμών. Το 2023 ήταν έτος ρεκόρ, με αυξήσεις 13,6% και 10,4% αντίστοιχα. Από το 2018, τα νότια προάστια έχουν γίνει 67,1% ακριβότερα. Τα βόρεια προάστια έχουν αυξηθεί κατά 48% στην ίδια περίοδο.
Τα ακριβά της 5ετίας
Πηγή: indomio.gr
Διακύμανση τιμών πώλησης
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Υποχρεωτική απόσυρση παλαιών ΙΧ από το 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Τροχαίο ατύχημα στο Ρέθυμνο: Όχημα προσέκρουσε σε κολώνα | ΒΙΝΤΕΟ
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Αυτή είναι η πολύ γνωστή έμπορος που πέθανε μέσα στο μαγαζί της!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ20 ώρες πριν
Θλίψη για τον Κώστα που «έφυγε» μετά από γενναία μάχη




