Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Τι γίνεται με τα χρήματα κάτω από το στρώμα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με βήματα πιο αργά και απ’ αυτά της χελώνας γίνεται η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που μαζί με το καίριο πρόβλημα των κόκκινων δανείων διατηρούν σε κατάσταση ασφυξίας το χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο ως αποτέλεσμα αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Από τη μία τα capital controls, από την άλλη το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουν οι ίδιες οι τράπεζες αντιμετωπίζοντας πρώτιστα την ιστορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να παραμείνουν ακέραιες Κεφαλαιακά και να μην τεθεί νέο ζήτημα αποθαρρύνουν τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Είναι ενδεικτικό πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φαντάζουν κολλημένες στα επίπεδα των 123 δισ ευρώ έχοντας καταγράψει αύξηση μόλις 1,2 δισ ευρώ από την αρχή της χρονιάς, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ (στα 123,7 δισ το Σεπτέμβριο του 2016 από 122,22 δισ τον Ιανουάριο).

Το ποσό αυτό βέβαια υπολείπεται κατά πολύ του ύψους των τραπεζικών χορηγήσεων, που διαμορφώθηκε στα 198,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και αδυνατεί να στηρίξει τις ανάγκες της οικονομίας για ρευστότητα.

Οι τράπεζες απ’ την πλευρά τους έχουν ξεκινήσει προγράμματα προσέλκυσης καταθέσεων επειδή πιέζει ο SSM και επειδή έχουν δεσμευθεί με τα σχέδια αναδιάρθρωσης για μείωση του κόστους χρήματος. Ωστόσο τα επιτόκια που προσφέρουν είναι πάρα πολύ χαμηλά και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν κάτι από το παρελθόν. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και στις προθεσμιακές για μεγάλο χρονικό διάστημα το επιτόκιο είναι κάτω από 1%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει ένα κίνητρο υψηλού επιτοκίου για να επιστρέψει τα λεφτά στις τράπεζες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απ’ την άλλη για να προσελκύσουν τον κόσμο, έχουν επιστρατεύσει το μάρκετινγκ και προσπαθούν κάνοντας προσφορές συνδυαστικές με την κατάθεση είτε με εκπτώσεις είτε με επιστροφές χρημάτων, είτε ψώνια από καταστήματα κοκ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή περίπου 15 δισ ευρώ βρίσκονται στα «στρώματα» ή σε θυρίδες, κάτι που σημαίνει πως με την απαραίτητη τόνωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το σχετικό ποσό τον Οκτώβριο του 2015 υπολογιζόταν σε 20,9 δισ, ωστόσο εκτιμάται πως περίπου 5 δισ ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή είτε του φόρου εισοδήματος είτε για δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Εάν στα 15 δισ προστεθούν και αυτά που διατηρούν οι Έλληνες «στην τσέπη τους» με βάση την κατανομή σε χαρτονομίσματα της ΕΚΤ τότε το ποσό «εκτοξεύεται» στα 43,8 δισ. ευρώ!

Στο πλαίσιο της τόνωσης της εμπιστοσύνης εντάσσεται και η χθεσινή παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έσπευσε να παράσχει «εγγυήσεις» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, όμως αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι οι καταθέσεις δεν πρόκειται να πειραχτούν. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και προβλέψεις. Εάν ικανοποιήσουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα κεφάλαιά τους θα αυξηθούν και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέβει από το 16% επί του σταθμισμένου ενεργητικού, στο 18%. Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση», επισήμανε. Σε άλλο σημείο ο ίδιος σημείωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Με το βασικό σενάριο οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Γιατί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλο, αλλά συγχρόνως είναι και πολύ μεγάλη ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή τα δύσκολα είναι πίσω μας.  Τα κόκκινα δάνεια μπορούν να πληρωθούν από τα κεφάλαια των τραπεζών, από τις προβλέψεις και από τις εξασφαλίσεις τους. Αν τα προσθέσεις όλα μαζί, είναι περίπου όσα είναι και τα κόκκινα δάνεια, άρα λοιπόν υπάρχουν πόροι. Αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα πισωγυρίσουμε και θα έχουμε ανάπτυξη.

 

 

Πηγή: newmoney

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ