Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Ο έντιμος εισαγγελέας που ύψωσε φωνή στον Παττακό στο κέντρο του Ηρακλείου, για το έγκλημα της κατεδάφισης του ναού του Σωτήρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 1971, όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Δημήτριος Τσεβάς αναχωρούσε από το Ηράκλειο, την πόλη στην οποία υπηρέτησε, σε δύσκολους καιρούς, επί 3 χρόνια, στη διάρκεια της χούντας. Έφυγε όχι με τη δική του θέληση, ούτε καν ακολουθώντας την υπηρεσιακή μοίρα ενός δημοσίου λειτουργού, που δεν είναι άλλη παρά οι συχνές μετακινήσεις.
Η απομάκρυνσή του από το Ηράκλειο έγινε εξαιτίας της διαφωνίας του με τον παντοδύναμο, τότε, δικτάτορα και «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης» της χούντας Στυλιανό Παττακό, που πέθανε χθες σε ηλικία 104 ετών.

Ο αείμνηστος εισαγγελικός λειτουργός Δ. Τσεβάς είχε συγκρουστεί με τον «αδελφό Στέλιο», όπως περιπαιχτικά τον αποκαλούσαν οι Έλληνες λόγω της σχέσης του με την «κεφαλή» των χουντικών, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Αφορμή ήταν η υπόθεση της κατεδάφισης του ναού του Σωτήρα, στην πλατεία Κορνάρου. Η κατεδάφιση του μνημείου, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που συνέβησαν στην πόλη, φέρει την υπογραφή του Παττακού και των τότε δημοτικών “εκπροσώπων”.

Ο έντιμος και θαρραλέος Δημήτριος Τσεβάς διαφώνησε ανοικτά και σθεναρά, αλλά φυσικά ο «κύριος αντιπρόεδρος» δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Λίγο μετά, ο εισαγγελέας έπαιρνε δυσμενή μετάθεση από το Ηράκλειο για την Αμαλιάδα. Αλλά και στο Ηράκλειο είχε βρεθεί επίσης λόγω της δυσμένειας των δικτατόρων. Η μία δυσμενής μετάθεση τον ακολουθούσε μετά την άλλη.

Το χαρακτηριστικό περιστατικό της σύγκρουσης του εισαγγελέα με τον Παττακό μάς είχε αναφέρει σε επιστολή της πριν από 5 χρόνια η συνεργάτης του Δ. Τσεβά στην εισαγγελία Ηρακλείου, Ειρήνη Καλλιατάκη-Βελιγραντάκη. Ολόκληρη την επιστολή είχαμε τότε δημοσιεύσει στην “Πατρίδα”, με αφορμή ένα αφιέρωμα στον Δ. Τσεβά.

Στο απόσπασμα της επιστολής που αφορούσε στη σύγκρουση με τον Παττακό, που οδήγησε και στην άμεση απομάκρυνση και δυσμενή μετάθεσή του από το Ηράκλειο, η παλιά συνεργάτης του έγραφε:

“Είναι γνωστή η σύγκρουσή του με τον τότε δικτάτορα και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Χούντας, Στυλιανό Παττακό, για τη μη κατεδάφιση του Ναού του Σωτήρος, μνημείο του 13ου αιώνα που είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο.
Και συγκεκριμένα σε μια συνάντηση που είχαν στην πλατεία Κορνάρου για το θέμα αυτό και που ο εισαγγελέας εξακολουθούσε να επιμένει στη μη κατεδάφιση του παραπάνω Ναού, ο Παττακός έδωσε εντολή σ’ αυτούς που τον ακολουθούσαν να τον συλλάβουν. Και τότε ο πάντοτε ετοιμόλογος, αποφασιστικός και θαρραλέος, Δημ. Τσεβάς, τον αποστόμωσε λέγοντάς του: “Εγώ είμαι εισαγγελεύς και εγώ μπορώ να διατάξω ποιους θα συλλάβουν, και όχι εσείς, διότι δεν έχετε καμία αρμοδιότητα να αναμειγνύεσθε στην Υπηρεσία μου”. Η απάντησή του αυτή εξόργισε τον αντιπρόεδρο Παττακό, με αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να πάρει δυσμενή μετάθεση στην Αμαλιάδα”.

tsevas-iraklio-anachorisi

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε και είχε τραβήξει την ημέρα της αναχώρησης του αείμνηστου εισαγγελέα από το Ηράκλειο, μετά την σύγκρουση με τον Παττακό. Ανήκει στη συλλογή της Ρένας Γενειατάκη -Ταβλά.

 

Ο ναός του Σωτήρος Χριστού

naos-sotiros-iraklio

Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού (San Salvatore) του τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών που κτίστηκε στο τέλος του 13ου αι, βρισκόταν στην πλατεία Κορνάρου. Ο σεισμός του 1508 τον κατέστρεψε, αλλά στη θέση του ανεγέρθηκε ξανά νέος. Στην οθωμανική περίοδο, με την προσθήκη μιχράμπ,μιμπάρ και μιναρέ, ο ναός μετατράπηκε σε τέμενος της Βασιλομήτορος Βαλιδέ Σουλτάνας, το λεγόμενο Βαλιδέ Τζαμί απ’όπου πήρε την ονομασία της όλη η περιοχή μέχρι και σήμερα. Το 1925 ο ναός κρίθηκε κατάλληλος να στεγάσει σχολείο. Έτσι το μνημείο διαμορφώθηκε αναλόγως με τη διάνοιξη μιας σειράς πλαϊνών παραθύρων προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος φωτισμός. Μέχρι την κατεδάφισή του από τη χούντα, ο ναός, τα εσωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και η αρχική ξύλινη στέγη του διατηρούνταν ακέραια.

Πηγή:candianews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ