Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Μια βόλτα στις “άγνωστες” αθηναϊκές γειτονιές

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βάζουμε στοίχημα ότι υπάρχουν στην Αθήνα γειτονιές που διασχίζετε συχνά, χωρίς να μπορείτε να πάρετε όρκο ότι ξέρετε πώς λέγονται. Ποιος, άλλωστε, έλεγε πριν από πέντε-έξι χρόνια το Γεράνι «Γεράνι» και όχι «τα δρομάκια κάτω από την Ομόνοια»; Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα στις λιγότερο… επώνυμες περιοχές της Αθήνας.

Κυνοσάργους

Γειτονιά στα βορειοανατολικά του Νέο Κόσμου, που πήρε το παράξενο όνομά της από ένα επίσης παράξενο συμβάν στην αρχαιότητα: Ένας σκύλος, λέει, άρπαξε ένα κομμάτι του ζώου που ετοιμάζονταν οι Αθηναίοι να προσφέρουν θυσία στον Ηρακλή. Όταν εκείνοι ρώτησαν το μαντείο των Δελφών πώς θα ξεπλύνουν την ντροπή απέναντι στον ημίθεο, η Πυθία τους υπέδειξε να φτιάξουν ένα ιερό στο σημείο όπου σταμάτησε ο σκύλος –το Κυνόσαργες, από το κύνος (σκύλος) και άργος (σταμάτημα, επιβράδυνση). Το ιερό του Κυνοσάργους βάφτισε τον δήμο της αρχαίας Αθήνας, που απλωνόταν στην αριστερή όχθη του Ιλισού, κι αυτός με τη σειρά του τη σημερινή γειτονιά.

Μυκονιάτικα

Όχι, δεν είναι μόνο μία η νησιώτικη γειτονιά της Αθήνας –τα Αναφιώτικα. Τα Μυκονιάτικα είναι γειτονιά των Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στη λεωφόρο Κηφισού, η οποία υποθέτουμε ότι περιττεύει να εξηγήσουμε από πού πήρε το όνομά της.

Τσουκάλι

Ο Άγιος Δημήτριος διεκδικεί επάξια το βραβείο της αθηναϊκής περιοχής με τα περισσότερα παράξενα/ ημι-άγνωστα ονόματα γειτονιών: Τσουκάλι, Κοψαχείλα, Μεσονήσι, Αγρηλιός. Το Τσουκάλι, συγκεκριμένα, είναι η γειτονιά που απλώνεται γύρω από την οδό Αγίου Βασιλείου, ανάμεσα στις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Αγίου Δημητρίου.

Καλυκοποιείο

Γειτονιά του Υμηττού, ανατολικά της λεωφόρου Ηλιουπόλεως, λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Υμηττού. Πήρε το όνομά της από το παλιό Καλυκοποιείο της ΠΥΡΚΑΛ (κατασκευαστή οπλικών συστημάτων που ανήκει πλέον στο ελληνικό κράτος) ένα εντυπωσιακό βιομηχανικό συγκρότημα που στέκει σήμερα εγκαταλελειμμένο.

Λόφος Σικελίας

Η γειτονιά γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα σύνορα ανάμεσα στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο, είναι ο Λόφος της Σικελίας. Μπορεί πλέον, εξαιτίας του… ύψους που πήραν τα κτίρια στις όχθες της Συγγρού, να μην αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα την ύπαρξη του λόφου. Αν ρίξετε, όμως, μια ματιά σε παλιές φωτογραφίες της Αθήνας, διακρίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται περί λοφίσκου, ο οποίος μάλιστα υψώνεται ακριβώς ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, όπως τον βλέπουμε από τη Συγγρού.

Γούβα

Είναι η «γούβα» ανάμεσα στις λεωφόρους Ηλιουπόλεως και Βουλιαγμένης. Αν έχετε κατέβει έστω και μία φορά την Υμηττού από το Παγκράτι προς τον Νέο Κόσμο, σίγουρα μπορείτε να μαντέψετε από πού πήρε το όνομά της.

Ιππόδρομος

Εντάξει, αυτό πιθανότατα το ξέρετε: Είναι η γειτονιά του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα του Φαλήρου, εκεί όπου βρέθηκε το καλοκαίρι στις ανασκαφές ο σκελετός ενός αλόγου από τον αρχαίο ιππόδρομο της Αθήνας. Ως γνωστόν, ο ιππόδρομος (που έδωσε το όνομά του στη γειτονιά) βρισκόταν εδώ και τα σύγχρονα χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2003 που μεταφέρθηκε στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου. Η κατεδάφισή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008, και στη θέση του σήμερα βρίσκεται το αριστουργηματικό ΚΠΙΣΝ.

 

Πηγή: in2life

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ