Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ και το 2017 – Δείτε πόσο θα πληρώνουμε από του χρόνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη στιγμή που ήδη οι Έλληνες φορολογούμενοι βιώνουν δύσκολες στιγμές, καλούμενοι να πληρώσουν βαρύ τίμημα στις κατά τόπους εφορίες για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2016, τα στοιχεία, που έρχονται στο φως σχετικά με την «λυπητερή» που θα καταβάλουν πάνω από 7 εκατ. πολίτες από τη νέα χρονιά για το διαβόητο χαράτσι, προξενούν ίλιγγο.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», τα «σπασμένα» του μελλοντικού ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επεκτείνεται ο φόρος στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών. Η συνολική επιβάρυνση για την κατηγορία αυτή υπολογίζεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, και αυτό συνιστά, ίσως, τη χειρότερη αδικία, είναι πως και το 2017 άνεργοι, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι, με επιβεβαιωμένο χαμηλό πραγματικό εισόδημα και με ανύπαρκτη σχεδόν φοροδοτική ικανότητα, θα εξακολουθούν να μην απαλλάσσονται από το άδικο αυτό χαράτσι.

Αυτό θα συμβαίνει, επειδή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο για την απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τις ίδιες φορολογικές «αλχημείες» που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τριετία 2014-2016 να «ξεζουμίζει» τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και την ερχόμενη χρονιά!

Κατά τα λοιπά, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2017 θα είναι κατά 180 εκατ. ευρώ βαρύτερος, αφού στον φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια. Όπως προκύπτει, άλλωστε, και από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση για τη μη επέκταση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών από το 2017, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά θα ξαναπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ το 2017, ο οποίος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που λήφθηκαν υπ’ όψιν και για τον υπολογισμό του φόρου φέτος. Με δεδομένη, μάλιστα, τη μετάθεση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για το β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν ως έχουν και για τον καθορισμό του χαρατσιού για το 2017.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και του χρόνου το «θεάρεστο» έργο της, με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ περί δήθεν προστασίας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων να είναι συνιστά ακόμη ένα ψέμα στον ήδη μακρύ κατάλογο των υποσχέσεων και των παροχών.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση lioni
Διαφήμιση lioni
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση falangas
Διαφήμιση falangas
Διαφήμιση tsouderos
Διαφήμιση pitsikakis
Διαφήμιση katikas
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση pitsikakis
Διαφήμιση tsouderos
Διαφήμιση katikas
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ