ελιές

Η «τρελή» πατέντα ενός Κρητικού που ραβδίζει ένα στρέμμα ελιές σε 20 λεπτά! | ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Ένα μηχάνημα, ένας χειριστής και μόλις 20 λεπτά χρειάστηκαν κι εφέτος για το ράβδισμα ενός στρέμματος ελιών για τον κ. Νίκο Στεφανάκη. Τέσσερα χρόνια πριν έβαλε μπρος για πρώτη φορά μία δική του κατασκευή η οποία και του έλυσε τα χέρια!

Ο χρόνος είναι χρήμα… για τον κ. Στεφανάκη, που σε ετήσια βάση ξοδεύει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τη συντήρηση αλλά και την τελειοποίηση της… πατέντας του!

Ο ελαιοσυλλέκτης – ερπύστρια που δημιούργησε είναι απόλυτα συμβατός με τις ιδιομορφίες του ελαιώνα του: Και τις εδαφικές, αλλά και τις αμιγώς παραγωγικές, διότι απευθύνεται κυρίως στην “κορωνέικη” ποικιλία ελιάς, με χαμηλά κλωνάρια και πυκνή φύτευση.

Πριν το μηχάνημα πάρει την τελική του μορφή, ο κ. Στεφανάκης είχε ξεκινήσει να… στρώνει το έδαφος, έχοντας επαφές με έναν γεωπόνο στην Καβάλα, ο οποίος διατηρεί φυτώριο πατενταρισμένων ποικιλιών από το IRTA (INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES) της Ισπανίας.

Πρόκειται για επιλεγμένους κλώνους από τρεις ποικιλίες λαδολιάς που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πυκνής και πολύ πυκνής φύτευσης. Τα χαρακτηριστικά τους επιτρέπουν τη μηχανική συγκομιδή με τη χρήση over-the-row μηχανών.

Με την έλλειψη που παρατηρείται (σε όλη τη χώρα) σε εργατικά χέρια, η οποία εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν αποκλείεται κι άλλοι παραγωγοί να στραφούν σε τέτοιες λύσεις.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε:

Πηγή: cretalive

Shares

1 comment

  1. Pingback: «Εξερευνήστε» τον αρχαίο οικισμό Αζοριάς με την πανοραμική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου | ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *