Είδος προς… εξαφάνιση η φοιτητική στέγη στην Κρήτη! Στο «βωμό» του Airbnb | ΦΩΤΟ

Shares

Με τις επιλογές να έχουν λιγοστέψει (και στην Κρήτη), γονείς και μαθητές βλέπουν τις τιμές των σπιτιών να έχουν πάρει την… ανιούσα!

Είδος προς… εξαφάνιση τείνουν να γίνουν τα οικονομικά σπίτια για τους φοιτητές, καθώς μετράμε αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα γνωρίζουν αν (και που) πέτυχαν. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που νιώθουν πιο… σίγουροι για τους βαθμούς τους και ξεκίνησαν εδώ κι ένα μήνα το ψάξιμο στέγης στην πόλη που βρέθηκε στην κορυφή του μηχανογραφικού τους.

Ωστόσο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης σπιτιών, το οποίο παρουσιάζει… έξαρση τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει αισθητά τις διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες.

Στα… ύψη τα ενοίκια στο κέντρο!

Με τις επιλογές να έχουν λιγοστέψει (και στην Κρήτη), γονείς και μαθητές βλέπουν τις τιμές των σπιτιών να έχουν πάρει την… ανιούσα!

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει στο Cretalive η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου – Ανατολικής Κρήτης κ. Άρτεμις Μαυράκη, το μίσθωμα για ένα δυάρι στο κέντρο του Ηρακλείου ξεκινά από 380 και φθάνει μέχρι και τα 400 ευρώ!

«Η ζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα και θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση των βάσεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα για να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές. Σκεφτείτε ότι στο κέντρο του Ηρακλείου, διαμερίσματα που ήταν προς ενοικίαση, οι ιδιοκτήτες τους τα απέσυραν και τα πρόσφεραν μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση. Θεωρώ ότι θα υπάρξει δυσκολία. Θα δούμε όμως τι θα γίνει…», υπογραμμίζει η ίδια.

Είδος προς ... εξαφάνιση η φοιτητική στέγη, στο "βωμό" του Airbnb!

Η κ. Άρτεμις Μαυράκη

Οι πιο προσιτές… επιλογές

Αν ορισμένοι θέλουν κάτι πιο οικονομικό, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο. Σύμφωνα με την κ. Μαυράκη σε αντίστοιχα σπίτια σε προάστια όπως η Νέα Αλικαρνασσός το χαμηλότερο ενοίκιο είναι γύρω στα 250 ευρώ, ενώ το υψηλότερο «ανέρχεται» στα 320.

Για ακόμη πιο φθηνές λύσεις, μπορεί κάποιος να στραφεί σε μη δημοφιλείς περιοχές , όπως για παράδειγμα το Ατσαλένιο και η Αμμουδάρα, όπου τα μισθώματα «πέφτουν» στα 200 ευρώ. Κι εκεί όμως, όπως λέει η κ. Μαυράκη, το θέμα της μη εξυπηρέτησης από τις αστικές συγκοινωνίες λειτουργεί αποτρεπτικά για υποψήφιους ενοικιαστές.

Πάντως, και κοντά στη σχολή του να θέλει να μείνει κάποιος, πολύ δύσκολα θα γλιτώσει τα 250 ευρώ μηνιαίως…

Ελεύθερα διαμερίσματα από τέλη Οκτώβρη μέχρι αρχές Απρίλη…

Η κατάσταση είναι πανομοιότυπη και στο Λασίθι. Με τη διαφορά ότι στον γειτονικό νομό, η βραχυχρόνια μίσθωση σπιτιών ωθεί τους ιδιοκτήτες τους να θέτουν συγκεκριμένο και πολύ αυστηρό χρονικό… διάστημα ενοικίασης σε όσους φοιτητές τους «χτυπούν» την πόρτα! «Τους λένε ότι το διαμέρισμα θα είναι ελεύθερο από τέλος Οκτώβρη μέχρι αρχές Απρίλη», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου – Ανατολικής Κρήτης…

Δηλαδή, με το που ανοίξει η επόμενη τουριστική περίοδος, όσοι φοιτητές επιλέξουν μια τέτοια κατοικία θα πρέπει να αναζητήσουν εκ νέου στέγη…

Είδος προς ... εξαφάνιση η φοιτητική στέγη, στο "βωμό" του Airbnb!

Τι θέλουν και τι ψάχνουν οι φοιτητές

«Οι περισσότεροι προτιμούν το κέντρο για να βρίσκονται κοντά στα καταστήματα και για να έχουν δίπλα τους τη νυχτερινή ζωή της πόλης», εξηγεί η κ. Μαυράκη, σημειώνοντας επίσης πως η πλειοψηφία εξ αυτών αποφεύγει τα ισόγεια, υπό τον φόβο της εγκληματικότητας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου – Ανατολικής Κρήτης παρατηρεί ακόμα πως τα δίχωρα διαμερίσματα (με ξεχωριστό υπνοδωμάτιο) είναι αυτά με την μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ γονείς και φοιτητές ψάχνουν κατά βάση για επιπλωμένα σπίτια, «ως απόρροια της οικονομικής κρίσης»…

Είδος προς ... εξαφάνιση η φοιτητική στέγη, στο "βωμό" του Airbnb!

Του Αντώνη Παντινάκη

Πηγή: cretalive.gr

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *