Βρειτε μας στα Social Media

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρεις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή που θέλεις να ξαναδείς

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιάννη Σμαραγδή
Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

*Γράφει ο Χρήστος Χαλκιαδάκης

Όπως μάθαμε όλοι μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γιάννης Σμαραγδής επιστρέφει δυναμικά στη μεγάλη οθόνη σκηνοθετώντας μία ταινία που εστιάζει στη ζωή ενός εκ των κορυφαίων Κρητικών: του Νίκου Καζαντζάκη. Τα πράγματα πήραν, βέβαια, μία απρόσμενη τροπή, όταν προέκυψε εμπλοκή στα γυρίσματα. Η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία δεν επέτρεψε στο συνεργείο να γυρίσει σκηνές στο ενετικό φρούριο Κούλες, μια και δεν υπήρχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Μετά από μία μεγάλη καθυστέρηση, δόθηκε η άδεια και τέλος καλό, όλα καλά…

Με αφορμή, λοιπόν, τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, είπαμε να θυμηθούμε τις τρεις καλύτερες ταινίες της περιορισμένης φιλμογραφίας του δημοφιλούς σκηνοθέτη. Αν τις έχετε δει, μπορείτε να κάνετε μία επανάληψη. Αν όχι, είναι μία καλή ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε!

Καβάφης

Πλάι στον ετοιμοθάνατο Καβάφη ένας βιογράφος προσπαθεί να αποσπάσει στοιχεία για τη ζωή του. Ο ποιητής μένει σιωπηλός, ενώ από τον νου του περνούν εικόνες και γεγονότα. Η παιδική ηλικία του Μεγάλου Αλεξανδρινού, η ζωή του στην Αλεξάνδρεια, τα ταξίδια του στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη, η ποίηση και ο έρωτας. Η ταινία είχε πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό, ενώ τη μουσική της υπέγραψε ο τεράστιος Βαγγέλης Παπαθανασίου.

El Greco

Ο Κρητικός με τον οποίο επέλεξε να ασχοληθεί ο Σμαραγδής προτού εστιάσει στον Νίκο Καζαντζάκη. Σε ένα παρόμοιο μοτίβο εξιστόρησης, λίγο πριν ο διάσημος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αντιμετωπίσει την ισπανική Ιερά Εξέταση, θυμάται τα αγωνιώδη νεανικά χρόνια στην πολιορκούμενη από τους Ενετούς Κρήτη, τη μαθητεία του δίπλα στον Τιτσιάνο στη Βενετία, και την καλλιτεχνική του καταξίωση στο Τολέδο, η οποία συνέπεσε με τη μοιραία σύγκρουση με τον ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα. Η ταινία σημείωσε απίστευτη επιτυχία στους κινηματογράφους, κόβοντας 1,2 εκατ. εισιτήρια! Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Νικ Άσντον, ενώ η ταινία ήταν το κύκνειο άσμα του Σωτήρη Μουστάκα. Και εδώ ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπέγραψε τη μουσική.

Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι

Η σειρά βιογραφιών μεγάλων Ελλήνων με τη σκηνοθετική ματιά του Σμαραγδή ολοκληρώνεται (τουλάχιστον μέχρι να προβληθεί η ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη) με την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη. Ο Σμαραγδής μάς διηγείται την ιστορία του πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης. Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821. Στη διεθνή παραγωγή συμμετέχουν ηθοποιοί από έξι χώρες (ξεχωρίζουν οι Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ και Κατρίν Ντενέβ), ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πέντε χώρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ