Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ο Παντελής Βούλγαρης ήρθε στο Ρέθυμνο για το «Το τελευταίο σημείωμα»! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με χαρά καλωσόρισε το κοινό του Ρεθύμνου τον Παντελή Βούλγαρη στην επίσκεψή του στον κινηματογράφο “Παντελής”. Στο τέλος της προβολής της ταινίας του, συζήτησε με το κοινό, ενώ λίγο πριν επισκέφθηκε την έκθεση που πραγματοποιείται στο Σπίτι του Πολιτισμού. Η προβολή της ταινίας “Το τελευταίο σημείωμα” βρίσκεται ήδη στην τρίτη εβδομάδα προβολής της και ως μια μοναδική εμπειρία για το Ρέθυμνο πραγματοποιείται κατά τον ίδιο χρόνο και η έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα στα Χανιά!

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Ο Παντελής Βούλγαρης μετά την ολοκλήρωση της ταινίας εποχής, αισθάνεται ότι εισέπραξε αγάπη από την ανταπόκριση του κόσμου, διότι: “Όταν δημιουργεί κάποιος μια ταινία δεν γνωρίζει την εξέλιξή της, παρά ελπίζει για το καλύτερο”. Στην εν λόγω ταινία η συγκίνηση ήταν μεγάλη, αφού το κοινό έδειξε ότι την αγάπησε.

Ο περισσότερος κόσμος που παρακολούθησε την ταινία παρέμεινε στην θέση του έως ότου περάσουν όλοι οι τίτλοι τέλους που διαρκούν περίπου 4 λεπτά! Επίσης, ήταν χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το πλήθος των παιδιών που παρακολούθησαν την προβολή, δεν έβγαλαν κυριολεκτικά άχνα!

Συγκινημένος ο μεγάλος σκηνοθέτης ομολόγησε, ότι ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον ίδιο, αφού έγινε πραγματικότητα κάτι που ονειρευόταν εξαρχής!

Σύμφωνα με τον Παντελή Βούλγαρη: “Το ενδιαφέρον των παιδιών επικεντρώνεται σε μια πιο σύγχρονη θεματολογία ταινιών, όπως είναι οι αμερικανικές παραγωγές που συμπεριλαμβάνουν τη φαντασία και τις περισσότερες φορές πρόκειται για ιστορίες από κόμικ που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις ταινίες μπορούν να πουλήσουν 200.000 εισιτήρια μέσα σε δύο εβδομάδες αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά!

Το γεγονός λοιπόν ότι “Το τελευταίο σημείωμα” υπήρξε μια ταινία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παιδιών είναι που κάνει την ταινία ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Η εμπειρία που αποκόμισε ο Βούλγαρης μέσα από τη συνεργασία που είχε με τους Κρητικούς είναι όπως αναφέρει: «Η δημιουργικότητα που υπήρξε από πλευράς τους σε μια ταινία που διαδραμάτιζε ένα ιστορικό γεγονός που οι περισσότεροι είχαν κάποια ανάμνηση ή εμπειρία.

Η πρώτη ιστορική ταινία στην Κρήτη ήταν ο “Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 – 1927” από τον Βούλγαρη, έπειτα η επόμενη ήταν τα “Πέτρινα χρόνια“, στην ίδια φυλακή, ενώ η προτελευταία ήταν οι “Νύφες“. “Το τελευταίο σημείωμα” είναι η τελευταία που έγινε στην Κρήτη, αλλά και η πρώτη με πλήθος συμμετεχόντων. Θα μπορούσε να συγκριθεί με την “Μικρά Αγγλία” που γυρίστηκε στην Άνδρο ή την “Ψυχή Βαθιά” στην Καστοριά. Αυτές ήταν οι ταινίες με πλήθος συμμετεχόντων, όμως όλες ήταν ιδιαίτερες.

Στην τελευταία ταινία το ενδιαφέρον συμμετοχής ή βοήθειας έφτασε στους 2.500 Κρητικούς και στα γυρίσματα καθημερινά άκουγα εμπειρίες, προτάσεις για διαλόγους ή ακόμη και μαντινάδες».

 

Αυτό που τόνισε ο Παντελής Βούλγαρης και κάνει ξεχωριστή την ταινία “Το τελευταίο σημείωμα” είναι ότι: «Η αναφορά γίνεται πάντα στον σκηνοθέτη, διότι αυτός είναι που στήνει την ταινία, όμως όταν βρεθούν τα κατάλληλα άτομα για να συμμετάσχουν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και φαίνεται περισσότερο σε όσους έχουν βιώσει λίγο περισσότερο τον τρόπο που γυρίστηκε η ταινία».

Όπως αναφέρει ο Παντελής Βούλγαρης: “Παρ’ όλο που δεν είμαι ο αγαπημένος των κριτικών κινηματογράφου, το γενικό συμπέρασμα είναι, ότι είναι η καλύτερη μου ταινία έως τώρα. Δεν πίστευαν ότι γλέντησαν την παραμονή της εκτέλεσης και δεν γνώριζαν αν ο διάλογος Φίσερ και Σουγατζίδη που του πρότειναν να τον εξαιρέσει έγινε στην πραγματικότητα. Είμαι αρκετά αφοσιωμένος στην ιστοριογραφία, ιδίως όταν με ενδιαφέρει κάτι, χωρίς να είναι απαραίτητο, ότι θα γυρίσω ταινία πάνω σε ό,τι ψάχνω ιστορικά.»

Παράλληλα ανέφερε τα εξής: «Ήμασταν εγκλωβισμένοι σχεδόν κάθε μέρα στις φυλακές Ιτζεδίν και περάσαμε περισσότερο χρόνο με την αίσθηση του πως είχαν γίνει τα γεγονότα. Μάλιστα, με τη γυναίκα μου είχαμε νοικιάσει έναν ξενώνα με θέα τον τοίχο της φυλακής και το ζούσα ακόμη περισσότερο.

Στην συγκεκριμένη ταινία βοηθήθηκα αρκετά από ένα ογκώδες βιβλίο που ονομάζεται “Χαϊδάρι” και το έχει γράψει ο Αντώνης Φλουντζής. Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφεται όλο το ιστορικό υλικό, όμως για να δημιουργηθεί μια ταινία γίνεται μυθοπλασία για να καταλήξει να γίνει περισσότερο αρεστή και κατ’ αυτό τον τρόπο υπάρχουν κάποιες διαμορφώσεις που γίνονται για να καταλήξει να είναι μια κινηματογραφική ταινία».

Τα μελλοντικά σχέδια του Παντελή Βούλγαρη συμπεριλαμβάνουν ήδη μια ιδέα για την επόμενη ταινία που δεν θα αφορά κάποιο ιστορικό γεγονός, αφού όπως λέει ο ίδιος: «Οι “Νύφες”, η “Ψυχή βαθιά”, η “Μικρά Αγγλία” και “Το τελευταίο σημείωμα” είναι δύσκολες ταινίες και εποχής. Από τη στιγμή που αποφασίζει κάποιος να γυρίσει ταινίες εποχής το μοναδικό που μπορεί να τον βοηθήσει είναι η ύπαρξη των βιβλίων και τίποτε άλλο. Αφού πλέον τελείωσαν αυτές οι ταινίες που είχαν έναν βαθμό δυσκολίας το επόμενο θέμα που θα επιλέξω δεν θα αφορά κάποιο ιστορικό γεγονός. Μάλιστα, έχω ήδη συλλάβει την ιδέα χωρίς όμως να σας την αποκαλύψω, όμως μπορώ να πω ότι συνέβη εδώ στην Κρήτη. Συγκεκριμένα στα Χανιά, ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης πέρα από το φεστιβάλ κινηματογράφου, παραδίδει μαθήματα σε σχολεία που οι μαθητές κατάφεραν να φτιάξουν ταινίες μικρούς μήκους. Τις παρακολούθησα και μέσα σε αυτές είδα πολλά ίχνη ιστοριών που θα μπορούσα να εξελίξω μελλοντικά σε ταινία. Πολλές από αυτές τις ταινίες με συγκίνησαν, όμως μια ήταν που με ενέπνευσε ήδη για την επόμενη που θα δημιουργήσω».

Τα μηνύματα που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο σήμερα εν καιρώ κρίσης μέσα από την ταινία, σύμφωνα με τον Παντελή Βούλγαρη, θα ήταν τα εξής: «Η αξιοπρέπεια, η συντροφικότητα και η αγωνιστικότητα, κάτι που ταξιδεύει αυτούς τους 200 μέσα στην ταινία».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ