Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή: Ο νοτιότερος παράδεισος της Ευρώπης βρίσκεται στη Κρήτη!

Shares

Ένα όμορφο ταξίδι ξεκινάει από την Ιεράπετρα με κατεύθυνση την Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα γεμάτη θάλασσα και αλμύρα. Ότι ακριβώς χρειάζεται κάποιος για να αφήσει τα πάντα πίσω του και να εστιάσει στον προορισμό. Μόλις φτάσαμε και το μέρος φαίνεται καταπληκτικό, όμως είναι ακόμη η αρχή και δεν έχουμε δει τίποτα μπροστά στον παράδεισο που θα εμφανιστεί σιγά σιγά. Η πρώτη επαφή γίνεται στη θέση «Βουγιού Μάτι» όπου βρίσκεται η προβλήτα που υποδέχεται τα καράβια.

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Στη συνέχεια, ακολουθούμε το εντυπωσιακό μονοπάτι που μας οδηγεί στην άλλη πλευρά του νησιού διασχίζοντας τους πανέμορφους κέδρους. Το γαϊδουρονήσι εδώ και μερικά χρόνια προστατεύεται σταθερά από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, ως «περιοχή έντονου φυσικού κάλλους» ενώ έχει επίσης ορισθεί ως καταφύγιο άγριας ζωής.

Το νησί φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των δέντρων έχουν μέση ηλικία τα 200 χρόνια, μέσο ύψος τα 7 μέτρα ενώ μερικά από αυτά είναι πάνω από 300 χρονών και έχουν 10 μέτρα ύψος! Η πυκνότητα τους πλησιάζει τα 28 δέντρα ανά εκτάριο.

Το νησί φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό κοχυλιών σε μικρό μέγεθος που ξεβράζει η θάλασσα στην ακτή. Ωστόσο, αν και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού, δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου και τους εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες που μαζεύουν κοχύλια για να πάρουν μαζί τους, είναι δύσκολο να βρεθούν τόσα πολλά στην παραλία με τον φυσικό τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά, η υπέροχη χρυσή άμμος συνεχίζει να είναι σαν χάδι όταν ξαπλώσει ή περπατήσει κάποιος επάνω της και η θάλασσα μοιάζει σαν πισίνα με τα γαλανά νερά πάνω στην άσπρη άμμο!

Από την στιγμή που ο επισκέπτης έρθει στην Χρυσή, μαγνητίζεται από το εξωτικό φυσικό τοπίο που κυριαρχείται από κέδρους, χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Το μικρό νησί δίνει την αίσθηση ότι μπορεί κάποιος να μείνει για πάντα εκεί και να αφεθεί σε πρωτόγονους ρυθμούς. Αυτή είναι η υπέροχη Χρυσή και αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για να ζήσει αυτή τη διαφορετική ομορφιά!

 

 

Shares


1 comment

  1. Pingback: Αυτός είναι ο πιο εξωτικός προορισμός της Κρήτης! | ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *