Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Αυστραλία: Η συγκλονιστική μάχη για τη διάσωση δεκάδων φαλαινών | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μάχη για τη διάσωση  φαλαινών που εγκλωβίστηκαν σε ρηχά νερά σε απομακρυσμένη ακτή του νησιού Τασμανία της Αυστραλίας δίνουν υδροβιολόγοι, εθελοντές διασώστες και τοπικοί ιχθυοκαλλιεργητές, κι ενώ ήδη περίπου 90 από τις 270 φάλαινες έχουν πεθάνει.

Τα ζώα εντοπίστηκαν παγιδευμένα χθες Δευτέρα, ενώ η επιχείρηση διάσωσης είναι πιθανόν να διαρκέσει και ημέρες. Αν και τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στην Τασμανία, η σημερινή καταστροφή θεωρείται η μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία.

Οι διασώστες προσπαθούν να βοηθήσουν τις φάλαινες που επέζησαν να επιστρέψουν στον ανοιχτό ωκεανό, δίνοντας μάχη με τις αντίξοες συνθήκες, αλλά και τις ασυνήθιστες παλίρροιες του λιμανιού.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι περίπου 25 φάλαινες έχουν ήδη καταφέρει να απελευθερωθούν και να βρουν τον δρόμο για τον ωκεανό, με τη συνδρομή των περίπου 60 ατόμων που μετέχουν στην επιχείρηση.

whales-_1_

Σύμφωνα με τις αρχές, ήδη το ένα 1/3 από τις 270 φάλαινες ήταν νεκρές από τη Δευτέρα, ενώ η διάσωση είναι δύσκολο έργο που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

«Ελευθερώσαμε έναν μικρό αριθμό με επιτυχία και τώρα εντείνουμε τις προσπάθειες», είπε μετά την απελευθέρωση ορισμένων φαλαινών ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας. Κι ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι φάλαινες εγκλωβίστηκαν παραμένουν άγνωστες, υπάρχουν επιστήμονες που αποκαλούν «παγίδα για τις φάλαινες» τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού το 2009 είχαν παγιδευτεί σε ρηχά νερά.

whales-_2_

Φτάνουν τα 7 μέτρα μήκος και τους 3 τόνους βάρος

«Υπάρχουν ζώα που μισοεπιπλέουν, οπότε μάλλον δεν θα είναι δύσκολο να τα σπρώξουμε πιο κοντά σε βαθιά νερά», εκτίμησε ο Κρις Κάρλιον βιολόγος. Οι φάλαινες πιλότοι είναι ένα είδος που φτάνει τα 7 μέτρα σε μήκος και τους 3 τόνους σε βάρος. Το να μεταφερθούν ξανά στη θάλασσα είναι μια δύσκολη δουλειά για την οποία συχνά χρειάζεται οι διασώστες να σπρώξουν τα κήτη ή να χρησιμοποιήσουν ειδικές λινάτσες ή βάρκες για να τα τραβήξουν στα βαθιά νερά.

Περίπου 40 επιστήμονες, 20 αστυνομικοί, ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής και εθελοντές συμμετέχουν στην επιχείρηση, την οποία ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει την πιο δύσκολη που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ. Αν και η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδανικές συνθήκες για τις φάλαινες, η θαλασσοταραχή και η δύσβατη περιοχή όπου βρίσκονται προκαλούν προβλήματα στους διασώστες.

whales-_3_
whales-_4_

«Είναι αρκετά άσχημα εκεί για τους ανθρώπους που εργάζονται, αλλά για τις φάλαινες είναι ιδανικά», σχολίασε ο Κάρλιον. «Αν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες, μπορούν να επιζήσουν για αρκετές ημέρες».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξωκείλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.

 

 

Πηγή φωτογραφιών: AFP

Πηγή:protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ