Βρειτε μας στα Social Media
 

Χωρίς κατηγορία

Μελέτιος Αϊβατζίδης: Ο τυφλός «άγιος» της εποχής μας που βοήθησε πάνω από 2000 ορφανά

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Μέσα στους αιώνες πολλοί μοναχοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας έγιναν παράδειγμα αγάπης και αφοσίωσης προς τους συνανθρώπους τους με ιδιαίτερη αφοσίωση στα ορφανά παιδιά. Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά ιερωμένων οι οποίοι με ιδιαίτερη αγάπη και ανιδιοτέλεια πρόσφεραν στις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας σε περιόδους πολέμων, φτώχειας και όχι μόνο.

Ενας σύγχρονος «άγιος» της εποχής μας υπήρξε και ο μοναχός Μελέτιος Αϊβατζίδης, γνωστός και ως «ορφανοτρόφος», ο οποίος πρόσφερε στα ορφανά, χωρίς όρια και συμβιβασμούς. Η έλλειψη της όρασής του δεν στάθηκε εμπόδιο στον αγώνα που έδωσε για τα ορφανά, τα οποία στερήθηκαν την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών τους. Ο ελεήμων και διορατικός γέροντας με μεγάλη αυταπάρνηση επί σειρά ετών διηύθηνε ορφανοτροφεία στην Εδεσσα, στα Γιαννιτσά και στη Νάουσα.Στις 20 Ιανουαρίου 2012 ο π. Μελέτιος Αϊβατζίδης εκοιμήθη σε ηλικία 94 ετών και περίπου 2.000 ορφανά, τα οποία στο πρόσωπό του βρήκαν την πατρική αγκαλιά και τη στοργή, θρήνησαν τον πατέρα τους. Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επιχειρεί να φέρει στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του π. Μελετίου και να αναφερθεί στον γεμάτο πίστη και προσφορά βίο του.

Ο μοναχός Μελέτιος Αϊβατζίδης γεννήθηκε στη Νικόπολη του Πόντου το 1918. Ο ίδιος και οι γονείς του ήρθαν πρόσφυγες κι εγκαταστάθηκαν στη Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών. Αγαπούσε πολύ την Εκκλησία και από δύο ετών έψελνε το τροπάριο του Ιωάννη του Προδρόμου.

Ο π. Μελέτιος από τα παιδικά χρόνια του είχε στερηθεί την αίσθηση της όρασης, καθώς, βοηθώντας τους γονείς του στα καπνά, ένα παιδάκι πέταξε μια καπνοβελόνα, η οποία καρφώθηκε στο μάτι του μικρού Κυριάκου. Πρώτα έχασε το ένα μάτι του -σε ηλικία εννέα ετών- και στη συνέχεια απώλεσε ολοκληρωτικά την όρασή του.

Αυτός ο τυφλός στα μάτια των ανθρώπων έγινε ο πνευματικός οδηγός χιλιάδων ψυχών που στερήθηκαν σε τρυφερή ηλικία την αγάπη των γονιών. Ενας τυφλός που οδηγούσε μέσα από το φως του Θεού εκείνα τα ορφανά παιδιά σε ασφαλή μονοπάτια, ώσπου να περάσουν οι μπόρες που γέννησε η ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής. Η ιστορία του αποδεικνύει σε όλους μας ότι στις άπειρες δυσκολίες της ζωής παραμένει πάντοτε άπειρη και η αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους.

ΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ

Ιδρυσε το ησυχαστήριο που ονομάζεται Ησυχαστήριον Επτάρυθμος Χάρις. Κοντά του έβρισκαν παρηγοριά πολλές κουρασμένες ψυχές. Τις συμβούλευε, τις παρηγορούσε, ενώ παράλληλα το ησυχαστήριό του λειτουργούσε και σαν πτωχοκομείο. Πολλοί άνθρωποι πέρασαν από εκεί και έπαιρναν τη συμβουλή του και την ευλογία του. Το τηλέφωνό του, όπως λένε τα πνευματικά παιδιά του, δεν σταματούσε να χτυπά και να συμβουλεύει ως αργά τη νύχτα.

Ο ίδιος, με την ίδια πάντα ακούραστη διάθεση, συμβούλευε, νουθετούσε και άκουγε τον πόνο των ανθρώπων. Το έργο του ήταν έργο ανθρωπιάς, έργο Θεού. Οι προσευχές του είναι άπειρες, τα γραφόμενά του ατελείωτα. Στα ράφια του ησυχαστηρίου βρίσκει κανείς προσευχές και λόγους δικούς του με τις χρονολογίες τους. Συχνά έλεγε: «Είναι καλό να γίνονται λειτουργίες για την οικογένειά μας, για την πόλη μας, για τους ιερείς και Αρχιερείς μας».

O συγκλονιστικός αυτός άνθρωπος του Θεού, ο ταπεινός, ο πράος, είπε επίσης τα εξής λόγια, που αποδεικνύουν την άκρα ταπείνωσή του: «Εγώ, σαν αόμματος, είχα και τη στενοχώρια μου όχι για το σκότος, όσο να μπορούσα να προσφέρω κι εγώ κάτι διά Θεού στην κοινωνία».

Γύριζε από χωριό σε χωριό, για να τους βρει ψωμί, και τα πήγε στο σχολείο

Μετά τον πόλεμο και το χάος που άφησε πίσω του, χιλιάδες παιδιά είχαν μείνει ορφανά. Εκείνος, παρά το πρόβλημα της υγείας του, με ταπείνωση και πίστη στον Θεό ξεκίνησε να μαζεύει παιδάκια που είχαν μείνει μόνα τους και να τα φροντίζει. Εξασφάλισε κάποιο υποτυπώδες οίκημα και εκεί εγκατέστησε την ιδιότυπη οικογένειά του. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είχε καμία συμπαράσταση ούτε από κρατικά κονδύλια ούτε από κάποια οργανωμένη Αρχή. Η μόνη στήριξή του σε όλο αυτό το αξιοθαύμαστο έργο ήταν τα χρήματα που του πρόσφεραν οι πιστοί, όπως και οι προσωπικοί κόποι και αγώνες του. Οπως μαρτυρούν τα παιδιά που βρέθηκαν δίπλα του, γύριζε από χωριό σε χωριό, ώστε να βρει ψωμί και ό,τι άλλο μπορούσε, για να τα θρέψει.

Αυτό που ξεκίνησε έτσι απλά ως μια βοήθεια σε κάποια παιδιά συνεχίστηκε δεκαετίες ολόκληρες. Τη φροντίδα του έλαβαν πολλά παιδιά, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 2.000. Τα έτρεφε, τα βοηθούσε να πάνε σχολείο, τα ωθούσε να σπουδάσουν. Πολλά από αυτά έγιναν επιστήμονες, κληρικοί, πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τη φροντίδα και την αγάπη του γέροντα. Η αναπηρία του δεν στάθηκε ικανή να τον εμποδίσει να προσφέρει όσα το οργανωμένο ελληνικό κράτος δεν ήταν -και ακόμα δεν είναι- ικανό να προσφέρει.

«Γινόταν θυσία. Δεν μας χάλασε ποτέ το χατήρι. Εγινε και ζητιάνος για εμάς. Για εκείνον δεν κράτησε ποτέ τίποτα!»

Ενας από τους ανθρώπους που γνώριζε τον γέροντα από κοντά, ο κ. Γιώργος Αγγελιδάκης, έγραψε σε ένα άρθρο του για τον π. Μελέτιο: «Από μικρό παιδί κοντά του, αυτό που έμαθα ήταν πως η απόλυτη ελευθερία είναι η αγάπη: αυτή που σε φέρνει κοντά στον Θεό, αυτή που σου απαλύνει τον πόνο, αυτή που “πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει” και “ουδέποτε εκπίπτει”». Και συνεχίζει: «Κατάφερε το ακατόρθωτο. Ανάστησε χιλιάδες ορφανά παιδιά και στήριξε άλλες τόσες οικογένειες μόνο με αγάπη, χωρίς να κρατά λογαριασμό. Χαιρόταν με τις επιτυχίες των παιδιών του και καμάρωνε για τα επιτεύγματά τους, όπως κάθε πατέρας. Για τα χιλιάδες “ευχαριστώ” και τους επαίνους παρέπεμπε πάντα σε… Αλλον. “Εγώ δεν έκανα τίποτα. Αυτά είναι του Θεού”».

Δεν δίστασε να γίνει ζητιάνος για την πολυπληθή οικογένειά του και μοίρασε τα πάντα με δικαιοσύνη και αγάπη. «Γι’ αυτόν δεν κρατούσε τίποτα. Δεν κράτησε ποτέ κάτι. Απόρησα ένα απόγευμα που τον είδα χωρίς παπούτσια. Τα είχε χαρίσει κι αυτά» αναφέρει ο κ. Αγγελιδάκης και προσθέτει: «“Αρεσαν πολύ σε κάποιον που με επισκέφτηκε” μου είπε. Δεκάδες σχολειαρόπαιδα με τις βαριές σάκες τους συνωστίζονταν καθημερινά στο μικρό δωμάτιό του στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο “Οσιος Θεοφάνης”, στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, για να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν μια καραμέλα ή μια εικονίτσα».

Ο κ. Αγγελιδάκης θυμάται με συγκίνηση τη θυσιαστική αγάπη και τη στοργή με την οποία τον περιέβαλε ως παιδί ο γέροντας Μελέτιος: «Δεν μου χάλασε ποτέ κανένα χατίρι, όπως, άλλωστε, κάνουν όλοι οι πατεράδες στα παιδιά τους! Φρόντισε να φορέσω τα καλύτερα παπούτσια στην παρέλαση, με έντυσε, με τάισε, με συμβούλεψε, με καθοδήγησε, με μάλωσε. Μια φορά, τον πίεσα να γράψει σ’ ένα κομμάτι χαρτί το όνομά του. Είχε πάει ως την ε΄ δημοτικού και δεν ήταν σίγουρος τι θα έβλεπα στο χαρτί. Γελούσε και με μια μικρή δυσκολία το έγραψε και, μάλιστα, με καλλιγραφικά γράμματα».

Η ΚΗΔΕΙΑ

Στην κηδεία του συγκεντρώθηκαν πολλά από τα παιδιά που κάποτε είχε φροντίσει και με πρόσωπα σκυθρωπά μα και με σκέψη γεμάτη ευγνωμοσύνη συνόδεψαν τον πνευματικό πατέρα τους. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι βίωσαν τότε για δεύτερη φορά την ορφάνια μετά την κοίμησή του, καθώς η πρώτη φορά που δοκίμασαν το πικρό αυτό συναίσθημα ήταν μέσα στα σκοτεινά χρόνια του πολέμου και της Κατοχής.

«ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ»

Ενα από αυτά τα πνευματικά παιδιά του που βρέθηκαν για χρόνια δίπλα στον π. Μελέτιο, ο π. Αβραάμ Τουμπίδης, μίλησε συγκινημένος για τον πατέρα τόσων ορφανών που γλίτωσαν από τον θάνατο και τη βία του πολέμου χάρη στην αγάπη και την πίστη του. «“Ο Θεός σώζει και προστατεύει τα ορφανά” είναι η επικεφαλίδα όλων των επιστολών και επίσημων εγγράφων σου. Εκείνα τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής εσύ μάζεψες κοντά σου ορφανά παιδιά, τα προστάτευσες και τα έσωσες από την πείνα και τον θάνατο.

Ορφανοτρόφος έγινες εσύ, ο τυφλός κατά σάρκα και φωτοδότης στο πνεύμα. Μήπως ξεχνά κάποιο από τα παιδιά σου τις τόσες ταλαιπωρίες σου; Γυρνούσες από χωριό σε χωριό και από σπίτι σε σπίτι, οδοιπόρος μέσα στο λιοπύρι το καλοκαίρι και μέσα στις βροχές το φθινόπωρο, για να μας φέρεις ψωμί κυρίως και άλλα αγαθά, για να ζήσουμε. Ετσι μας μεγάλωσες, έτσι σπουδάσανε πολλοί, ενώ άλλοι έγιναν τίμιοι επαγγελματίες. Αυτά τα δύσκολα χρόνια έκανες εσύ, τυφλός όντας, τόσο μεγάλο έργο, που άλλοι βλέποντες και με εξουσία δεν έκαναν. Τουναντίον, σας ταλαιπωρούσαν συχνά και έφευγες από πόλη σε πόλη, έχοντας υπό την σκέπην σου και την αγκαλιά σου εμάς» τονίζει.

ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΛΑΨΕ!

Ο κ. Αγγελιδάκης συνεχίζει: «Δεν ξέρω πόση δύναμη χρειάζεται ένας άνθρωπος ώστε να συγχωρήσει κάποιον που τον έβλαψε ανεπανόρθωτα. Αυτή τη δύναμη όμως την είχε ο πατήρ Μελέτιος. Πήγαινα στο γυμνάσιο, όταν μια μέρα μου έδωσε να του διαβάσω ένα γράμμα από την Αυστραλία. Ηταν του συνομηλίκου του, ο οποίος, παίζοντας, τον τύφλωσε κατά λάθος με μια βελόνα που αρμάθιαζαν καπνά, στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Μια επιστολή βαθιάς συγγνώμης για την ανήκεστο βλάβη που του είχε προκαλέσει.

Του απάντησε με μια επιστολή απέραντης ευγνωμοσύνης. Μου υπαγόρευε και έγραφα. Τον ευχαρίστησε για το μεγαλύτερο καλό που του είχε κάνει, αφού με την τυφλότητα είδε το ανέσπερο φως! Πραγματικά “μέγας ο Θεός και μεγάλη η ισχύς Αυτού και της συνέσεως Αυτού ουκ έστιν αριθμός”, όπως επαναλάμβανε συνεχώς! Ο πατήρ Μελέτιος έβλεπε με τα μάτια της ψυχής».

Πηγή www.iellada.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

σχολια αναγνωστων

Χωρίς κατηγορία

6 σχολές στην Ελλάδα για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

Δημοσιεύτηκε

στις

από

σχολές
43 Shares

Στη νέα ψηφιακή εποχή που διανύουμε και με τις απαιτήσεις να έχουν αυξηθεί παγκοσμίως σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα για σπουδές σχετικά με την ψηφιακή μάθηση, τους κώδικες κ.λπ., η αγορά εργασίας διαρκώς εξελίσσεται. Η τηλεργασία που μπήκε αναπάντεχα αλλά καταλυτικά στις ζωές μας διαμορφώνει νέα δεδομένα και το επίμονο ερώτημα: Ηρθε για να μείνει; Και ποιο θα είναι το επόμενο μοντέλο εργασιακών σχέσεων μετά την πανδημία;
«Η κουβέντα για θέσεις εργασίας που θα υφίστανται, επαναπροσδιορίζονται αλλά και δημιουργούνται εκ νέου εντείνεται διαρκώς» λέει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης: «Λίγο-πολύ, σχετικές μελέτες αναφέρουν πως μέχρι το 2030 περίπου ένα 10% θα αφορά νέα εντελώς επαγγέλματα. Ενα μεγάλο ποσοστό θέσεων εργασίας εξαρτάται από το reskilling & upskilling διαφόρων επιστημόνων και εργαζομένων αλλά και την πρόσκτηση νέων γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτεί η 4η βιομηχανική επανάσταση που είχε ξεκινήσει πριν τα νέα δεδομένα του COVID-19 επηρεάσουν την τρέχουσα πραγματικότητα».

Πάντως, όπως εξηγεί, ειδικά στην Ευρώπη, διαφαίνεται έντονα η τάση για αύξηση της απασχόλησης σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, ενώ μειώνεται στη μεταποίηση και στη γεωργία. Η αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο, πριν από την πανδημία, ευνόησε τους εργαζομένους με υψηλά επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων, λογικό επακόλουθο και της νέας βιομηχανικής επανάστασης που βιώνουμε.

Κατά πόσο όμως στα ελληνικά ΑΕΙ βλέπουμε αντίστοιχα προγράμματα σπουδών, πεδία, τομείς και εξειδικεύσεις; Η αλήθεια είναι πως σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καλλιεργούνται γνώσεις που προετοιμάζουν επιστήμονες και επαγγελματίες του μέλλοντος. Οι περιπτώσεις είναι αρκετές:

1.Εμβιομηχανική

Το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ένα από τα σύγχρονα τμήματα. Εκτός αυτού όμως είναι χρήσιμα όλα τα τμήματα που προσφέρουν σπουδές στον τομέα της Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής που έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα σε επιστημονικές περιοχές, όπως φυσική και μηχανική συμπεριφορά υλικών, σύνθετα και προηγμένα υλικά, τεχνολογίες επισκευής και  συντήρησης δομικών μερών κατασκευών, εμβιομηχανική, βιοϊατρική τεχνολογία (βιοϋλικά, τεχνητά όργανα, βιορρεολογία κ.λπ.), υπολογιστική μηχανική, αεροδιαστημικά υλικά και ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από σύνθετα υλικά. Οι σπουδές Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ασχολούνται με τη Μηχανική της εμβίου ύλης. Δηλαδή, με τη μελέτη της μηχανικής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και της δυνατότητας αντικατάστασης μελών και οργάνων του σώματος με κατάλληλα βιοσυμβατά μοσχεύματα!

2. Τεχνητή νοημοσύνη

Ισως το πλέον σημαντικό πεδίο της εποχής μας, το οποίο «θεραπεύουν» αρκετά προγράμματα σπουδών ελληνικών ΑΕΙ. Χαρακτηριστική περίπτωση τμήματος με συστηματική ενασχόληση με το πεδίο αυτό είναι το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γενικά, ωστόσο, όποιο τμήμα και αν επιλέξει κανείς, εκτός από τα Μαθηματικά και τη Φυσική, χρήσιμη είναι η γνώση στα επιστημονικά πεδία όπως η Υπολογιστική Οραση και η Ρομποτική. Εξίσου σημαντική είναι και η μετάδοση γνώσεων που παρέχεται συστηματικά από τις Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) των ελληνικών ΑΕΙ με πληθώρα εργαστηρίων με αξιόλογη δράση, όπως π.χ. το εργαστήριο Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης της Σχολής ΗΜΜΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

3.Ανάλυση δεδομένων και data mining

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται και εποχή των «μεγάλων δεδομένων» λόγω της πρωτοφανούς κλίμακας δεδομένων που παράγονται καθημερινά. Πηγές όπως το Διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, τα δίκτυα αισθητήρων κ.λπ. προσφέρουν πλέον τεράστιο όγκο δεδομένων σε ποικίλες μορφές. Προγράμματα σπουδών όπως το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ψηφιακών Συστημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά. συνδέονται στενά με αυτό το πεδίο. Παράλληλα, αρκετά είναι και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών όπως το Πληροφοριακά Συστήματα και Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου οι φοιτητές αποκτούν δεξιότητες στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας, και συγκεκριμένα στο να καταστρώνουν «προβλήματα» που αφορούν μεγάλα δεδομένα σε δομημένη, ημιδομημένη ή αδόμητη μορφή, να εφαρμόζουν τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και μηχανικής μάθησης για τον αποτελεσματικό εντοπισμό τάσεων, κρυφών ή επαναλαμβανόμενων προτύπων, τη διατύπωση προβλέψεων και γενικότερα την ανακάλυψη πολύτιμης γνώσης.

4-5.Βιοτεχνολογία

Η Βιοτεχνολογία αποτελεί έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό κλάδο, με σημαντική συνεισφορά στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της πρωτογενούς παραγωγής, του  περιβάλλοντος κ.ο.κ. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γίνονται τεράστιες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις εφαρμογές της. Συναφές πρόγραμμα σπουδών μπορούμε να βρούμε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βιοτεχνολογίας) αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας). Στόχος για όποιους φοιτητές ή φοιτήτριες επιλέξουν αυτό το είδος των σπουδών είναι να συνδυάσουν γνώσεις που αφορούν τη γενετική, τη μοριακή βιολογία και τα κυκλώματα γονιδίων στη βιολογία βιοσυστημάτων, τη γενετική τροποποίηση, τη λειτουργική γονιδιωματική, τη διαχείριση του γενετικού υλικού στην κυτταρική μηχανική, τις βιοδιεργασίες και πολλές ακόμα. Η βιοτεχνολογία άλλωστε έχει εφαρμογές στη βιομηχανία, στη βιοενέργεια, στη βιοφυσική και στη βιοπληροφορική, στη νανοτεχνολογία, τους βιοαισθητήρες, στη φαρμακευτική βιοτεχνολογία και όχι μόνο.

6. Εικονική πραγματικότητα και 3D graphics (virtual reality, augmented reality)

Τα πεδία αυτά αποτελούν ίσως έναν από τους δυναμικότερους και τους πιο εντυπωσιακούς τομείς για τα επόμενα χρόνια, με δεκάδες εφαρμογές από την Υγεία μέχρι την εκπαίδευση και από τη διαφήμιση μέχρι τη ναυτιλία κ.ο.κ. Στα πεδία αυτά και κινείται το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην ίδια κατεύθυνση χρήσιμα είναι όλα τα τμήματα που συνδυάζουν τους επιστημονικούς και αναπτυξιακούς τομείς της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών και του Πολιτισμού. Αποτέλεσμα; Επιστήμονες που ασχολούνται με τη Θεωρία και τον Σχεδιασμό Ψηφιακών Παιχνιδιών (Game Desing), Τρισδιάστατα Γραφικά με Υπολογιστή (3D Graphics), Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), Μουσεία και Ψηφιακές Τεχνολογίες (Digital Museums), Μοντέλα Επικοινωνίας (Communication Models), Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (Creative Industries), Social Media, Διαδραστικό Σχεδιασμό (Interactive Design) κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Πηγή: in

σχολές
συνεχεια αναγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Αεροπλάνο της Aegean σχημάτισε τον αριθμό 200 πάνω από την Πελοπόννησο! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

aegean
1.2K Shares

Ένα τεράστιο 200 σχημάτισε στον ουρανό της Πελοποννήσου ένα Airbus της Aegean Airlines την Τετάρτη για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως φαίνεται στο γράφημα της AirNav που καταγράφηκε στο Radarbox, μια ειδική πτήση της μεγάλης ελληνικής αεροπορικής εταιρίας ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το πρωί στις 10.12 και περνώντας πάνω από τον Σαρωνικό έφτασε στην Πελοπόννησο, όπου και κηρύχθηκε πριν δύο αιώνες η Επανάσταση.

Εκεί ήταν που σχημάτισε με την πορεία του ένα τεράστιο 200.

Δείτε τη χαρακτηριστική εικόνα όπου καταγράφεται η πορεία του αεροπλάνου

Το Airbus 320 πέταξε 20.000 πόδια πάνω από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Αχαΐα και Ηλεία, πριν επιστρέψει στο αεροδρόμιο των Σπάτων στις 12.02 το μεσημέρι.

 

aegean
συνεχεια αναγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Κογιότ συναντάει ασβό και η συνέχεια είναι… αδιανόητη! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Η φύση κρύβει πάντοτε τεράστιες εκπλήξεις. Ποιος όμως θα περίμενε ότι ένας ασβός και ένα κογιότ θα γίνουν τα απόλυτα κολλητάρια;

Το βίντεο που εδώ και κάποιες ώρες κάνει τον γύρο του πλανήτη, πραγματικά έχει αφήσει τους θεατές με ανοιχτό το στόμα, αφού μοιάζει βγαλμένο από κάποια ταινία της Ντίσνεϊ.

Τι ακριβώς κατέγραψε η ειδική κάμερα νυχτός; Ένα κογιότ και έναν ασβό, δύο είδη που υπό φυσιολογικές συνθήκες δηλαδή είτε θα απέφευγαν το ένα το άλλο είτε ακόμα χειρότερα θα χιμούσαν το ένα στο άλλο με σκοπό την κυνηγητική επικράτεια, φαίνεται να κάνουν παρέα λες και είναι παιδικοί φίλοι.

Το πραγματικά θεοπάλαβο συμβάν, όμως, όπως όλα δείχνουν έχει επιστημονική εξήγηση: Πρώτον επειδή έχει παρατηρηθεί ξανά και δεύτερον επειδή αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ένα είδος βοηθάει το άλλο σε κάποιες περιπτώσεις στο… κυνήγι!

Δείτε το κογιότ και τον ασβό εν δράσει

συνεχεια αναγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Κάτσε κάτω από την… αγελάδα! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

10 Shares

Θυμάστε τον Χρήστο Ιακώβου να φωνάζει «κάτσε κάτω από την μπάρα» στον Πύρρο Δήμα όταν σήκωνε βάρη 392,5 κιλών;

Ο πρωταγωνιστής του βίντεο που ακολουθεί δε χρειάστηκε κανέναν προπονητή και καμία φωναχτή προτροπή για τον βοηθήσει.

Ο Ντμίτρο Καλάτζι, ουκρανική καταγωγής, έκανε αγροτικές δουλειές μέχρι να καταλάβει ότι διαθέτει ένα σπάνιο ταλέντο: δύναμη τιτάνα.

Σήμερα είναι ένα κορυφαίος strongman, όπως ονομάζονται οι αθλητές που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς επίδειξης δύναμης.

Επειδή, όμως, μία εικόνα πραγματικά αξίζει όσο χίλιες λέξεις, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Ο άνθρωπος βάζει μία αγελάδα 350 κιλών στους ώμους και την πάει… βόλτα!

Δείτε τον να σηκώνει την αγελάδα των 350 κιλών

 

συνεχεια αναγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Καθολικό lockdown από αύριο στην Αττική

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες, αυστηρό και καθολικό lockdown ως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.
Το μέτρο αφορά προς το παρόν μόνο την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία (16 υπέρ και 8 λευκά) υπέρ του σκληρού lockdown στην Αττική κατά τα πρότυπα του Μαρτίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις: Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, θα εμφανιστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα ενημερώσει για τις αποφάσεις της επιτροπής, ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσει μάλλον αύριο η κυβέρνηση, πιθανότατα μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

 

Τα τρία στοιχεία που ανησύχησαν τους ειδικούς

Μετά την άμεση σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό η οποία αποφασίστηκε στην μεσημεριανή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων στην Αττική. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του είπε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την λήψη μέτρων στην Αττική.
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει.

  1. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία,
  2. την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και
  3. στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το μεσημέρι, ουσιαστικά προανήγγειλαν το lockdown.
Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη είχε δηλώσει το πρωί ο Β. Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την εισήγηση του προς την επιτροπή τονίζοντας: «Θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση».
«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Συναγερμός από τα στοιχεία

Η πορεία των κρουσμάτων και τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες ημέρες σήμαναν έναν πραγματικό συναγερμό στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, επαναφέροντας «βίαια» στο τραπέζι το σενάριο του lockdown.
Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νϊκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.
Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν τα τελευταία δεδομένα, ενώ «ζυγίστηκαν» τα οφέλη αλλά και οι επιπτώσεις ενός νέου lockdown. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται μια νέα «έκρηξη» στα νέα περιστατικά κορωνοϊού, με έγκυρες πηγές να κάνουν λόγο για 1.700 νέα κρούσματα.

Τι θα σημάνει ένα νέο lockdown -Τα σενάρια για τα σχολεία

Είχε προηγηθεί το πρωί η δραματική τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, μιλώντας στο Open, δήλωσε ότι εισηγείται ένα καθολικό lockdown, καθώς «οι αναλύσεις που παίρνω από τις επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων είναι τέτοιες, που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό το τρίτο κύμα και τα κρούσματα προφανώς αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων».
O κ. Κικίλιας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό, και συγκεκριμένα την εβδομάδα από 24/01 έως 30/01, καταγράφηκε μια «σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών». Η φράση αυτή αποτελεί ένα σαφές «καμπανάκι» για τα σχολεία, για τα οποία τις τελευταίες ημέρες ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις ώστε να κλείσουν.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ειδικοί και κυβέρνηση ανακοινώσουν κλείσιμο των σχολείων της Αττικής στο ενδεχόμενο νέο lockdown, η απόφαση αυτή πιθανότατα θα συμπαρασύρει τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Στο υπουργείο Παιδείας εξετάζουν και άλλες διεξόδους, όμως το γεγονός ότι στην Αττική φοιτά το 35% των μαθητών της χώρας περιορίζει τις επιλογές, καθώς θα υπάρξει μεγάλο εκπαιδευτικό κενό.

Lockdown: Τι συζητείται για την εστίαση

Η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης είχε ήδη «παγώσει», παρά τις διερευνητικές διαβουλεύσεις για λειτουργία των εξωτερικών χώρων. Ενα νέο lockdown θα παρατείνει παραπέρα αυτόν τον διάλογο.
Για το ζήτημα μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο κ. Σταμπουλίδης υποστήριξε ότι τα delivery και το take away θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμα και στο ενδεχόμενο ενός lockdown.
Κανονικά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.

Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα

Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα, στην περίπτωση ενός νέου lockdown, αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων.
Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6», είπε ότι όπως και στα πρότυπα Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και, υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.
Πρόκειται για τυποποιημένες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει μαζί με τη δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Τόνισε παράλληλα ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προστατευθεί η υγεία και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Μεταξύ άλλων μέτρων, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αναμένεται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την τηλεργασία.

Ποια δεδομένα «σπρώχνουν» στο lockdown

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι αναφορές από τα νοσοκομεία για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις μονάδες Covid και στις ΜΕΘ. Τα στοιχεία, όμως, που παρουσίασε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας ήταν καθηλωτικά.
Οπως εξήγησε, «με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και ένα νέο στοιχείο. «Την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 την προηγούμενη περίοδο», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας μίλησε συγκεκριμένα για την Αττική:
«Και στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-Covid, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1.899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1.594. Αυτά είναι τρία στοιχεία που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν».
Πηγή: iefimerida

συνεχεια αναγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Κι όμως: Αυτό που βλέπετε στο βίντεο είναι ένα… γουρούνι!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Γουρούνι-τέρας γεννήθηκε με προβοσκίδα... ελέφαντα! | ΒΙΝΤΕΟ

Η φύση μας επιφυλάσσει πάντα μεγάλες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα το νεογέννητο γουρούνι που ακολουθεί στο παρακάτω βίντεο.

Το μικροσκοπικό πλασματάκι είχε την ατυχία να γεννηθεί με κάποια σοβαρή δυσπλασία στη μύτη, κάποια γενετική ανωμαλία στο DNA του. Το αποτέλεσμα αυτής της ανωμαλίας όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες το κάνει να μοιάζει βγαλμένο από το εργαστήριο κάποιου τρελού επιστήμονα.

Κάποιου παρανοϊκού ερευνητή που αποφάσισε να πάρει την προβοσκίδα ενός ελέφαντα και να την προσαρμόσει στο πρόσωπο ενός νεογέννητου χοιριδίου. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του άτυχου ζώου αναφέρει πως αυτό ήταν το μοναδικό γουρουνάκι της γέννας που παρουσίασε τέτοιου τύπου δυσπλασία.

Όλα στη ζωή, τελικά, τυχερά είναι και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Δείτε το γουρούνι-τέρας με την προβοσκίδα ελέφαντα

Γουρούνι-τέρας γεννήθηκε με προβοσκίδα... ελέφαντα! | ΒΙΝΤΕΟ
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap