Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάμοι στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται και στο Ηράκλειο τα σύμφωνα συμβίωσης, δεδομένου ότι όσοι επιλέγουν να ενώσουν τις ζωές τους με αυτόν τον τρόπο έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τους παραδοσιακά παντρεμένους, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Και αυτό ενώ την ίδια ώρα οι λαμπρές τελετές γάμων σε εκκλησίες και κέντρα διασκέδασης έχουν και στην Κρήτη επηρεαστεί δραματικά λόγω της γενικότερης κρίσης, με τα νέα ζευγάρια να ψηφίζουν πολιτικό γάμο αντί θρησκευτικό, κόβοντας έτσι και τα πολλά ξέφρενα γλέντια που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν το ευχάριστο γεγονός.

Σύμφωνα με την τάση που παρουσιάζεται, όσο η κρίση βαθαίνει, ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια επιλέγουν να διαβούν τα σκαλιά των δημαρχείων για την τέλεση των γάμων τους και με τα σύμφωνα συμβίωσης να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οπότε και στο Δήμο Ηρακλείου η εικόνα είναι χαρακτηριστική. Τα σύμφωνα συμβίωσης διπλασιάστηκαν την τελευταία 2ετία, αφού από 36 το 2015 άγγιξαν τα 86 το 2016.

Τα ανησυχητικά σημάδια σε σχέση με τη μείωση των θρησκευτικών γάμων και την ταυτόχρονη αύξηση πολιτικών και συμφώνων διαβίωσης προβληματίζουν πολίτες αλλά και Εκκλησία, η οποία στέλνει τα δικά της μηνύματα στα νέα ζευγάρια, αντιλαμβανόμενη ωστόσο την οικονομική κατάστασή τους.

«Για την Εκκλησία, εκτός από το θρησκευτικό γάμο, δεν υπάρχει άλλος γάμος. Και ο πολιτικός και το σύμφωνο συμβίωσης για εμάς είναι νομικές πράξεις. Δε δεχόμαστε ότι είναι μυστήρια με την έννοια του θρησκευτικού γάμου. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε επίδειξη όταν παντρευόμαστε, αλλά να σκεφτούμε σοβαρά ότι έχουμε ανάγκη στη ζωή μας την ευλογία του Θεού. Προσωπικά εμένα με προβληματίζει το γεγονός ότι άνθρωποι αρνούνται στις μέρες μας να τελέσουν γάμο και κλείνονται όλο και πιο πολύ στον εαυτό τους», δήλωσε ο Πρωτοσύγκελος Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Προτιμούν τους πολιτικούς γάμους

 

Ανεβαίνουν τα σκαλιά… του Δημαρχείου

Την ίδια στιγμή, οι γάμοι με νυφικό φαίνεται να αποτελούν πια άπιαστο όνειρο για πολλές νέες κοπέλες, καθώς οι περισσότερες επιλέγουν γάμο σε Δημαρχείο, φορώντας μια οικονομική τουαλέτα, στα πλαίσια μιας σεμνής τελετής, που σε τίποτε δε θυμίζει τους παραδοσιακούς γάμους, με τα υψηλά κόστη, που γίνονταν παλιότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Ηρακλείου, οι θρησκευτικοί γάμοι μειώνονται αισθητά στους 206 το 2016, από 221 το 2015, ενώ τα “σκήπτρα” πλέον κρατούν οι πολιτικοί γάμοι, με ολοένα και πιο πολλά νέα ζευγάρια να στρέφονται σε αυτή τη λύση, μειώνοντας τα κόστη. Αντίθετα, οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν τη χρονιά που μόλις πέρασε ανήλθαν στους 545, ελαφρώς μειωμένοι από τους 601 που είχαμε το 2015, αλλά σαφώς περισσότεροι από τους θρησκευτικούς.

Η κρίση όμως επηρέασε και τα διαζύγια, καθώς αυτά μειώθηκαν στο Ηράκλειο, αφού, όπως εκτιμάται, σε περίοδο κρίσης χρήματα δεν περισσεύουν ούτε για δικηγόρο. Έτσι πολλά ζευγάρια επιλεγούν να ζουν σε διάσταση, για να αποφύγουν και πάλι τα έξοδα.

Μειωμένοι ήταν και οι θάνατοι, με τους άνδρες που πεθαίνουν να είναι παραδοσιακά περισσότεροι από τις γυναίκες. Αχτίδα φωτός, αντιθέτως, αποτελούν τα στοιχεία των γεννήσεων στο Ηράκλειο. Οι γεννήσεις αυξήθηκαν σε 3.689 το 2016 από 3.553 το 2015, με τα αγόρια να κρατούν τα σκήπτρα έναντι των κοριτσιών!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη – Μπάμπης Σαββίδης

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ