Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στο πέρασμα του χρόνου! | ΦΩΤΟ

Shares

Το αγαπημένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μέσα από φωτογραφίες στα πρώτα του στάδια και στην εξέλιξη του μέχρι τα πιο σύγχρονα χρόνια. Η διαδρομή του καρναβαλιού στην πόλη ξεπερνάει ελαφρώς τα 100 χρόνια και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη που έχει μέσα σε όλα αυτά τα έτη.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη

Το καρναβάλι στο Ρέθυμνο, θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά δυναμικά με αποτέλεσμα να έχει περάσει τα σύνορα του νησιού, ακόμη και της χώρας. Είναι ένας θεσμός που κάθε χρόνο ενισχύεται και εμπλουτίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα πρώτα χιουμοριστικά στοιχεία σε εκδηλώσεις, καταγράφονται ήδη από το 1914, χωρίς όμως να έχει πάρει μια επίσημη μορφή. Με την πάροδο των χρόνων το έθιμο της παλιάς Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού«, ήταν η αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «ομάδες», οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκλήθηκαν από το Δήμο Ρεθύμνου, να αναλάβουν να στηρίξουν και να δώσουν ακόμα πιο δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

Σημαντικό είναι να γίνει αναφορά στο ότι αρχές του 21ου αιώνα, είχε ήδη καθιερωθεί επάξια ως «Καρναβάλι της Κρήτης» και αυτό οφείλεται κατά βάση στον εθελοντισμό. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ομάδων ξεπερνάει τις 40 κάποιες χρονιές, με πάνω από 10.000 εθελοντές να συμμετέχουν σε αυτές!

Το σίγουρο είναι ότι οι ντόπιοι είναι λάτρεις αυτού του θεσμού και όλων των εκδηλώσεων που προηγούνται ως προθέρμανση για την μεγάλη μέρα. Κάθε χρόνο βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο οι συνθήκες που τελείται η μεγάλη παρέλαση και όχι μόνο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Το Ρέθυμνο είναι μια μικρή πόλη που κρύβει μεγάλους θησαυρούς, κάτι που φαίνεται όλο και περισσότερο με τον καιρό. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μόλις πέρυσι κατακτήθηκε ένας παγκόσμιος τίτλος με την κατάρριψη του ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε «Κυνήγι του Θησαυρού».

Το μέλλον ναι μεν είναι απρόβλεπτο, όμως η διάθεση είναι δεδομένη στους ντόπιους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι για τη γιορτή των Αποκριών.

Καλό καρναβάλι σε όλους!

Φωτογραφικό αρχείο: Βασιλεία Πρινιωτάκη

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *