Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Ανησυχίες για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δημιουργία κλειστών κέντρων για τη στέγαση 1.500 μεταναστών αποτελεί μία από τις προθέσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Ποια είναι όμως η γνώμη της κοινωνίας; Ποιες οι ανησυχίες και ποιοι οι φόβοι; Πόσο βάσιμοι οι προβληματισμοί και ποιες οι λύσεις που προτείνονται;

Σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί τον σφυγμό της κρητικής κοινωνίας, των αρμόδιων και των ανθρώπων με ιδιαίτερο ειδικό βάρος σε αυτή την υπόθεση, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με παραγωγικούς φορείς αλλά και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι εξέθεσαν την άποψή τους πάνω στο ζήτημα των κλειστών κέντρων εγκατάστασης. Όπως θα διαπιστώσετε, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του προγράμματος “ESTIA” και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν στον τουρισμό του νησιού μας.

«Σε λάθος κατεύθυνση οι κλειστές δομές»

«Νομίζω πως δεν είναι καλή ιδέα η δημιουργία κλειστών δομών στην Κρήτη. Και αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι είμαστε τουριστικό μέρος και θα δημιουργηθούν προβλήματα. Σέβομαι απόλυτα την ανθρώπινη αξία, αλλά η δημιουργία hot spots εδώ είναι ένα ζήτημα που αφορά γενικότερα την τουριστική οικονομία του τόπου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Νομίζω πως η δημιουργία τέτοιων υποδομών κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Οι άνθρωποι σίγουρα έχουν κάποια προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά κ.λπ. Τους σέβομαι απολύτως. Αλλά εάν ιδρυθούν κλειστές δομές σε περιοχές όπως στις Γούβες και στο Φόδελε, τότε η τουριστική βιομηχανία θα υποστεί πλήγμα. Υπάρχουν όμως μέρη που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως η Θεσσαλία».

Λυκούργος Σαμόλης, πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων ν. Ηρακλείου

«Θα υπάρξουν οικονομικά ζητήματα»

«Οφείλουμε να δείξουμε την ανθρωπιά μας σε όλους εκείνους που ζουν σε καθεστώς τρόμου επιστροφής στην πατρίδα τους. Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα με λεπτές κοινωνικές αποχρώσεις. Οφείλουμε να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο ο οποίος έχει ζήσει καταστάσεις πολέμου, όπως είναι εκείνος της Συρίας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σεβασμού. Από την άλλη όμως, η δημιουργία κλειστών δομών δημιουργεί θέματα. Η Κρήτη είναι τουριστικός προορισμός και θα υπάρξουν οικονομικά ζητήματα. Αυτές οι δομές απέτυχαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα εδώ. Η Κρήτη είναι τουριστική βιομηχανία και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ο τουρισμός στην Κρήτη συμμετέχει στο ΑΕΠ της χώρας.»

Mάνος Κουμαντάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Να το δούμε ανθρώπινα»

«Το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο ανθρωπιστικό. Διαφορετική αντιμετώπιση πρέπει να έχει ο πρόσφυγας και διαφορετική ο οικονομικός μετανάστης. Όπως και να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό είτε σε ενοικιαζόμενα σπίτια είτε σε κλειστές δομές, πρέπει να το δούμε ανθρώπινα. Εμείς, ως Εργατικό Κέντρο, είμαστε κατά της γκετοποίησης των προσφύγων. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τα εθνικά μας σύνορα. Είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν προσωρινά στη χώρα μας. Στόχος τους είναι η Βόρεια Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν πρέπει να μένει αμέτοχη σε αυτό το μείζον ζήτημα. Πρέπει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εναντίον της όποιας γκετοποίησης».

Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

«Έχουμε ρεαλιστική πρόταση»

«Η ΠΕΔ Κρήτης έχει πάρει συγκεκριμένη θέση. Να συνεχιστεί το πρόγραμμα “ΕSΤΙΑ”. Διαφωνούμε με τις κλειστές δομές. Θέλουμε να συμμετέχουμε στην αντιμετώπισης του προβλήματος, που είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τα εθνικά μας όρια και κινείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λέμε “ναι” στον αξιακό μας κώδικα για την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία, την αγάπη των συνανθρώπων μας και για τη δημοκρατία. Εμείς θα επιμείνουμε για να πείσουμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, υλοποιήσιμη και μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα για τη φιλοξενία των προσφύγων. Η απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης είναι ομόφωνη και θα την επικαιροποιήσουμε την ερχόμενη Τετάρτη που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο».

Γιάννης Κουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης

«Είμαστε τουριστικός προορισμός»

«Δε συμφωνώ με τη δημιουργία κλειστών δομών και από άποψη πρακτικής αλλά και από ανθρωπιστική πλευρά. Ως πρακτική δεν ταιριάζει με το νησί. Η Κρήτη είναι ένας τουριστικός προορισμός. Χρειάζεται προφανώς να διαχειριστούμε το θέμα με αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Αλλά και μ’ έναν τρόπο αξιοπρεπή, που δε θα δημιουργεί την εντύπωση κλειστών γκέτο και σταθμών διαμονής προσφύγων/μεταναστών σε κλειστές δομές/στρατόπεδα. Εμάς μας ενδιαφέρει η ομαλή διαχείριση του θέματος. Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Κρήτης και η ΠΕΔ Κρήτης έχουν διαχειριστεί το προσφυγικό θέμα με μεγάλη αποτελεσματικότητα μέσω του προγράμματος “ΕSΤΙΑ”. Το μοντέλο που έχει πετύχει δεν πρέπει να αλλάζει».

Μενέλαος Μποκέας, δήμαρχος Μαλεβιζίου

«Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

«Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν ξέρω κατά πόσο είναι κατάλληλος τρόπος η διαμονή προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά κέντρα, ώστε να στεγαστούν άνθρωποι. Θεωρώ όμως πως η άρνηση όλων των δημάρχων, των φορέων και όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων που έχουν τη δύναμη να ανταποκριθούν είναι σαν να “κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους”. Υπό αυτήν την έννοια, σημαίνει πως ο κάθε τόπος και η κάθε ηγεσία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών».

Άρης Ροζάκης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Να μη ρισκάρουμε το τουριστικό προϊόν μας»

«Εμείς, ως άνθρωποι του τουρισμού, δεν επιθυμούμε κλειστές δομές στην Κρήτη. Το είδαμε στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπου ο τουρισμός υπέστη σοβαρό πλήγμα. Κι εμείς θεωρούμε πως η Κρήτη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει το τουριστικό προϊόν της με μια πολιτική ή πρακτική που έχει συμβεί κάπου αλλού και έχει καταστραφεί. Υποστηρίζουμε, όπως οι δήμαρχοι και οι φορείς της Κρήτης, το πρόγραμμα “ESTIA”, όπου ουσιαστικά μιλάμε για ενοικίαση σπιτιών, τα οποία διαμοιράζονται σε οικογένειες σε όλη την Κρήτη. Αυτό το εγχείρημα ήταν άκρως αποτελεσματικό και πετυχημένο και δεν υπάρχει χώρος για αμφιβολίες. Αυτό υποστηρίζουμε κι εμείς ως άνθρωποι του τουρισμού».

Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ