Σπήλαιο Αγίας Φωτεινής: Το «κρυμμένο ερημητήριο» των αμέτρητων θρύλων | ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής στο Νομό Ηρακλείου είναι ένα από τα πιο γνωστά «ερημητήρια», με θρυλικές ιστορίες και μύθους που χάνονται στο πολύπαθο παρελθόν της Κρήτης. «Κρυμμένο» στο όρος Λουλουδάκι, στην περιφέρεια του χωριού Αβδού Πεδιάδος, το σπήλαιο είναι αρκετά γνωστό στους ντόπιους και είναι συχνές οι επισκέψεις από όσους ζητούν λίγες στιγμές ηρεμίας ή κάποια χάρη από την Αγία Φωτεινή. Ιδιαίτερα στο παρελθόν, ήταν ένας σημαντικός τόπος θρησκευτικής έκφρασης, κατάνυξης και επαφής με την «μητέρα» φύση.

Όπως αναφέρεται στην τοπική παράδοση, οι γυναίκες που είχαν πρόβλημα τεκνοποίησης, πήγαιναν να προσευχηθούν στο σπήλαιο, έπιναν το άγιασμα που στάζει από την οροφή σε ένα μεγάλο πιθάρι και τελικά έκαναν παιδιά τα οποία ήταν πάντα αγόρια. Το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής ήταν επίσης γνωστό κρησφύγετο κατά την διάρκεια κάθε ιστορικής αναταραχής στη Κρήτη. Εκεί έβρισκαν οι κάτοικοι προσωρινή προστασία από επιτιθέμενους και άλλους κινδύνους.

Εντός του σπηλαίου, βρίσκεται ο μικρός και άκρως ιδιαίτερος ναός της Αγίας Φωτεινής. Η μικρή αίθουσα μέσα στο σπήλαιο λειτουργεί ως ιερό, με ένα πιθάρι το οποίο γεμίζει με «αγίασμα» που στάζει από την οροφή στη μέση του ναού. Αυτό που σε κάθε περίπτωση ξεχωρίζει στο σπήλαιο, είναι ο επιβλητικός σταλαγμίτης ύψους 10μ που υψώνεται πάνω ακριβώς από το ιερό με μια μικρή τρύπα από πάνω του. Η συγκεκριμένη τρύπα είναι και εκείνη η οποία «έδειξε» τον δρόμο για την ανακάλυψη πριν 2 δεκαετίες ενός πολυδαίδαλου συστήματος διαδρόμων στο βάθος του σπηλαίου, που ανέβασε το γνωστό μήκος από 30 μέτρα σε 700 μέτρα απίστευτου σπηλαιοδιάκοσμου! Σήμερα, το ξεχωριστό αυτό σπήλαιο είναι εύκολα προσβάσιμο βατό μονοπάτι από το ναό της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ένα ζευγάρι επισκεπτών της Κρήτης βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή και ενθουσιασμένο από τις τοπικές ιστορίες για το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής, οργάνωσε μια εξόρμηση στο όρος Λουλουδάκι για να το ανακαλύψει. Δείτε το υπέροχο βίντεο που δημοσίευσαν στο youtube κανάλι orkovideo με όλα όσα κατέγραψε η κάμερά τους: 

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *