Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο χθες και σήμερα | Τρεις απίθανες φωτογραφίες που δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

* Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.com.gr

Από το μακρινό 1870 κιόλας, Ρεθεμνιώτες και ταξιδιώτες ξεκίνησαν να αποτυπώνουν εικόνες της πόλης με τις φωτογραφικές μηχανές τους. Ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός για την εποχή εκείνη μιας και η λήψη κι αποτύπωση μιας φωτογραφίας ήταν κάτι καινούργιο και εντυπωσιακό.

Πλέον μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφία από κάμερα, φωτογραφική μηχανή, ακόμα και από το κινητό. Όσο παράξενο και αν θα φαινόταν το 1900 η δική μας χρήση τώρα, άλλο τόσο φαίνεται σε εμάς η αποτύπωση φωτογραφίας του 1900. Το σίγουρο είναι ότι προκαλεί εντυπωσιασμό και συγκίνηση σε κάθε γενιά.

Με βάση αυτό το κοντράστ, λοιπόν, βρήκα κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν κάποια στενά της παλιάς πόλης και εντυπωσιάστηκα από το πόσο ίδια και αναλλοίωτα έχουν παραμείνει κάποια πράγματα στο χρόνο. Προσπάθησα να βγάλω φωτογραφίες από την ίδια οπτική γωνία και είμαι σίγουρη πως θα εντυπωσιαστείτε και εσείς.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από την οδό Αραμπατζόγλου, τραβηγμένη το 1900 και το 2016. Τα κτίρια είναι ακριβώς τα ίδια, με ελάχιστες τροποποιήσεις. Ένας δρόμος που στο τέλος του, μας οδηγεί στην Παναγία των Αγγέλων.

Άλλη μια φωτογραφία που μου πήρε λίγο χρόνο να καταλάβω που ακριβώς βρίσκεται αυτό που απεικονίζει, όμως το αποτέλεσμα πάλι ήταν εντυπωσιακό στο κατά πόσο ίδιο είναι με το σήμερα. Πρόκειται για μια φωτογραφία στην οδό Αρκαδίου. Ένας δρόμος που καταλήγει στη γνωστή Loggia και το παλιό ρολόι του Ρεθύμνου. Τα κτίρια παραμένουν ίδια, με κάποιες προσπάθειες αναστήλωσης.

Τέλος, η συγκεκριμένη φωτογραφία, απεικονίζει την οδό Βερνάδου, το έτος 1953, δείχνοντας τον μιναρέ του Νερατζέ Τζαμί. Η λήψη έγινε από την είσοδο ενός κτιρίου που διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας και φιλοξενεί πια το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο.

Με μεγάλη μου χαρά περιμένω τις δικές σας παλιές φωτογραφίες στο daynightcrete@gmail.com και δεσμεύομαι πως θα βγω εκεί έξω προκειμένου να ανακαλύψω την ταύτιση του χθες με το σήμερα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ