Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

ΚΡΉΤΗ

Σφακιά: H πιο αυθεντική περιοχή της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βρίσκονται στο νότιο μέρος του νομού Χανίων σε μια περιοχή που κυριαρχεί το ορεινό στοιχείο με έδαφος δυσπρόσιτο, βραχώδες και απότομο, σε απόσταση 71 περίπου χιλιομέτρων από τα Χανιά.

Τα Σφακιά είναι ιστορική περιοχή της Κρήτης, υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας και για το λόγο αυτό συχνά παρομοιάζεται με τη Μάνη και το Σούλι. Είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολλά φαράγγια που σχηματίζονται σ’ αυτές, ενώ νότια βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Το όμορφο γραφικό λιμανάκι με τη μικρή παραλία και τα καταστήματα εστίασης γύρω από αυτό προσδίδουν μια ιδιαίτερη γραφικότητα στα Σφακιά.

Το χωριό μπορεί να πει κανείς ότι είναι κτισμένο σε δύο μέρη. Το ένα γύρω από το παλιό λιμάνι, με τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, ενώ στο άλλο, ανατολικά, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τα σπίτια τους.

Η ονομασία Σφακιά προέρχεται μάλλον από το «Σφαξ» που σημαίνει γήινο χάσμα και ταιριάζει εξαιτίας των βαθιών φαραγγιών της περιοχής, χωρίς να αποκλείεται η εκδοχή που αναφέρει ότι η Χώρα Σφακιών στην αρχή λεγόταν Σφηκιά και με παραφθορά έγινε Σφακιά. Κατά μία άλλη εκδοχή, υποστηρίζεται ότι η ονομασία προέρχεται από ένα λουλούδι με το όνομα Σφάκα που σημαίνει πολύ πικρό.

Σήμερα, τα Σφακιά αποτελούν μέρος ιδανικό για ξεκούραση και ηρεμία και οι Σφακιανοί είναι πολύ φιλικοί και γενναιόδωροι, αρκεί να μην τους θίξει κανείς την τιμή, τη γυναίκα, το φιλότιμο και την πατρίδα. Η υπερβολική αίσθηση της τιμής ήταν ένας από τους λόγους που η βεντέτα σημάδεψε τα Σφακιά περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Κρήτης και βυθίστηκαν στο πένθος ολόκληρες οικογένειες.

Η τουριστική υποδομή των Σφακίων, μάλιστα, είναι αρκετά καλή με πολλές επιλογές για φαγητό και ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα κάνουν ευχάριστη τη διαμονή του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και φιλοξενία. Επιπλέον, το μέρος αυτό μπορεί να γίνει η έδρα για τις περιηγήσεις στα αξιοθέατα και τις γύρω περιοχές, ενώ από εδώ μπορεί μα επιβιβαστεί κανείς σε κάποιο από τα καραβάκια και να ταξιδέψει σε πανέμορφες περιοχές, όπως το Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, την Παλαιόχωρα ή το νησί της Γαύδου.

Πηγή: Checkincreta

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ