Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή εντός των ημερών η σύμβαση για το Ελληνικό – Στα 7 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος της επένδυσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης πώλησης του Ελληνικού στη Lamda Development το οποίο εστάλη στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, εξέλιξη που φέρνει ακόμη πιο κοντά την υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στην αιτιολογική έκθεση για το σχέδιο νόμου (“Κύρωση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων”) αναφέρεται πως η συνολική έκταση του αξιοποιούμενου ακινήτου που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” ανέρχεται σε 6.205.677,31 τ.μ. και συνιστά τον “Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η έκταση και θέση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή, και ενός μητροπολιτικού πόλου διεθνούς ακτινοβολίας, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ακίνητο, βάσει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, θα εμφανίζει φυσική συνέχεια προς το υφιστάμενο αστικό σύμπλεγμα υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. “Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου, είναι να δοθεί νέα πνοή σε αυτό το σημαντικής έκτασης ακίνητο, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα διεθνώς ως πόλη προορισμού και, συγχρόνως, να προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες της μία νέα ποικιλία εμπειριών και να τονώσει την εν γένει οικονομική δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του σχεδίου νόμου, τα ευεργετικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αναμένεται να είναι σημαντικά, τόσο σε επίπεδο φοροδοτικής και εισφοροδοτικής ικανότητας όσο και σε ευρύτερο αναπτυξιακό και εθνικό επίπεδο.  Όπως προαναφέρθηκε, το τίμημα που θα καταβληθεί για τη μεταβίβαση του συνόλου (100%) των Πωλούμενων Μετοχών ανέρχεται σε ποσό εννιακοσίων δέκα πέντε εκατομμυρίων Ευρώ ( 915.000.000,00 ευρώ), το 32,79% του οποίου θα καταβληθεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και, υπό προϋποθέσεις, το 51% έως τη δεύτερη επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης των Μετοχών.  Περαιτέρω, η Ελληνικό Α.Ε. θα επενδύσει κατ’ ελάχιστο ποσό Τεσσάρων Δισεκατομμυρίων Πεντακοσίων Ογδόντα Εννέα Εκατομμυρίων Πεντακοσίων Δεκαέξι Χιλιάδων Εννιακοσίων Ενενήντα Τεσσάρων Ευρώ (4.589.516.994 ευρώ), στο οποίο συμποσούνται τα ελάχιστα ποσά της Επενδυτικής Υποχρέωσης για την Πρώτη Περίοδο Χρηματοδότησης, τη Δεύτερη Περίοδο Χρηματοδότησης   και την Τρίτη   Περίοδο   Χρηματοδότησης (1.071.082.541 ευρώ, 1.078.996.042 ευρώ  και 2.439.438,11 ευρώ, αντίστοιχα).

Επομένως, το άθροισμα του Τιμήματος Αγοράς Μετοχών και της Επενδυτικής Υποχρέωσης ανέρχεται σε 5.504.516.994 ευρώ. Τονίζεται δε ότι, ο Αγοραστής θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια της Επενδυτικής Υποχρέωσης, να υλοποιήσει και ολοκληρώσει έργα και υποδομές δημοσίου ενδιαφέροντος, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.500.000.000,00 ευρώ.

Επιπροσθέτως, το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του Έργου. Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ θα δικαιούται από τους Μετόχους της Ελληνικό Α.Ε. ετησίως από την έβδομη επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης, το Δικαίωμα επί Αποδόσεων που καθορίζεται στο Άρθρο 3.2 της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών, ώστε να του επιτρέπεται να συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του Έργου.

www.economy365.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ