Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Σπάνιες φωτογραφίες Κρητικών προσφύγων σε συσσίτια στην Αθήνα το 1897 | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα το 1897, με τους Κρητικούς που είχαν μετοικίσει στην πρωτεύουσα προκειμένου να είναι ασφαλείς από τους Τούρκους, έχει αποτυπωθεί στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην σελίδα «Κρήτη ιστορία-λαογραφία».

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται χιλιάδες Κρητικοί, ηλικιωμένοι, γυναικόπαιδα, σε ένα από τα συσσίτια για Κρητικούς στην Αθήνα:

syssitio_kriti2

 

krites_syssitia2

Η επανάσταση του 1821 – 1830 προκάλεσε σημαντικές μετακινήσεις Ελλήνων προσφύγων από διάφορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς άλλες απελευθερωμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Στην Κρήτη η επανάσταση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1821 στην περιφέρεια των Χανίων, με συμμετοχή κυρίως των Σφακιανών, με ταυτόχρονες καταπιέσεις και σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού στις πόλεις και τα περίχωρά τους. Το 1822 η εξέγερση επεκτάθηκε στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, με τους μουσουλμάνους να κλείνονται στις τρεις μεγάλες πόλεις μέχρι την άνοιξη του 1824, όταν οι ενωμένες οθωμανικές και αιγυπτιακές δυνάμεις κατέστειλαν την επανάσταση.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει από την Κρήτη ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα προς τις απελευθερωμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου

cretan_priest_1897

Την άνοιξη του 1824 ένα πρώτο κύμα προσφύγων έφτασε στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Πρώτος σταθμός ήταν τα Κύθηρα και η Μονεμβασιά. Από κει οι περισσότεροι προωθήθηκαν προς την Αργολίδα. Η κατάστασή τους ήταν πολύ άσχημη και οι ελληνικές επαναστατικές αρχές κατέβαλλαν προσπάθειες για την ανακούφισή τους.

syssitio_kriti

Τον Ιανουάριο του 1829, μερτά την άφιξή του στην Αίγινα, ο Ιωάννης Καποδίστριας ασχολήθηκε με την ανακούφιση των προσφύγων, μεγάλο μέρος των οποίων είχε συγκεντρωθεί στο Ναύπλιο. Εξασφαλίστηκε η σίτιση 2.000 προσφύγων και δημιουργήθηκαν προσφυγικοί συνοικισμοί.

syssitio_kriti3

Το δεύτερο κύμα Κρητών προσφύγων έγινε το φθινόπωρο του 1830 προς τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866 – 1869 αλλά και μετά τις σφαγές του 1897, νέοι πρόσφυγες από την Κρήτη κατέφυγαν στην ελεύθερη Ελλάδα. Για την περίθαλψή τους κινητοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί φορείς και φιλανθρωπικά σωματεία.

 

 

Πηγή: zarpanews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ