Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Σητεία: Ένας πολύ όμορφος προορισμός της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Σητεία είναι μια μικρή αλλά γοητευτική παράλια κωμόπολη στην Κρήτη στο νομό Λασιθίου, κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου στα βόρεια και ανατολικά του νησιού.

Παρά τον τουρισμό και την ανάπτυξή της, διατηρεί ακόμα την ηρεμία της. Σε αυτό βοηθά και το υπέροχο τοπίο της Σητείας, με τον όμορφο κόλπο, το λιμανάκι και τις βουνοκορφές που υψώνονται στον ορίζοντα νότια από την πόλη. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τη Σητεία διακρίνεται για την αντίθεση του τοπίου με τα ψηλά βουνά, τους λόφους και τις κοιλάδες, τα σπήλαια και τις αμμώδεις παραλίες με τους κολπίσκους. Η Σητεία διαθέτει ένα πολύ καλοφτιαγμένο λιμάνι, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως μικρά πλοιάρια αλιείας και ιστιοπλοϊκά, αλλά είναι δυνητικά σε θέση να εξυπηρετήσει μεγαλύτερα επιβατηγά. Συνδέεται με τον Πειραιά και με νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Ακόμη, διαθέτει και αεροδρόμιο, που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλάνα μικρού και μεσαίου μεγέθους. Επιπλέον, η Σητεία αποτελεί τη γενέτειρα του ποιητή Βιντσέντζου Κορνάρου, δημιουργού του «Ερωτόκριτου», και με πλήθος από αξιοθέατα κρατάει ακόμα ζωντανή την ιστορία της στη μνήμη όχι μόνο των κατοίκων αλλά και όσων την επισκεφτούν. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της είναι χωρισμένο σε πέντε ενότητες με βάσει τις χρονικές περιόδους και περιλαμβάνει εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας τα οποία χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. Στο Λαογραφικό Μουσείο, τα εκθέματά του χρονολογούνται στον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου και αντικείμενα όπως κεντήματα και υφαντά προκαλούν εντύπωση στους επισκέπτες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται με το παραπάνω η προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου «Βιτσέντζος Κορνάρος» που με δική του πρωτοβουλία οργάνωσε το Λαογραφικό Μουσείο. Το δεσποτικό φρούριο Καζάρμα κτίστηκε το 13ο αιώνα από τους Ενετούς και είναι εμφανές ακόμα και από την παραλία. Στην πραγματικότητα η ονομασία του είναι Casa di Arma (στρατώνας της φρουράς) και ουσιαστικά αποτέλεσε το κύριο αμυντικό κάστρο της πόλης. Πολλές ήταν οι καταστροφές που υπέστη λόγω επιδρομών από πειρατές και ληστές αλλά και από σεισμούς. Πραγματοποιήθηκαν πολλές προσπάθειες προκειμένου να αποκτήσει την αρχική του ισχύ και αίγλη χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Το φρούριο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με συγκεκριμένες ημέρες και ώρες επίσκεψης. Όσοι το επισκεφθούν, θα εντυπωσιαστούν με την πανοραμική θέα προς την πόλη της Σητείας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μάλιστα, πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της. Συναυλίες, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις είναι μερικά από τα δρώμενα που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του φεστιβάλ «Κορνάρεια». Επίσης, το εκθετήριο – μουσείο τοπικών προϊόντων δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την ευθύνη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και αποσκοπεί στην προβολή των τοπικών προϊόντων, την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.

Η Σητεία, πάντως, είναι ιδανική για όσους ενδιαφέρονται να περάσουν τις διακοπές τους ήρεμα και χαλαρά, σε ένα πολύ γραφικό και φιλόξενο τόπο με έντονα στοιχεία αυθεντικής κρητικής παράδοσης. Είναι, δηλαδή, ένας πολύ όμορφος προορισμός με πολλά σημεία να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς.

checkincreta.com – Γνώρισε την άλλη πλευρά της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ