Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο:Μανιτάρι γίγας στ’ Ακούμια Αγίου Βασιλείου | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστά σε ένα, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό και σπάνιο εύρημα βρέθηκε ο κ. Μανώλης Παπουτσιδάκης ο οποίος ανακάλυψε μανιτάρι γίγαντα, βάρους 4ωνκιλών  το οποίο όπως σημείωσε ανήκει σε βρώσιμο είδος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ο κ. Παπουτσιδάκης, από τα Ακούμια Αγίου Βασιλείου ανέφερε, συνηθίζει να βγαίνει συχνά  στην εξοχή για να μαζέψει μανιτάρια, τα οποία υπάρχουν σε πληθώρα στην περιοχή.

Πριν από λίγες μέρες, όπως περιέγραψε, βρέθηκε στην εξοχή περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό του, ψάχνοντας για μανιτάρια, τα οποία καταναλώνει με την παρέα του στο καφενείο.

«Στην θέση Χάνι μέσα σ’ ένα αμπέλι, πάνω σ’ ένα άρτηκα (φυτό) βρήκα το μανιτάρι», είπε, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά μανιτάρι σε τέτοιο μέγεθος. «Τα πρώτα που βγαίνουν είναι συνήθως μεγάλα. Εγώ έχω βρει και μεγαλύτερα, αλλά τότε δεν είχα τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή για να το τραβήξω», σημείωσε ο κ. Παπουτσιδάκης.

Σε ερώτημα που αφορούσε στο αν το μανιτάρι είναι βρώσιμο, ο ίδιος είπε, «φυσικά και είναι βρώσιμο είναι Αρτηκήτης. Εγώ τα γνωρίζω τα μανιτάρια κι έτσι δεν κινδυνεύουν όσοι θα τα καταναλώσουν».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο Αρτηκήτης της φωτογραφίας έχει ήδη καταναλωθεί από τον ίδιο και την παρέα του στο καφενείο στ’ Ακούμια. «Τον φάγαμε τηγανητό και ήταν πεντανόστιμος», πρόσθεσε γελώντας.

ΟΙ ΑΡΤΗΚΗΤΕΣ

Οι Αρτηκήτες που είναι το πιο διαδεδομένο είδος βρώσιμου μανιταριού στην Κρήτη φυτρώνουν πάντα στην ρίζα του φυτού Άρτηκας (ferula communis), πράγμα που κάνει εύκολο τον εντοπισμό τους.

Αποτελούν ένα πραγματικά νόστιμο μανιτάρι που συνήθως καταναλώνεται τηγανισμένο σε ελαιόλαδο αφού πρώτα αλευρωθεί. Το χρώμα του είναι λευκό προς το γκρι και μοιάζει με πολλά άλλα βρώσιμα μανιτάρια, ενώ το μέγεθος είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με άλλα είδη.

Παρά το γεγονός ότι τα φυτά Άρτηκες βγαίνουν σε ολόκληρη την Κρήτη, στα βουνά της επαρχίας του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης αλλά και σε τμήμα του Αμαρίου, ο πληθυσμός τους αποτελεί πραγματικά αξιοσημείωτο φαινόμενο.

Έτσι, ιδιαίτερα στα χωριά ανάμεσα σε Αγία Γαλήνη και Σπήλι νομίζει κανείς ότι οι λόφοι είναι φυτεμένοι με άρτηκες, αφού παντού υπάρχουν κατά χιλιάδες.

Στα χωριά αυτά, οι πρώτοι αρτηκήτες εμφανίζονται μετά τις βροχές και οι κάτοικοί τους συλλέγουν εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες, κάνοντας απλά μια βόλτα.

manitari-gigas-rethymno

Πηγή:iscreta

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ