Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Προχωράει η επένδυση του Ελληνικού

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στα μέσα του επόμενου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στοCapital.gr κυβερνητικοί κύκλοι που διαμηνύουν ότι το έργο αξιοποίησης “δεν πρόκειται να μην προχωρήσει”.

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή, μένει να επιβεβαιωθεί, εμπράκτως, δεδομένου ότι βασικό χαρακτηριστικό (και) στην ανάπλαση της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων είναι οι καθυστερήσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με το παράρτημα του συμπληρωμένου μνημονίου που εγκρίθηκε, μέσα Ιουνίου, από τον ESΜ, έως την εκπνοή του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, η Βουλή θα έπρεπε να είχε επικυρώσει τη σύμβαση.

Ορόσημο ο Νοέμβριος

Ωστόσο, η Βουλή έκλεισε λόγω θέρους, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επικυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης, ενώ απώτατη καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την παραχώρηση της έκτασης στην Lamda Development παραμένει η 14η Νοεμβρίου.

Έως τότε, δηλαδή, θα πρέπει να καταρτιστεί μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του προτιμητέου επενδυτή για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης μετά την ανακήρυξη αρχαιολογικών χώρων εντός αυτής. Όπως και να εγκριθεί από το ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης και να απομακρυνθούν κρατικές υπηρεσίες και φορείς που βρίσκονται στην έκταση.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με ερώτησή του, ζητά να ενημερωθεί για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης του ακινήτου.

“Στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς από τον περασμένο Ιούνιο επισημάνθηκε η μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με την επένδυση του Ελληνικού και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση δια στόματος των συναρμόδιων Υπουργών να φέρει εντός μηνός στη Βουλή την επικύρωση της συμφωνίας. Πέρασαν δύο μήνες απραξίας. Οι Υπουργοί συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απροκάλυπτη παρέμβαση του κ. Μπαλτά. Ο κ. Τσακαλώτος αρνείται να απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου εδώ και πέντε μήνες παραβιάζοντας τα κοινοβουλευτικά ήθη” σημειώνει ο βουλευτής.

Τα λύματα

Πάντως, το μόνο απτό είναι η μετατροπή της έκτασης σε αποθήκη ψυχών και σε…λίμνη ακαθάρτων νερών, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για απομάκρυνση των προσφύγων να έχουν πέσει στο κενό.

“Το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη-αφόρητη λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί ,τα λύματα διέρρευσαν στο υπόγειο. Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων” σημειώνει η πρόσφατη έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ακόμη, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καθυστερήσει να φανεί η επίδραση στην οικονομία από την επένδυση στο Ελληνικό που υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ. Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση κατά 2% του ΑΕΠ και την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως, μητροπολιτικά πάρκα πρασίνου και αναψυχής.

dimitris.delevegos@capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ