Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Μπήκαμε στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

* Φωτορεπορτάζ Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.com.gr

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Ελευθερίου, επισκευτήκαμε το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη γραφική συνοικία της Χαλέπας στα Χανιά, κάνοντας μια μικρή ξενάγηση-αναδρομή στο παρελθόν.

Το σπίτι που ήταν για χρόνια κλειστό, άνοιξε το 2000 για το κοινό ως μουσείο. Αρχικά, είχε περάσει στην κυριότητα των συγγενών του, για να καταλήξει στη συνέχεια στο Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που σε συγκλονίζει είναι η πρώτη επαφή με τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα πολιτκού. Περιδιαβαίνοντας τους χώρους ενός σπιτιού που χτίστηκε πριν από έναν ολόκληρο αιώνα περίπου, αυτό που σίγουρα σε κερδίζει είναι η αίσθηση της εγγύητας με την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της. Όλα όσα άκουγες στο σχολείο, απλώνονται ξαφνικά μπροστά στα μάτια σου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι πένες που απεικονίζονται στη φωτογραφία, είναι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για να υπογραφεί η συνθήκη των Σεβρών και η πολυσυζητημένη της Λωζάννης. Συμφωνίες που καθόρισαν την μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας και την ίδιας της την ύπαρξη.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, είναι το γραμμόφωνο, το οποίο ήταν δώρο του Εμμανουήλ Μπενάκη.


Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και τα ρούχα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ρούχα που φέρουν ακόμα πάνω τους, τους λεκέδες από την επίθεση που δέχτηκε στην Γαλλία.


Παρακάτω, βλέπουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε νεαρή ηλικία, έπειτα σε πορτρέτο όπως όλοι τον έχουμε συνηθίσει. Λεπτομέρεια που αξίζει να σημειωθεί είναι τα μπλε του μάτια, μιας και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αφού οι περισσότερες φωτογραφίες του που έχουν κυκλοφορήσει είναι ασπρόμαυρες. Τέλος, βλέπουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε μεγαλύτερη ηλικία, με βλέμμα θλιμμένο έπειτα από την κατάθλιψη στην οποία είχε βυθιστεί μετά το χαμό της πρώτης του γυναίκας.

Μέχρι και τα κρεβάτια της οικίας έχουν μείνει ατόφια όπως και τότε. Το ένα μάλιστα φέρει και την επιγραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το άλλο έχει στρωμένα υφαντά που πλέον δεν συναντάμε συχνά μιας και βρίσκονται κλεισμένα στα μπαούλα της… προίκας μας.


Εάν σας έπαιρνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή το κάρο του, σε αυτά θα επιβαίνατε…


…και αυτές θα ήταν οι πινακίδες στους δρόμους που θα συναντούσατε, φτιαγμένες από πέτρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μουσείο με ψηφιακά εκθέματα και διαδραστικά παιχνίδια. Σου στέλνουν μάλιστα και φωτογραφία σου ζωντανά από την ώρα του παιχνιδιού, αφού πρώτα καταχωρήσεις το e-mail σου.

Κλείνοντας, μια οικογενειακή στιγμή του Ελ. Βενιζέλου, στη φωτογραφία διακρίνεται και η αδερφή του Ελ. Βενιζέλου, η Κατίγκω (έτσι συνήθιζαν να ονομάζουν εκείνη την εποχή τις Κατερίνες στην Κρήτη).

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ