Βρειτε μας στα Social Media

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Βρετανή σεφ που έπαθε πλάκα με την κρητική κουζίνα! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

κρητική κουζίνα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

*Του Χρήστου Χαλκιαδάκη

Η σεφ και συγγραφέας Gizzi Erskine οδηγήθηκε στην Κρήτη για να ικανοποιήσει την ανάγκη της για ηλιοθεραπεία και ξεκούραση. Ωστόσο, όπως εξομολογείται και η ίδια, το… στομάχι της είναι αυτό που την κατεύθυνε στις περιηγήσεις της στο νησί. Αφού έμεινε για μία εβδομάδα στην Κρήτη το καλοκαίρι, επέστρεψε στη Βρετανία και έγραψε ένα άρθρο στον Independent εκθειάζοντας την κρητική κουζίνα.

Κατά την παραμονή της επισκέφτηκε διαφορετικά μέρη και μαγεύτηκε από την εξαιρετική τοπική κουζίνα. Η Gizzi έκανε τσεκ ιν στο ξενοδοχείο Relais & Chateaux’s Elounda Mare και επισκέφτηκε κατ’ ευθείαν την ιδιωτική του παραλία, όπου θα δοκίμαζε για πρώτη φορά κρητικό κρασί – το οποίο θα ήταν σύμφωνα με την ίδια «μία από τις αποκαλύψεις του ταξιδιού».

gizzi5

Η πρώτη της επαφή με την τοπική κουζίνα έγινε στην ταβέρνα Ferryman. Η Gizzi άρχισε τους ύμνους: «Απολαύσαμε την καλύτερη ταραμοσαλάτα, κρεμώδη, πλούσια σε γεύση και λευκή, όχι χρωματισμένη σαν αυτές που συναντάμε στη Βρετανία. Το αργοψημένο κατσικάκι σερβιρίστηκε με μανέστρα, ενώ ακολούθησαν τα καλύτερα θαλσσινά, με τις μυρωδιές να βελτιώνονται από τον θαλασσινό αέρα».

Επόμενη στάση: Μοχλός. Η παρέα της Gizzi κάθισε στα Κοχύλια. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο μία σεφ ενθουσιάστηκε με τόσο απλές γεύσεις: σαγανάκι, τηγανητή μαρίδα, σαρδέλες σερβιρισμένες σε ελαιόλαδο και μαϊντανό, αλλά ιδίως ο ντάκος, το σήμα κατατεθέν της κρητικής κουζίνας. Ακολούθησε λαβράκι στη σχάρα, σερβιρισμένο μόνο με λεμόνι, ενώ το κρασί επιλογής ήταν κοτσιφάλι. «Το πιο δυνατό σημείο της κρητικής κουζίνας είναι η απλότητά της, σε συνδυασμό με τη φανταστική παραγωγή της και τα πιο φρέσκα ψάρια», είναι το συμπέρασμά της.

gizzi4

Και οι γαστρονομικές περιηγήσεις της Gizzi δεν σταμάτησαν εκεί… Στο μικρό χωριό της Πλάκας απέναντι από τη Σπιναλόγκα, η σεφ γευμάτισε στη Γοργόνα δοκιμάζοντας και άλλους μεζέδες. Η συνέχεια δόθηκε στον Κρούστα και στην ομώνυμη ταβέρνα. Εκεί ο Σταυρακάκης τους σέρβιρε χοχλιούς -που μάλλον ήταν το πιάτο που άρεσε λιγότερο στη Βρετανή ταξιδιώτισσα-, ψητό κατσικάκι, σουβλάκι, τυροκεφτέδες και τηγανητές πατάτες («γιατί οι ελληνικές τηγανητές πατάτες είναι οι καλύτερες», αναρωτήθηκε). «Φάγαμε μέχρι σκασμού, έχοντας ένα από τα πιο οικονομικά γεύματα της εβδομάδας», είπε η ίδια.

Πίσω στη βάση

Άλλος προορισμός της Gizzi ήταν ο Μηλιαράς στη Λατσίδα, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και το Old Mill, το εστιατόριο του ξενοδοχείου της, το οποίο έχει κερδίσει αρκετά Βραβεία Toque d’Or. Στο τέλος, η σεφ πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής, μαυρισμένη και… λίγα κιλά βαρύτερη, όπως παραδέχτηκε!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ