Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κάπως έτσι έμοιαζε ο προϊστορικός πρόγονος των Κρητικών! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι μια εικόνα του προϊστορικού ανθρώπου Homo erectus. Η ρωσική επιστημονική ηλεκτρονική σελίδα hi-news.ru τον παρουσιάζει ως τον πρόγονο των σημερινών Κρητικών, που βρέθηκε στο νησί από 130.000 πΧ ακόμα ίσως και από το 700.000 πΧ!

homo-erectus-kriti

Η υπόθεση βέβαια δεν είναι αυθαίρετη καθώς σχετίζεται άμεσα με τις ανακαλύψεις παλαιολιθικών εργαλείων στην περιοχή του Πλακιά, στο Ρέθυμνο, τα οποία χρονολογούνται από εκείνη την πολύ μακρινή εποχή. Τα εργαλεία είχαν φέρει στο φως το 2008- 2009 οι έρευνες Αμερικανών και Ελλήνων αρχαιολόγων.
Στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!

Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους Homo heidelbergensis και Homo erectus. Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία μάλιστα βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.

 

Πηγή: candianews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ