Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η Ιδαία γη ξέρει να στήνει την καλύτερη γιορτή για το Κάστανο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η φετινή παραδοσιακή γιορτή κάστανου.  Η ιστορία αυτής, της τόσο ξεχωριστής γιορτής,  ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια από το φημισμένο καστανοχώρι της Κρήτης, το χωρίο Έλος του νομού Χανίων. Οι εμπνευστές και πρωτεργάτες  αυτής ήταν,  τα τότε  δραστήρια  μέλη, του σύλλογου “Αναγέννηση”, που είχε μόλις ιδρύσει ο δραστήριος ιερέας του χωριού παπα-Αντώνης Μπαντουράκης, με την παρότρυνση και στήριξη του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.
Όπως οι αρχές και οι παραδόσεις της Κρήτης μας ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα και αγκαλιάστηκαν από τον τοπικό πληθυσμό, της εκάστοτε περιοχής, το ίδιο συνέβη και με αυτή τη γιορτή. Το 1983, χάρη στον κύριο Απόστολο Κυριτσάκη, ο οποίος μαζί με μία παρέα συνεπαρχιωτών και φίλων του, άρχισαν με τις ενέργειές να βάζουν τα πρώτα λιθαράκια ώστε να θεσπιστεί αυτή και στην Θεσσαλονίκη. Με το πέρασμα των χρόνων η γιορτή καθιερώθηκε και αποτέλεσε το μπόλιασμα για τη δημιουργία του Ομίλου Φίλων Καστάνου και Ελαιολάδου.
a1
Από το 2011 ο Όμιλος Φίλων Καστάνου και Ελαιολάδου ομόφωνα αποφασίζει και καλωσορίσει στη διοργάνωση της γιορτής τον Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης “Ιδαία Γη”. Η συνεργασία αποδείχτηκε απολύτως επιτυχημένη και έκτοτε η γιορτή αναβαθμίζεται χρονιά με τη χρονιά, φιλοξενώντας όλο και περισσότερο κόσμο. Τα τελευταία δύο χρόνια, για να καλυφθεί η πολύ μεγάλη προσέλευση, η γιορτή μεταφέρθηκε για μια ακόμη φορά, στην περιοχή Δάσος Κρυονερίου.
Όπως όλες οι  συνταγές για να πετύχουν χρειάζονται ξεχωριστά υλικά και πολύ μεράκι, έτσι και η επιτυχία αυτής της γιορτής κρίθηκε , από  τη συμμετοχή μελών  και φίλων του συλλόγου“Ιδαία Γη” , όπου μαζί με τους Προσκόπους βοήθησαν στην οργάνωση και τη διαμόρφωση του χώρου , από την σημαντική βοήθεια που παρείχε η Δ’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ως προς  την παροχή εξοπλισμού καθώς  και από την σημαντική  συμμετοχή πλήθους των καλλιτεχνών, οι οποίοι  πλαισίωσαν αφιλοκερδώς την όλη εκδήλωση και αξίζει να τους αναφέρουμε κάθε έναν ξεχωριστά:
  • Λύρα : Ανδρεουλάκης Ηλίας, Δραμουντάνης Βαγγέλης, Κυριτσάκης Κώστας, Λιανουδάκης Μάνος, Μακρής Δημήτρης
  • Λαούτο : Αρχαύλης Βασίλης, Κουτσουδάκης Δημήτρης, Μπορμπουδάκης Μάριος,  Προϊστάκης Γιάννης, Στεριανόπουλος Λευτέρης
  • Κιθάρα : Μαυρομάτης Οδυσσέας
  • Κρουστά : Παρασκευόπουλος Στάθης, Σουρέλος Νίκος
  • Ασκομαντούρα: Προϊστάκης Γιάννης
  • Ένας καλλιτέχνης που έχει  βοηθήσει ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται η εκδήλωση αυτή, είναι ο Βασίλης ο Τολιούδης προσφέροντας ηχητική κάλυψη και παραδοσιακή μουσική από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας, ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, όπου με το αστείρευτο κέφι τους και με τους χορούς τους, σφράγισαν την επιτυχία της εκδήλωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ