Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ηράκλειο: Βολτάρουμε στην όμορφη Καλλιθέα | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η Καλλιθέα είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος με 444 κατοίκους και οικισμός στο Δήμο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Κατσαμπά , ανατολικά των ερειπίων της Κνωσού, στις δυτικές πλαγιές του υψώματος Προφήτης Ηλίας (υψόμετρο 296,61 μ.). Οι κάτοικοι στον οικισμό ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και με την ελαιοκομία. Ο νεότερος ναός είναι αυτός του Προφήτη Ηλία. Λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
 
Το Δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας έχει 912 κατοίκους συνολικά το (2001), που το απαρτίζουν οι οικισμοί: η Καλλιθέα [ 444 ] , έδρα.ο Καρτερός [ 263 ] , που βρίσκεται στο βάθος της ομώνυμης κοιλάδας, σε υψόμετρο 15 μέτρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια. Στις 26 Νοεμβρίου πανηγυρίζει η εκκλησία του Νίκωνος του Μετανοείτε. ο Πρασσάς [ 205], παλαιότερη ονομασία η Πρασά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 110 μ. στην κοιλάδα του Καρτερού. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι 9,2 χιλιόμετρα. Στη διάρκεια των εορτασμών της 25ης Μαρτίου πανηγυρίζει ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
 
Η παλιότερη ονομασία της Καλλιθέας ήταν Μετόχι του Μπαμπαλή, από το όνομα του Τούρκου ιδιοκτήτη. Με την ίδια ονομασία αναγράφεται στην απογραφή του 1920 με 107 κατοίκους. Ο σημερινός πληθυσμός έχει καταγωγή από το Οροπέδιο καθώς επίσης και από το χωριό Γωνιές Πεδιάδος.
Κοντά στον οικισμό τις τελευταίες δεκαετίες ιδρύθηκε το εργοστάσιο Henniger και το εργοστάσιο ηλεκτρονικών.
Ο Πρασσάς δεν αναφέρεται σε παλιές απογραφές. Η ετυμολογία του είναι από τη λέξη πρασά, δηλαδή την πρασιά, όπως λέγεται το φυτώριο στην Κρήτη. Συνεπώς, η ονομασία Πρασσάς (ο Πρασάς) θεωρείται λανθασμένη
Το 1583 αναφέρεται Cartero με 179 κατοίκους.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ