Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Αυτές οι Ρεθυμνιώτισσες έχουν βρει τον τρόπο να περνούν καλά και το χειμώνα! Δείτε τι κάνουν | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

*Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.com.gr

Σε μια πόλη όπως το Ρέθυμνο, η αλλαγή εποχής δείχνει να έχει ιδιαίτερη επιρροή στους κατοίκους της, όσον αφορά τις δραστηριότητες τους. Το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ξεσηκώνει και ξεμυαλίζει τους πάντες με δραστηριότητες που αφορούν την πλούσια φύση της πόλης αλλά και του νομού. Όταν όμως χειμωνιάζει, το νησί ηρεμεί αρκετά και η αλλαγή αυτή μάλιστα σε κάποιους προκαλεί μια μελαγχολία το πρώτο διάστημα. Έτσι, οι περισσότεροι αυτή την εποχή, καταπιάνονται ξανά με τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και ταλέντα προκειμένου να… ξεδώσουν.


Κάτι από όλα τα παραπάνω συνάντησα στην φιλόξενη, δημιουργική απασχόληση που έχει “χτίσει” η κα. Γωγώ Φραγκιαδάκη – Λουκά, με την Τέχνη του Ντεκουπάζ (decoupage). Η ενασχόληση αυτή έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια, μία τάση που ξεκίνησε μαζί με άλλες χειροποίητες τεχνικές στην νοοτροπία “φτιάξ’ το μόνος σου” (do it your self), δείχνοντας να καταλαμβάνει με τον καιρό την πρώτη θέση.

Η τεχνική της χαρτοπετσέτας, μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε αντικείμενο χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο παρά μόνο φαντασία για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουν πληθύνει αρκετά τα καταστήματα στην πόλη, που αφορούν αποκλειστικά την συγκεκριμένη τέχνη. Διαθέτουν άπειρα υλικά όπως ειδικά χρώματα, που λειτουργούν σαν τεχνικές πάνω στα αντικείμενα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.


Η κα. Γωγώ, δοσμένη σε κάθε καινούργια καλλιτεχνική δραστηριότητα που μπορεί και η ίδια να συμμετέχει με τις γνώσεις της, μάζεψε κάποιες γνωστές και φίλες πριν από τέσσερα χρόνια και ξεκίνησαν σταθερά μια φορά την εβδομάδα να συναντιούνται και να δημιουργούν. Αρχικά ζωγράφιζαν στο γυαλί με ειδικά υλικά, στην πορεία προσάρμοσαν την τεχνική της χαρτοπετσέτας, συνεχίζοντας ακάθεκτες μέχρι και σήμερα. Η κα. Γωγώ βρίσκει πάντοτε ένα «δημόσιο» χώρο για την ενεργή δημιουργική ομάδα της και προσφέρει τις γνώσεις της απλόχερα και σε εθελοντική βάση.


Η ίδια μας εξηγεί ότι η συγκεκριμένη ασχολία κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, διότι αξιοποιούνται αντικείμενα που θα πεταγόντουσαν, οπότε είναι και ένα είδος ανακύκλωσης. Οι συμμετέχουσες, μπαίνουν σε μια συνεχή διαδικασία μάθησης μέσα από τις συναντήσεις αυτές και ταυτόχρονα δημιουργούν κάτι καινούργιο και όμορφο από «άχρηστα» αντικείμενα. Βαζάκια, μπουκάλια κρασιού, παλιά αντικείμενα που δείχνουν ασήμαντα, αντί να πεταχτούν ή να πιάνουν περίσσιο χώρο, εν τέλει γίνονται κάτι ξεχωριστό και μοναδικό που μπορεί να στολίσει μια γωνιά, ακόμη και να χαριστεί κάπου με αγάπη ως μια χειροποίητη προσωπική δημιουργία.


Ταυτόχρονα δείχνει να έχει αντικαταστήσει για πολλές κυρίες την παραδοσιακή τέχνη του ραψίματος με την οποία συνήθιζαν να απασχολούνται γυναίκες στο σπίτι κατά την χειμερινή περίοδο. Σε αυτό συμβάλλει και η παρεΐστικη διάθεση που προκύπτει από αυτές τις συναντήσεις.

Το σίγουρο είναι πως για όσους τυχαίνει να γνωρίζουν προσωπικά την κα. Γωγώ, είτε για εκείνες που έχουν συμμετάσχει σε κάποια από τις πολυάριθμες δραστηριότητες που επιμελείται, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο άξια είναι με ό, τι καταπιάνεται, με τι διάθεση και αγάπη μεταδίδει τις ποικίλες γνώσεις της, συνεχίζοντας να είναι ενεργή, αειθαλής και με όρεξη για ζωή και δημιουργία, παρά τα 65 της χρόνια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ