Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Έρχονται να σαρώσουν για τη μαύρη εργασία στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καταιγίδα ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία ακόμη και στα χωράφια, προαναγγέλλει το σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προκαλώντας θυμηδία σε όσους γνωρίζουν τις συνθήκες λειτουργίας της επιθεώρησης εργασίας στην Κρήτη.

Το 30% των εργαζομένων, ιδίως στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, είναι αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι επισημαίνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ενώ την ίδια στιγμή για όλο το νομό υπάρχουν μόνο δυο επιθεωρητές που δεν επαρκούν ούτε για τακτικούς ελέγχους.

Σε ανάλογο κλίμα και οι αντιδράσεις των αγροτών που προειδοποιούν πως από το νέο έτος οι μόνοι ανασφάλιστοι που θα εντοπιστούν στα χωράφια θα είναι οι ίδιοι καθώς θα είναι πλέον αδύνατο να πληρώσουν τον ΟΓΑ.

Νέο σαφάρι για τη μαύρη εργασία με κίνητρα για όσους καταγγέλλουν τους παραβάτες εργοδότες, προαναγγέλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προκαλώντας θυμηδία σε όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στα γραφεία των επιθεωρήσεων εργασίας της Κρήτης.

Η καταιγίδα ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία που προαναγγέλλεται θα συνδυαστεί με το ηλεκτρονικό δίκτυ ασφαλείας που επιχειρούν να στήσουν οι αρμόδιες αρχές που θα δέχονται αφενός ηλεκτρονικές καταγγελίες αφετέρου  μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος  που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο ο ηλεκτρονικός υπερ-επιθεωρητής θα είναι συνδεδεμένος με τα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ, του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ώστε το κράτος να έχει πλήρη εικόνα της παραβατικότητας και να κατευθύνει τους ελέγχους στοχευμένα .

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση είναι δηλωμένη ως 24ωρης λειτουργίας, αλλά φαίνεται να απασχολεί εργαζόμενους μόνο με 4ωρα, θα χτυπά καμπανάκι για ελέγχους.

Το ίδιο και θα ισχύει και αν κάποιος προβαίνει συνέχεια σε αλλαγές στον πίνακα προσωπικού και στα ωράρια ή είναι συνήθης ύποπτος για φοροδιαφυγή.

Στο ΣΕΠΕ μιλούν για ένα «καινούργιο σύμπαν» και ένα σημαντικό εργαλείο στον πόλεμο κατά της «μαύρης» εργασίας, για να εισπράξουν όμως τα καυστικά σχόλια των συνδικαλιστών που επισημαίνουν πως ζουν σε άλλο σύμπαν όσοι πιστεύουν ότι τα μέτρα που σχεδιάζουν θα εφαρμοστούν από το ανύπαρκτο προσωπικό των τοπικών  επιθεωρήσεων εργασίας.

Σε ανάλογο κλίμα και οι αντιδράσεις των αγροτών που προειδοποιούν πως από το νέο έτος οι μόνοι ανασφάλιστοι που θα εντοπιστούν στα χωράφια θα είναι οι ίδιοι καθώς θα είναι πλέον αδύνατο να πληρώσουν τον ΟΓΑ.

Την ίδια στιγμή αλλάζει το καθεστώς το προστίμων με κλιμάκωση ανάλογα με την παράβαση, κάτι που επίσης σύμφωνα με τους συνδικαλιστές θα λειτουργήσει τελείως αρνητικά και αντίστροφα.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Πηγή:neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ