Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες νησιώτες υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είναι υποψήφιοι μεταξύ άλλων οι Έλληνες νησιώτες για την αυτοθυσία τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε αυτούς μίλησε το Reuters στο μεγάλο αφιέρωμα ενόψει της ανακοίνωσης.

«Την Παρασκευή, όταν θα δίνουν το Νόμπελ Ειρήνης, οι βόμβες θα συνεχίζουν να πέφτουν στη Συρία και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να σκοτώνονται», λέει ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός σχολιάζοντας στο «Reuters» τον πόλεμο στη Συρία και την ενδεχόμενη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης και συμπλήρωσε «Δεν αισθάνομαι ούτε χαρούμενος, ούτε λυπημένος. Ξέρω απλά ότι έκανα το σωστό».

Κανένας δεν ξέρει πόσους πρόσφυγες έσωσαν οι ντόπιοι από βέβαιο θάνατο στη θάλασσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», όμως, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται στις χιλιάδες. «Το νησί το αξίζει», λέει ο 63χρονος Θανάσης Μαρμαρινός στο πρακτορείο Reuters για το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς επιδιορθώνει τα δίχτυα του στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμνιάς. Σε προσωπικό επίπεδο, όμως, η διεθνής επιβράβευση δεν κρίνεται και τόσο σημαντική: «Είμαι ηθικά ικανοποιημένος με ό,τι έκανα, για το ότι βοήθησα αυτούς τους ανθρώπους. Όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένου και του Νόμπελ, δεν είναι σημαντικά».

Η  86χρονη Αιμιλία Καμβύση, κόρη προσφύγων του 1922 και η ίδια, λέει ότι ένιωσε υποχρεωμένη να βοηθήσει, έχοντας ακούσει τις ιστορίες της οικογένειάς της. «Θα πεθάνω με τη συνείδησή μου καθαρή», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαλαμιός χαρακτηρίζει «εμπόλεμη ζώνη» το χωριό του, τη Σκάλα Συκαμνιάς, στη Μυτιλήνη, το νησί που αποτέλεσε το κύριο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης και δέχτηκε πάνω από 800.000 ανθρώπους το 2015.

Υπήρχαν ημέρες κατά τις οποίες έφταναν στις ακτές του νησιού περίπου 3.000 άτομα. Τα σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες συχνά βυθίζονταν, σηκώνοντας βάρος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο είχαν σχεδιαστεί, στην προσπάθεια των διακινητών να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος χρεώνοντας περίπου 1.500 δολάρια το άτομο. Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Φανταστείτε να βρίσκεστε εδώ και να βλέπετε πνιγμένα παιδιά στην ακτή ή να σώζετε έναν πατέρα του οποίου το παιδί έχει πνιγεί, ή να σώζετε ένα μωρό που έχει χάσει και τους δύο του γονείς», λέει ο κ. Βαλαμιός.

Σύμφωνα με την επιτροπή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα, αν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης κερδίσουν, τα 930.000 δολ. που συνοδεύουν το βραβείο θα πάνε στα ελληνικά νοσοκομεία.

Φέτος υπάρχει ρεκόρ υποψηφιοτήτων, 376 υποψήφιοι, 228 άτομα και 148 οργανισμοί. Η πενταμελής επιτροπή συνήθως δέχεται κάτι παραπάνω από 200 υποψηφιότητες, τις οποίες καταθέτουν κυβερνήσεις, νομοθέτες, καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και κάτοχοι του βραβείου. Το προηγούμενο ρεκόρ με 278 υποψηφιότητες χρονολογείται από το 2014.

Η επιτροπή κρατά μυστικά τα ονόματα των υποψηφίων για 50 χρόνια , όμως είναι σύνηθες αυτοί που κάνουν τις προτάσεις να τις ανακοινώνουν δημόσια. Φέτος ανάμεσα στους υποψήφιους, εκτός από τους νησιώτες της Λέσβου και τη Σουζαν Σαράντον για τη στάση τους στο προσφυγικό, περιλαμβάνονται ο Πάπας Φραγκίσκος, ένα θύμα βιασμού του Ισλαμικού Κράτους αλλά και η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.

 

Πηγή: thetoc

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ