Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Άγνωστο πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα θέρμανσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τον χειμώνα να είναι προ των πυλών, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ακόμα δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν το «χρυσό» επίδομα.

Δεν πάει καιρός που η αντιπολιτευτική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε και τα άτομα που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους καθώς κατέφευγαν σε μαγκάλια και άλλες ευρεσιτεχνίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ψύχος του χειμώνα.

Δεν είναι μακριά η εποχή που η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καπηλεύονταν αυτές τις καταστάσεις και με λαϊκίστικες κορώνες καλούσε τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους και να βροντοφωνάξει για «φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας»!

Η πολιτική εκμετάλλευση του… πετρελαίου

Ήταν Μάρτιος του 2013, όταν μια ακόμα τραγωδία εκείνη τη χρονιά συγκλόνισε την Ελλάδα. Το τραγικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε στη Λάρισα, όταν μια παρέα συμφοιτητών άναψε αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθεί, με αποτέλεσμα δύο νεαρά άτομα να μην ξυπνήσουν ποτέ, ήταν η αφορμή για να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως τότε αντιπολίτευση, ακόμα ένα τραγικό περιστατικό.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβάν η Κουνδούρου ανέφερε μεταξύ άλλων πως:
«…Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε για τις επιπτώσεις που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση. Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των 2 σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση «κανένα σπίτι κρύο το χειμώνα» ήταν το πιο σημαντικό «χαρτί» στο μανίκι του κόμματος (μαζί με την περιβόητη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ), για να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μαθηματική ακρίβεια στην κατάκτηση της εξουσίας…

Το φτηνό πετρέλαιο έμεινε (και αυτό) στα λόγια

Με συντάξεις πείνας, τους μισθούς που έχουν χτυπήσει πάτο αλλά και την φορολογία να έχει τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, πλησιάζει με σταθερό ρυθμό και η εποχή του… πετρελαίου θέρμανσης, που για μία ακόμα φορά θα δικαιώσει τον τίτλο του «μαύρου χρυσού» και αυτό γιατί… σαν χρυσάφι θα πρέπει να τον πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές προκειμένου να ζεσταθούν.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 με μέση τιμή από 93 έως 94 λεπτά το λίτρο. Η τιμή παρουσιάζει μια αύξηση από 7 έως 9 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και ακόμη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω και από τα 70 λεπτά το λίτρο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του πετρελαίου ξεκίνησε στα 85 λεπτά το λίτρο.

Η αύξηση φέτος οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου.

Το υπουργείο ακόμα ψάχνει τις… γεωγραφικές αλλαγές για τους δικαιούχους!

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν κυρίως γεωγραφικές αλλαγές ακόμα και μέσα στους ίδιους νομούς, όσον αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης 2016-2017.

Άγνωστο παραμένει το πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ πρόβλημα για δυνατούς λύτες παραμένει και το πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Τότε θ’ ανοίξει και η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή των αιτήσεων από τους περίπου 700.000 δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει κονδύλι σχετικό για το 2016 και όπως όλα δείχνουν το επίδομα θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις το 2017!

Με αυτούς τους ρυθμούς όλα δείχνουν πώς η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί στους δικαιούχους, δηλαδή στα νοικοκυριά με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα το 2017 πιθανόν το Φεβρουάριο!

Τι θα ορίζουν οι νέες γεωγραφικές αλλαγές

Οι αλλαγές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.

Δηλαδή στις περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το ανώτατο ποσό που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους θα ανέλθει στα 500 ευρώ για τους άγαμους και 625 ευρώ για τους έγγαμους.

Το ποσό της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου καθώς και τα εισοδηματικά και γεωγραφικά όρια.

Ειδικότερα:

• Για τους άγαμους το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος έχει τεθεί στα 12.000 ευρώ με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας

• Για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο διαμορφώθηκε στα 20.000 ευρώ με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

• Για έγγαμους με ένα τέκνο το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ

• Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος διαμορφώθηκε στα 22.000 ευρώ από 43.000 ευρώ πέρυσι.

• Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 τ.μ. για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι ζώνες

1. Στα 2.000 λίτρα για άγαμους και 2.500 για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α΄ ζώνη
(Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Σερρών και Ιωαννίνων) με ανώτατο ποσό τα 500 ευρώ για τους άγαμους και τα 625 για τους έγγαμους.

2. Στα 1.200 λίτρα για άγαμους και 1.500 λίτρα για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β΄ ζώνη
(Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου) με ανώτατο ποσό τα 300 ευρώ για τους άγαμους και 375 ευρώ για τους έγγαμους.

3. Στα 640 λίτρα για άγαμους και 800 για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ΄ Ζώνη
(Αττικής –εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού–, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας) με ανώτατο ποσό τα 160 ευρώ για τους άγαμους και τα 200 ευρώ για τους έγγαμους.

4. Στα 400 λίτρα για άγαμους και 500 λίτρα για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ΄ Ζώνη
(Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης) με ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ για τους άγαμους και τα 125 ευρώ για τους έγγαμους.

 

Πηγή: newsbomb

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ