Να ξεκινήσουμε με μια σκέψη μας: μήπως είναι λίγο άδικο να κατακρίνουμε τους Γιαπωνέζους για αυτά που τρώνε; Θέλουμε να πούμε πως κι εμείς τρώμε «ελληνικό σούσι». Γιατί πώς αλλιώς να ονομάσεις τα υπέροχα όστρακα που καταβροχθίζουμε ολόφρεσκα (άρα ολοζώνταντα), δίπλα στη θάλασσα με ένα ποτήρι ούζο ή ρακή;
Αυτό βέβαια απέχει πολύ από αυτό που έζησε ένας πελάτης εστιατορίου που είδε το φαγητό να… περπατάει (σχεδόν)! Αφού το συγκεκριμένο πιάτο, αποτελούμενο από ρύζι και μια ζωντανή αχιβάδα (που το λένε hokkigai) άρχισε να κινείται σχεδόν… απειλητικά.
Πολλά έχουν δει τα μάτια μας -για να δανειστούμε έναν στίχο του ποιητή Καββαδία- αλλά αυτό το φαγητό μας φέρνει τρόμο!