Κρητική συνταγή: Παραδοσιακά ανεβατά καλιτσούνια Σητείας

Τα καλιτσούνια είναι το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα στην πόλη της Σητείας. Πλέον μπορείς να το βρεις σε όλη την Κρήτη με διαφορετικές συνταγές, σχήματα και υλικά και όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι το γλυκό που θα σου ζητήσουν να κρατάς όταν πας ταξίδι στην Κρήτη. Το γλυκό που θα βρεις σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Αυτό που μόλις το δοκιμάσεις θα πεις «Μμμμμμμ… Νόστιμο». Αρέσει σε όλους!

Υλικά

3 κιλά αλεύρι
3 ποτήρια ελαιόλαδο
4 αυγά
3 ποτήρια ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (ή προζύμι)
1 ½ ποτήρι νερό

Για τη γέμιση:

2 κιλά μυζήθρα (τριμμένη)
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Διαλύομε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό,  προσθέτομε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνομε το προζύμι να ανέβει. Προσθέτομε τα υπόλοιπα  υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει.

Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνομε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.

Για την γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου. Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα ψήνουμε.

Πηγή: www.incrediblecrete.gr

Shares


3 comments

  1. Pingback: Σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο από το 1975 αποθεώνει τη μάνα Κρήτη | ΒΙΝΤΕΟ

  2. Pingback: Τα 10 παραδοσιακά πιάτα της Κρητικής Κουζίνας που πρέπει να δοκιμάσεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *