Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τα βότανα της Κρήτης και οι θαυματουργές χρήσεις τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αστείρευτος ο πλούτος της κρητικής γης, καθώς περισσότερα από 2.000 φυτά – εκ των οποίων περίπου τα 200 είναι ενδημικά – «γεννιούνται» κάθε χρόνο στα βουνά, τα δάση και τους αγρούς της.

Ανάμεσά τους, βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες, που «είδαν» την… φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και «ταπεινά» αγριόχορτα, που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, για να γιατρέψουν πληγές, να «νικήσουν» το κρύο και τις αρρώστιες. Δείτει 10 από τα «θαυματουργά» βότανα της Κρήτης, δώρα της φύσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτού του ευλογημένου τόπου.

Έρωντας (δίκταμο): Συγκαταλέγεται στα ενδημικά βότανα της Κρήτης, φυτρώνει σε γκρεμούς και απόκρημνες πλαγιές και καταναλώνεται συνήθως ως ρόφημα. Θεωρείται φάρμακο για το στομάχι, διαθέτει επουλωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και ως αιμοστατικό.

Εδώ θα βρείτε δίκταμο από την Κρητική γη.

Αρισμαρί (δεντρολίβανο): Αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, της ημικρανίας και της αϋπνίας, είναι καρδιοτονωτικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Αλόη: Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, η αλόη ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα και θεωρείται εξαιρετικό τονωτικό. Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε εγκαύματα, μελανιές, φουσκάλες, πληγές και τσιμπήματα εντόμων, βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και περιορίζει τους σκελετικούς και μυϊκούς πόνους.

Αυτή η ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη σε συνδυασμό με τις αναπλαστικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω!

Βάλσαμο ή σπαθόχορτο: Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και θεωρείται «ασπίδα» για το άγχος, τις συναισθηματικές διαταραχές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, το έλκος του στομάχου, τις αρθρίτιδες και τις ρευματικές παθήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως αντισηπτικό σε πληγές και εκδορές.

Γαϊδουράγκαθο: Η συλλογή του ξεκινάει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, διαθέτει αντιαλλεργικές ιδιότητες και ρίχνει τον πυρετό.

Μαλοτήρα: Είδος τσαγιού, που φυτρώνει στα βουνά της Κρήτης και συλλέγεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το όνομά του προέρχεται από την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί, από τις λέξεις male (κακό, αρρώστια) και tirare (σύρω, τραβάω). Διουρητικό, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, θεωρείται ιδανικό για κρυολογήματα και παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.

Μαντζουράνα: Περιέχει αιθέρια έλαια και τανίνες και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Συστήνεται επίσης σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες, άγχος και αϋπνίες, βοηθάει στην πέψη των τροφών, ενώ λειτουργεί και ως καταπραϋντικό, σε στραμπουλήγματα και μυϊκούς τραυματισμούς.

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε ματζουράνα Κρήτης

Τσουκνίδα: Το… παρεξηγημένο (κυρίως λόγω των αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει) βότανο, που φυτρώνει σε κάθε γωνιά της Κρήτης, διαλύει το ουρικό οξύ και θεωρείται ιδανικό για εκείνους που ταλαιπωρούνται από κυστίτιδες, πέτρες στην χολή και παθήσεις των νεφρών. Είναι επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις αιμορραγίας (π.χ. ρινορραγία) και δρα κατά των αιμορροΐδων.

Φασκόμηλο: Στα βουνά της Κρήτης φυτρώνει κυρίως το «σγουρό» φασκόμηλο, που χρησιμοποιείται τόσο σε αφεψήματα, όσο και στην μαγειρική. Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από εκείνους που ταλαιπωρούνται από κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού. Ανήκει στα βότανα που θεωρούνται εξαιρετικά ηρεμιστικά, ενώ έχει και την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα (π.χ. σκόρος).

Βρείτε φασκόμηλο από τα βουνά της Κρήτης

 

Κολιτσίδα: Αγριόχορτο που ριζώνει ανάμεσα στις πέτρες, συνήθως σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και περιέχει, μεταξύ άλλων, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθαρίζει την χολή και τα νεφρά και χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών και για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση βοτάνων από ασθενείς, εγκύους, μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό που τους παρακολουθεί και πάντα στις κατάλληλες δόσεις, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες.

 

Πηγή:  kritimono

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ