Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Τα μεγάλα λουκέτα επιχειρήσεων που συγκλόνισαν το 2017

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ισχυρά λουκέτα σε βιομηχανίες αλλά και επιχειρήσεις σημαδεύτηκε το 2017, μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για την κατανάλωση.

Έτσι, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών, η υπερχρέωση δημιούργησαν για μια ακόμη χρονιά αρνητικές συνθήκες για την ελληνική επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα η αγορά να μετρά δεκάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας κυρίως σε παραγωγικές επιχειρήσεις.

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνται 102 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε ότι προχώρησε η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος, ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω θα είναι 2, 5 φορές τα νόμιμα.

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο, όπως αναφέρει: «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Froneri Hellas είναι ζημιογόνος, η εταιρεία διακόπτει την λειτουργία του εργοστασίου της στον Ταύρο και επαναπροσδιορίζει την οργάνωσή της. Στην απόφαση αυτή οδηγούν, επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Μπορεί να άντεξε τον πόλεμο του ’40….δεν άντεξε όμως την κρίση και οδηγήθηκε στο λουκέτο.

Ο λόγος για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο, φημισμένο κυρίως για τους λουκουμάδες του, «Αιγαίον» στην Πανεπιστημίου, που μετά από 91 αδιάλειπτα χρόνια λειτουργίας, αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο – οι ιδιοκτήτες του – να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό βήμα.

Το «Αιγαίον» άνοιξε το 1926 από τον χιώτη Γεώργιο Φύλλα και στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια το «Αιγαίον» πέρασε στην τρίτη γενιά, στον Γιώργο Φύλλα ο οποίος έθεσε ως στόχο να διατηρήσει και να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενε.

Η οικονομική κρίση που έδωσε ισχυρό χτύπημα στην κατανάλωση, η υποβάθμιση του κέντρου αλλά και το γεγονός ότι η Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια έχει ερημώσει με αρκετά καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα, οδήγησε στην απόφαση να κλείσει η επιχιείρηση.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην αγορά αν και στην ιστοσελίδα του «Αιγαίον» αναφέρεται ότι κλείνει ένας κύκλος και «αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας στο προσεχές μέλλον».

Τα επερχόμενα λουκέτα

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εξαγορά της Μαϊλλης από το επενδυτικό fund Harvard Investment Group (HIG), κατεβάζει ρολά το εργοστάσιο της στον Έβρο.

Στον εν λόγω εργοστάσιο απασχολούνται 60 εργαζόμενοι, ενώ η βιομηχανία διαθέτει ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής υλικώς συσκευασίας στα Οινόφυτα.

Την απόφαση της να αποχωρήσει από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα στο τέλος του έτους έλαβε η γερμανική εταιρεία BSH, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη.

Σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους, η BSH τονίζει ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2018 το εργοστάσιο της Αθήνας δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του Ομίλου και ως εκ τούτου η οριστική διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής του δραστηριότητας ήταν αντικειμενικά δεδομένη και απαραίτητη.

Πηγή:insider.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ