Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τσιμπούρι «δολοφόνος» απειλεί τα κοπάδια της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπροστά στην απειλή να αποδεκατιστούν χιλιάδες αιγοπρόβατα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω εμφάνισης ενός επικίνδυνου παράσιτου -τσιμπούρι – με το τοπικό όνομα «Ψακομάμουνο», το οποίο αναπτύσσεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας


«Έχουμε ξεκινήσει προληπτικά τους ψεκασμούς εδώ και δέκα μέρες», αναφέρει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο κ. Χαράλαμπος Μανδελενάκης κτηνοτρόφος της περιοχής, που έχει στην κατοχή του 300 αιγοπρόβατα.

Περίπου 15 κτηνοτρόφοι με συνολικά 7.000 αιγοπρόβατα ψεκάζουν αυτοί την περίοδο τα ζώα, γιατί φοβούνται μην πεθάνουν, επισημαίνει ο κ. Μανδελενάκης.

Αν τα ζώα μας μολυνθούν από αυτό το τσιμπούρι σε δύο μέρες το πολύ θα έχουν πεθάνει αφού το παράσιτο μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας τους εγκεφαλοπάθεια, ίκτερο, αιματουρία, παράλυση και τελικά τον θάνατο.

«Υπάρχει αντίδοτο για αυτό το επικίνδυνο παράσιτο και για πολλά άλλα είδη που αναπαράγονται σε αυτό τον καιρό, αλλά αν η εφαρμογή του αργήσει αυτό θα είναι καταστροφικό για τα ζώα. Η πρόληψη είναι το ιδανικότερο μέτρο και η αλλαγή του καιρού, επίσης. Δεν έχει κάνει ακόμη κρύο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται με μεγάλες ταχύτητες επικίνδυνα για τα αιγοπρόβατα», δηλώνει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο κ. Παντελής Νταής ιδιώτης κτηνίατρος από τον Άγιο Νικόλαο που βοηθά, κτηνοτρόφους της περιοχής.

Το «ψακομάμουνο» όπως λένε οι ντόπιοι είναι από τα πρώτα παράσιτα που αναπτύσσονται στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. Οι προληπτικοί τρόποι αντιμετώπισης του, ποικίλουν ανάλογα με την διάθεση του κάθε κτηνοτρόφου, με την χρήση εντομοαπωθητικών.

Έτσι χρησιμοποιούνται εντωμοαπωθητικά -spot on- στην ράχη του ζώου, ενέσιμα ή με ψεκασμό.
Ο ψεκασμός είναι περισσότερο διαδομένος λόγω ευκολίας των κτηνοτρόφων, ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξουν στην εφαρμογή τους είναι ο χρόνος αναμονής τους στο ζώα. Δεν πρέπει να ψεκάζουν όταν τα ζώα πάνε για σφαγή ή για παραγωγή γάλακτος, εισημαίνει ο κ. Νταής.

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την δημόσια υγεία με πολλές συνέπειες.

Μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα του επικίνδυνου παράσιτου, δίνει ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, κάνωντας λόγο για διασπορά του φαινομένου σε ολόκληρη την Κρήτη.

«Δυστυχώς το ψακομάμουνο αλλά και άλλα παράσιτα έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ σε όλες τις ορεινές περιοχές της Κρήτης, στις χαλέπες όπως λέμε και στα σημεία που υπάρχει υγρασία. Ο θέμα είναι γενικό για όλο το νησί και πρέπει οι κτηνοτρόφοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης για να σωθούν τα ζώα τους. Με την χρήση ειδικών φαρμάκωνπου θα τους γράψουν οι κτηνίατροι η ανάπτυξη των παρασίτων θα περιοριστεί» τονίζει στο ekriti.gr ο κ. Στεφανάκης.

Και εθιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων στην εφαρμογή των παρασιτοκτόνων.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κάνουν ψεκασμούς και στην περίοδο που αρμέγουν τα ζώα αλλά και στην περίοδο που δεν έχουν γάλα. Υπάρχουν φάρμακα καταλληλα και για τις δύο περιπτώσεις. Απλά όταν τα αιγοπρόβατα παράγουν γάλα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να τηρούν οπωσδήποτε τις οδηγίες για τον χρόνο αναμονής πριν αρμέξουν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνέψει η ανθρώπινη υγεία. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβατικές συμπεριφορές από τους κτηνοτρόφους, ολοκληρώνει ο κ. Στεφανάκης.

Πηγή:cretanmagazine

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ