Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τίμιος Σταυρός στον Ψηλορείτη | Η ψηλότερη κορφή όλης της Κρήτης | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η περήφανη οροσειρά της Ίδης ή Ψηλορείτη όπως οι περισσότεροι σήμερα ονομάζουν το ιερό από την αρχαιότητα βουνό έχει τον Τίμιο Σταυρό που με υψόμετρο 2456 μέτρα είναι η ψηλότερη κορφή όλης της Κρήτης. Για την ανάβαση στον Τίμιο Σταυρό υπάρχουν αρκετοί τρόποι και από τη βόρεια πλευρά αλλά και από τη νότια.

Από την αρχαιότητα χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο έβγαιναν στην κορφή του ιερού βουνού για να αφήσουν τα δώρα τους στο ιερό κορυφής που υπήρχε στη θέση της κορφής που σήμερα βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.

Το εκκλησάκι είναι χτισμένο με απλές πέτρες του βουνού χωρίς κάποιο συνδετικό υλικό με την ίδια τεχνική που οι βοσκοί του Ψηλορείτη αιώνες τώρα φτιάχνουν τα πέτρινα μιτάτα τους. Η θέα από την κορφή του νησιού είναι μοναδική σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, ενώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι σκεπασμένη με χιόνια.

Τα τελευταία χρόνια από τη βόρεια πλευρά του βουνού στην περιοχή του Λιβαδιώτικου αοριού κατασκευάστηκε ένα μοναδικό σε ομορφιά και σχεδιασμό περιπατητικό μονοπάτι που ονομάζεται ‘’η Στρατα του Ψηλορείτη’’ το οποίο ξεκινά από το οροπέδιο Λάκκος του Μυγερού (υψόμ.1580μ) και ανεβαίνει με τον πλέον σύντομο τρόπο στην κορφή του Τιμίου Σταυρού. Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο και στο μεγαλύτερο μέρος του στρωμένο με πέτρινες πλάκες που κάνουν την ανάβαση πραγματική απόλαυση.

Πηγή:cretanbeaches.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ